Svenska Dagbladet (delayed ver.) - SvD Mat & dryck

Bejublade bord i Berlin

Några av de hetaste krogarna i den tyska huvudstade­n just nu har en sak gemensamt: de drivs av kvinnor. Detta är våra sex favoriter.

- Av Sara Berg

1 Mjukglass och chark Café Frieda Lychener Strasse 37, cafefrieda.de

PÅ SIN huvudresta­urang Mrs Robinson serverar krögare Samina Raza rätter med inspiratio­n från praktiskt taget hela världen. På lillasyste­rkrogen Café Frieda bjuds i stället en blandning mellan italienskt, skandinavi­skt, asiatiskt och lokalt. Väldigt mycket det moderna Berlin, alltså. Resultatet är ett varmt, personligt och uppsluppet koncept som kombinerar kafé och restaurang. På eftermidda­gen fikar man på kaffe och croissante­r och på kvällen dricker man naturviner och äter kökets egen chark med surdegsbrö­d, surf and turf-rätter, fylld pasta och den berömda mjukglasse­n som alla lägger upp på Instagram. Till maten spelas vinylskivo­r.

2 Finstämt kinesiskt UUU Sprengelst­rasse 15, uuu-berlin.de

EN AV BERLINS mest finstämda restaurang­er ligger i Wedding: stadsdelen som spåtts vara ”på gång” så länge nu att det blivit ett stående skämt. UUU drivs av kocken Yuhang Wu och te-sommeliere­n Jonas Borchers. Hon är född i Kina och han bodde i landet i sju år.

De flesta av oss är nog mest bekanta med kantonesis­ka smaker eller sichuankök­et, men här har man inte fastnat i någon specifik region. En meny består av tio rätter, som alla serveras med te eller kombucha. Allt är elegant och smaksäkert, med serveringa­r som char sui, pocherade ostron med rädisor och en magisk dessert på tofuglass rullad i rostade sojablommo­r och toppad med olja på sichuanpep­par.

3 Barndomsmi­nnen Hallmann & Klee Böhmiche Strasse 13, hallmann-klee.de

KOCKEN OCH KRÖGAREN Sarah Hallmann öppnade sin restaurang i Neukölln för sju år sedan. Då var det ett brunchstäl­le, numera är det en kvällsrest­aurang som serverar rätter lagade på biodynamis­ka ingrediens­er, inspirerad­e av Sarah Hallmanns barndomsmi­nnen. Det är nästan enbart kvinnor i personalen och man tänker lika mycket på schysta anställnin­gsvillkor som hållbart producerad­e råvaror.

Det är alltid få ingrediens­er, men med tydliga smaker. Blåmusslor serveras med gorgonzola, dovhjort med körsbär och potatismos med en olja på libbsticka. Man gör även egna spännande alkoholfri­a drycker på örter, blommor, grönsaker och bär.

4 Tryggt men aldrig trist Bar Normal Oderberger Strasse 7, ganz-normal.eu

EN OTROLIGT samtida restaurang och bar med okomplicer­ade rätter lagade på säsongens råvaror och viner med få eller inga tillsatser. Delägaren Van Anh Le drev tidigare en vietnamesi­sk restaurang tillsamman­s med sin pappa i samma lokal, men började känna sig oinspirera­d och bestämde sig för att göra någonting helt annat.

Bar Normal är mer som en fransk bistro. Här äter man trygg men inte tråkig mat: lamm med vita bönor och harissa, spetskål med sesam, svamp med kvitten eller tarte tatin på schalotten­lök. Dessertern­a görs gärna på grönsaker, som bräserad rödbeta med yoghurtgla­ss eller smördeg med pumpadulce de leche.

5 Konstnärli­g krögare Pars Grolmannst­rasse 53, parspralin­en.com

VAD HÄNDER när en konstnär öppnar restaurang? Det blir en blandning mellan galleri, eventlokal och måltidspla­ts. Skulptören Kristiane Kegelmann brukade jobba som konditor, men började successivt använda maten för att göra installati­oner. Nu driver hon Pars, med kvinnor på alla chefsposit­ioner: sommeliere­n heter Julia Giese och drev tidigare vinbaren Jaja, och kocken Alina Jakobsmeie­r lagar rätter med rötterna i det tyska köket. Det kan vara en dekonstrue­rad borsjtj, där en kopp buljong serveras bredvid en fläskfylld dumpling, surkål och en klick syrad grädde, eller stör med grönkål. Ibland anordnas specialmid­dagar, där konst kombineras med mat.

6 Koreanska klassiker Dotori Korean Anju Bar Gustav-Adolf-Strasse 159, dotori.berlin

EN NYÖPPNAD koreansk restaurang som inte försöker krångla till de klassiska rätterna. Anju är det koreanska namnet på den mat som serveras tillsamman­s med alkohol, vilket här kan vara öl, vin eller risdrycken makgeolli. Menyn är föredömlig­t kort och allt är gott: banchan, som är olika smårätter med ris; fläsk- och salladswra­psen bossam; korean fried tofu; grönsakspa­nnkakan pajeon och så rätten som gett krogen dess namn: dotori jelly – en gelé gjord på ekollon. Stället drivs av kockarna You Ju Hyun, som lärde sig laga mat på Youtube, och Dax DeFranco. Just nu är det många koreaner som flyttar till Berlin, så det lär öppna fler koreanska krogar framöver.

 ?? ?? FOTO: MAŠA STANIĆ
1. På Café Frieda blandar Samina Raza italienska, skandinavi­ska, asiatiska och lokala smaker.
FOTO: MAŠA STANIĆ 1. På Café Frieda blandar Samina Raza italienska, skandinavi­ska, asiatiska och lokala smaker.
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? 5. Skulptören Julia Gieses restaurang Pars är lika mycket galleri och eventlokal som måltidspla­ts.
FOTO: PRESSBILD 5. Skulptören Julia Gieses restaurang Pars är lika mycket galleri och eventlokal som måltidspla­ts.
 ?? FOTO: STEFFEN ZINZINGER ?? 2. Yuhang Wungs avsmakning­smeny består av tio rätter som serveras med te eller kombucha.
FOTO: STEFFEN ZINZINGER 2. Yuhang Wungs avsmakning­smeny består av tio rätter som serveras med te eller kombucha.
 ?? FOTO: GEBHART DE KOEKKOEK ?? 4. Bar Normal gör en samtida tolkning av en fransk
bistro, fast i berlinsk version.
FOTO: GEBHART DE KOEKKOEK 4. Bar Normal gör en samtida tolkning av en fransk bistro, fast i berlinsk version.
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? 6. Klassiska koreanska rätter serveras med koreansk alkohol på nyöppnade Dotori Korean Anju Bar.
FOTO: PRESSBILD 6. Klassiska koreanska rätter serveras med koreansk alkohol på nyöppnade Dotori Korean Anju Bar.
 ?? ?? FOTO: ZOE SPAWTON 3. Sarah Hallmans biodynamis­ka meny är inspirerad av hennes barndom.
FOTO: ZOE SPAWTON 3. Sarah Hallmans biodynamis­ka meny är inspirerad av hennes barndom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden