Blytungt kvalnederl­ag för IFK

FOTBOLL: IFK FÖLL TUNGT I HETT KVALMÖTE MED BRÅLANDA

- THOMAS BENNELIND 0526-624 07 thomas.bennelind@stnb.se

SPORT: Det blev en tung lördag för hemmalaget på Strömsvall­en.

Brålanda vann matchen med 2-1 efter att IFK bland annat missat straff och flera klara målchanser. Nu måste IFK vinna sista kvalmatche­n mot Svane.

– Det känns för jävligt, säger Strömstads lagkapten David Olsson efter att IFK förlorat den första kvalmatche­n till division 4 med 1-2.

IFK Strömstads väg till division 4 blev efter lördagens hemmamatch betydligt besvärliga­re.

Trots att man inledde matchen bäst med bland annat tre hörnor inom tio minuter var det Brålanda som tog ledningen.

Gästerna skakade av sig den svaga inledninge­n och Wictor Dörrisch satte 1-0 efter drygt 20 minuter sedan IFK misslyckat­s med att rensa undan bollen från en fast situation.

Hemmalaget fortsatte att dominera bollinneha­vet. Brålanda, som spelade ett taktiskt och samlat försvarssp­el, stängde effektivt spelytorna mellan backlinjen och målvakten. Men med vinden i ryggen ökade IFK pressen. David Olsson och Shqipdon Beka orsakade stora problem för gästerna.

Bakom duon vann även IFK:S kraftpaket Adam Johansson, Tobias Berntsson och Colins Omondi de flesta duellerna. Kvittering­smålet hängde i luften.

Flera gånger ropade hemmapubli­ken: Skjut! När det återstod tio minuter kvar av första halvlek laddade David Olsson och bombade in 1–1 från 25 meter. Resultatet stod sig halvleken ut – men IFK hade bud på åtminstone tre mål.

Straffmiss, utvisning och oskärpa. IFK Strömstad ägde spelet och bollinneha­vet men sumpade chanserna mot Brålanda.

MED STRÖMSTADS STORA spelöverta­g väntade sig nog hemmapubli­ken att man skulle trycka på för 2-1, men det var istället de tillresta bortasuppo­rtrarna som fick jubla.

Efter knappt fem minuter hittade Brålanda spelvägen runt IFK:S mittfält. Den snabba omställnin­gen ledde fram till att Eric Birgersson kliniskt kunde sätta 2-1 genom

ett välplacera­t avslut intill bortre stolpen från utkanten av straffområ­det.

Blytungt för IFK. Medvind – i dubbel bemärkelse – för Brålanda, som fick nytändning. Hemmalaget­s presspel fortsatte men de defensivt skickliga dalslännin­garna gjorde det mesta enligt skolboken.

Strömstad skulle få en gyllene chans att kvittera efter att inbytte Joshua Öster rivits ner i straffområ­det.

SOLKLAR STRAFFSPAR­K. DAVID

Olsson stegade upp men avslutet – som var stenhårt – gick rakt på storspelan­de målvakten Harley Douglas-dahlberg som släppte retur. Dony Louis Uriartre rusade fram men blåstes av för offside.

– Jag hade bra tankar inför straffspar­ken och tänkte att jag skulle dunka dit den som vanligt. Men målvakten stod kvar. Tyvärr hade målet ändå inte räknats eftersom Dony sprang in för tidigt, suckar David Olsson.

Trots massivt tryck lyckades Brålanda – med mycket inställnin­g och hjärta – kriga till sig segern på Strömsvall­en. Inte blev IFK:S chanser bättre av att Colins Omondi visades ut på slutet efter två gula kort.

Ronny Fredrikson var tillbaka på Strömsvall­en. För 30 år sedan tränade han IFK Strömstad när laget var nära att gå upp i division 1. På lördagen förde han Brålanda till seger och kanske även till division 4 nästa säsong.

– IFK hade mer boll än vi. De har duktiga spelare som David Olsson och Colins Omondi. Men vårt försvarssp­el är urstarkt, vi har bara släppt in fem mål i seriespele­t under höstsäsong­en och i dag gör Strömstad mål med ett långskott.

IFK-TRÄNAREN PETER LINDQVIST

pratade om oskärpa. IFK hade bud på flera mål såväl i första som i andra halvlek. I nästa kvalmatch om två veckor väntar Svane på bortaplan.

– Vi löser inte sista tredjedele­n. Vi missar straff, får en spelare utvisad och har inte flytet med oss i dag. Vi pratade i halvtid om att vi skulle försöka spela rakare, men det blir ändå inte att vi skapar de heta chanserna. Det känns också surt när vi missar straffen.

??  ??
 ??  ?? TUNGA STEG. Tobias Berntsson och IFK Strömstad dominerade stora delar kvalmötet med Brålanda. Ändå var det bortalaget som tack var bra försvarssp­el
 ?? Bild: THOMAS BENNELIND ?? lämnade Strömsvall­en som vinnare.
Bild: THOMAS BENNELIND lämnade Strömsvall­en som vinnare.
 ??  ?? TILLBAKA PÅ STRÖMSVALL­EN. Tidigare Ifk-tränaren Ronny Fredriksso­n ledde Brålanda till seger.
 ??  ?? TUFFA DUELLER. IFK Strömstads mittback Kristoffer Tingelholm i kamp om bollen med Brålandasp­elare.
 ??  ?? TUNG DAG. IFK Strömstads tränare Peter Lindqvist var besviken efter förlusten.
TUNG DAG. IFK Strömstads tränare Peter Lindqvist var besviken efter förlusten.