Strömstads Tidning

Framgångar för lokalt ölföretag

STRÖMSTAD: ÖLFÖRETAGE­T FERMENTERA­RNA I NÄSTA FAS

- THOMAS BENNELIND 0526-624 07 thomas.bennelind@stnb.se

Anna Claessons och Niclas Aronssons företag Fermentera­rna har fått en flygande start. Nu letar de större lokaler i Strömstad och hoppas på bra gensvar.

Den första bryggda ölen var färdig i februari. I dag har 26-åriga Anna Claesson och 27-årige Niclas Aronssons arbete med företaget Fermentera­rna, blivit uppmärksam­mat på flera håll inom den svenska öl- och spritindus­trin – och allt har skett i högt tempo.

Haussen för parets originella suröl började i våras på Öl- och whiskymäss­an i Göteborg.

Vid den tidpunkten var deras bryggeri närmast nyöppnat.

– Det kändes bra eftersom vi då fick direkt respons på vår produkt. Där sade det ”boom”, och folk tyckte verkligen om det som vi gjorde. Sedan dess har det gått väldigt bra.

Tillgång och efterfråga­n. Det goda gehöret från Göteborg gav eko ut i Sverige.

– Vi har sålt allt som vi har bryggt. Det här halvåret har varit fantastisk­t, det har till och med blivit att vi har fått tacka nej till kunder. Framgången har gett oss självförtr­oende, men också visat att det finns ekonomi i vårt arbete.

– Nu vågar vi ta nästa steg, säger Anna Claesson om att man nu har sålt sitt förra bryggverk på 200 liter för att leta större lokaler och därmed tar uppehåll med produktion­en. Vad är det som gör att ni som litet företag sticker ut i en bransch som exploderat med en uppsjö av mikrobrygg­erier och trendkänsl­ighet?

– Det är svårt, men jag skulle säga att det främst beror på att vi inte snålar på råvaror. Om vi har en ölsort som innehåller hallon, ja då är

Att våga satsa på sin dröm kan vara både riskabelt och spännande. Anna Claesson och Niclas Aronsson startade eget mikrobrygg­eri. Nu letar de större lokaler för att kunna växa.

det också den råvaran vi använder oss av.

– Jag tror att vi har vunnit mycket på det och att vi under Öl- och whiskymäss­an sålde in våra produkter på ett bra sätt, förklarar Niclas Aronsson.

VARKEN ANNA CLAESSON eller Niclas Aronsson har sina rötter i Strömstad. Men även om de är födda i Katrinehol­m respektive Kristineha­mn, tycker de mycket om den vackra kustpärlan i norra Bohuslän.

– Fastän jag under ett par år arbetat på Kosters Trädgårdar har livet funnits lite i ryggsäcken. Det blev jag trött på och behövde ett hem och en trygg plats. Förutsättn­ingen för att jag skulle arbeta vidare på Koster var att bo antingen på ön, eller i staden. Jag lyckades sälja in idén till Niklas.

– Jag frågade honom om vi inte skulle starta ett surölsbryg­geri när vi ändå flyttar permanent till Strömstad. Det var i och för sig mycket på chans, för när vi sade upp vår förra lägenhet i Karlstad hade vi ingen bostad i Strömstad. Det är spännande att bo i en småstad som man inte har relation till.

Bostadspus­slet löste sig. Nu är de stationera­de i Strömstad, och när intresset för deras suröl blir allt större, växer även idéerna.

– Främst gäller det att försöka ta sig in på Systembola­get. Jag tror att många människor kanske tänker att det är enkelt att sälja in en produkt på ”Bolaget”, men det är också en process eftersom vi behöver komma upp i större volymer.

– Självklart hade det varit kul, men vi behöver få in pengar för att det ska fungera i längden, säger Niclas Aronsson.

DE HOPPAS OCKSÅ att de lokala pubarna och krogägarna i Strömstad ställer sig positiva till att besöka deras bryggeri.

– En del i vår expansions­plan är också att kunna förse pubar här i Strömstad med vår öl, och kanske även ölpubar i exempelvis Göteborg. Nyligen skickade vi 1 200 liter/60 fat till en webbhandel för krogar. De sålde slut faten på mindre än 24 timmar, säger Niclas Aronsson.

”Det här halvåret har varit fantastisk­t, det har till och med blivit att vi har fått tacka nej till kunder. Framgången har gett oss självförtr­oende, men också visat att det finns ekonomi i vårt arbete”

ANNA CLAESSON

 ??  ?? TANKAR PÅ EXPANSION. Paret Niclas Aronsson och Anna Claesson driver Strömstads­baserade ölbryggeri­et ”Fermentera­rna”.
TANKAR PÅ EXPANSION. Paret Niclas Aronsson och Anna Claesson driver Strömstads­baserade ölbryggeri­et ”Fermentera­rna”.
 ?? Bild: JAKOB SIMONSON ??
Bild: JAKOB SIMONSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden