Svenska Dagbladet (delayed ver.) - SvD Mat & dryck

”Zeinas kebab var en religiös upplevelse”

Barndomens älgstek, himmelsk kebab och revolution­erande fiskpinnar är matminnen som satt spår hos Sofia Dalén.

- Text: Johanna Jansson

Älgstek med hasselback­spotatis

Under min uppväxt i Jönköping brukade vi varje vecka ha en riktigt klassisk söndagsmid­dag hemma hos mormor och Rolf, min låtsasmorf­ar. Ofta serverades den underbara rätten älgstek med hasselback­spotatis, portvinsså­s och gelé. Både salt, mustig, syrlig och söt på samma gång.

Älgen hade Rolf själv jagat, det gjorde att jag fick lära mig var kött kommer ifrån, och få respekt för processen. Steken serverades uppskivad på det finaste porslinet, och åts med silverbest­ick. Det var en högtidsstu­nd, och jag älskade att hela söndagen blev en speciell dag.

Jag är en extrem nostalgike­r och vill gärna omringa mig med mat och föremål som påminner om barndomen. Känslan kring söndagarna är något jag gärna håller i, och älgsteken är en rätt jag ofta återkommer till i tanken, eftersom den är så smakmässig­t trygg. En vacker dag ska jag testa på att göra den själv.

Fiskpinnar i korvbröd

När jag och mina syskon var små fick vi alltid välja vad vi skulle äta på vår födelsedag. Året jag fyllde elva år hade jag nyligen fått prova den revolution­erande rätten fiskpinnar i korvbröd hos en kompis. Jag var bara tvungen att ta med mig den hem till familjen Dalén, så jag önskade den som födelsedag­srätt.

Att mina föräldrar, som har ett stort matintress­e, gick med på denna speciella anrättning hedrar dem. Det är alltså fiskpinnar som man lägger i vanligt korvbröd. Enkelt, inga bestick eller disk. Smakkombin­ationen är riktigt bra, och prisvärd får man säga. Fisken får gärna vara lite bränd så att man får den där härligt krispiga ytan. Ibland serveras den med en sträng remouladså­s på. Jag föredrog den dock plain, det passade min kräsna lilla mun. Bilden av hur jag, mina föräldrar och mina två syskon sitter och äter rätten runt köksbordet på min födelsedag, finns sparat som ett vykort i mitt minne.

Zeinas lammkebab

Jag har alltid varit kinkig med maten, men någonstans runt år 2020 vände jag blad i det kräsna beteendet. Jag hade bjudit in kocken Zeina Mourtada till min Youtube-serie ”Paradrätte­n”, och hon bjöd mig på en rätt med lammkebab.

Det var lammfärs som man blandade med persilja och massa goda kryddor från Mellanöste­rn. Färsen trycktes sedan ut på en plåt så att den blev alldeles platt. Därefter skar man som remsor och la klyftor av rödlök, en paprika som heter sivri, tomat och olivolja ovanpå. Detta lät man sedan rinna ner i köttet i ugnen.

Till det serverade Zeina sin egen hummus och persiljesa­llad med rödlök och kryddan sumak. I rätten ingick också ett ugnsrostat libabröd som vi bredde tomatpuré och sambal oelek på. Allt det här tillsamman­s var en sådan otrolig smakupplev­else, det var nästan religiöst. Där och då öppnades en dörr till att jag började våga smaka mer på nya grejer. Nu har jag blivit så modig och matintress­erad att jag vill testa allt. Det har jag ”Paradrätte­n” och Zeina att tacka för.

”Jag är en nostalgike­r och vill gärna omringa mig med mat och föremål

som påminner om barndomen.”

 ?? ?? Sofia Dalén programled­er ”Paradrätte­n” på Youtube. Hon medverkar även som tävlande i ”På
spåret” på SVT.
FOTO: PRIVAT
Sofia Dalén programled­er ”Paradrätte­n” på Youtube. Hon medverkar även som tävlande i ”På spåret” på SVT. FOTO: PRIVAT
 ?? ?? FOTO: PRIVAT
FOTO: PRIVAT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden