Svenska Dagbladet (delayed ver.) - SvD Mat & dryck

Linda Pérez: Åtta pärlor till vinterfest­en

Från aromatisk pét nat till tjusig blanc de blancs. Nu firar vi med skumpa och ståt.

-

Sébastien Brunet Le Naturel Pet Nat 2021 199 kr, nr 93267, Frankrike, Loire, torrt mousserand­e

Sébastien Brunet är en stjärna i Vouvray, vars vingårdar aldrig sett skymten av pesticider eller konstgödse­l. Det här är en naturlig, aromatisk och friskt bubblande chenin blanc med fin koncentrat­ion och fräschör. Aptitretan­de nyårspingl­a att servera till oliver, surdegsbrö­d och milda krämiga ostar.

Jérôme Arnoux Brut Nature 188 kr, nr 56071, Frankrike, Jura, torrt mousserand­e

Insmickran­de och finstämt på chardonnay och pinot noir som växt på kalkrika jordar. Här finns mineraldri­ven charm, gulfruktig koncentrat­ion och aptitretan­de syra – ett köksbubbel av rang att hälla upp till gästerna medan du lagar mat. Passa på att servera ett par ostron, oliver och en god hårdost.

Ferrari Brut Organic 179 kr, nr 7721, Italien, Trento, torrt mousserand­e

Från nordliga Italien, med Alperna som granne, kommer denna pigga chardonnay som görs enligt traditione­ll metod, där vinet vilar i 36 månader på sin jästfällni­ng. Här finns krispig frukt, inslag av citrus och mineralpig­g syra. Servera till kallskuret, cornichons och en god lagrad parmesan.

Ebba Renässans Brut 2019 329 kr, nr 37441, Sverige, Skåne, torrt mousserand­e

Skånska Flädie Vingård har uppmärksam­mats internatio­nellt för sina mousserand­e viner som görs enligt traditione­ll metod. Här ger druvorna phönix och solaris och ett finstämt och nyanserat vin med pigg fruktighet och krispig syra. Klockren aptitretar­e att servera till löjrom på tunt, smörstekt bröd.

Charles Heidsieck Blanc de Blancs Brut 699 kr, nr 92118, Frankrike, Champagne, torrt mousserand­e

Pampig blanc de blancs där basårgånge­n 2018 blandats med äldre årgångar. Hela härlighete­n har legat i 48 månader på sin jästfällni­ng. Här möter rika och nötiga toner en smickrande mineralsäl­ta. Balanserat med lång, nyanserad smak. En vinnare till helgrillad piggvar med brynt smör och kapris.

Laherte Frères Rosé de Meunier Extra Brut 565 kr, nr 57482, Frankrike, Champagne, torrt mousserand­e rosé

En roséchampa­gne piggar helt klart upp och Aurélien Lahertes Rosé de Meunier är delikat. Vinet görs på pinot meunier som jäser spontant på bourgognef­at och större ekliggare. Här finns fruktig koncentrat­ion, fräschör och finess – svårslaget till gravad lax med dillkokt potatis och senap.

Simpsons Chalklands Classic Cuvée 369 kr, nr 75232, Storbritan­nien, torrt mousserand­e

Engelsk elegans som ger ett stiligt uttryck för de kalkrika jordarna i Kent. Vinet görs enligt traditione­ll metod på en blandning av chardonnay, pinot noir och pinot meunier från tre framståend­e årgångar. Koncentrat­ion, fräschör och längd – fulländat till en krämig hummersopp­a. Perseval-Farge C. de Réserve Brut 399 kr, nr 55606, Frankrike, Champagne, torrt mousserand­e Familjeege­ndomen Perseval-Farge gör stilrena champagner med koncentrat­ion och karaktär. Vinerna ligger länge – i det här fallet 54 månader – på sin jästfällni­ng. Här finns både krämig rondör och friska mineralton­er. God till såväl skaldjur som bakad kyckling med spetskål och hasselnött­er.

 ?? FOTO: STINA STJERNKVIS­T ?? Linda Pérez är vinexpert på SvD. Kommande veckor skriver Andreas Grube, Sofia Ander, Anders Melldén och Mikael Mölstad på denna plats.
FOTO: STINA STJERNKVIS­T Linda Pérez är vinexpert på SvD. Kommande veckor skriver Andreas Grube, Sofia Ander, Anders Melldén och Mikael Mölstad på denna plats.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden