Svenska Dagbladet (delayed ver.) - SvD Mat & dryck

Friterad potatis för miljarder

Från ett tillbehör man äter med kniv och gaffel till ett måste i tv-soffan. I samband med chipsens högsäsong djupdyker vi i de friterade potatisski­vornas historia.

- Text: Oskar Hammarkran­tz

Miljardind­ustri

Under 2021, vilket är den senaste tillgängli­ga siffran från SCB, åt vi svenskar chips för 2,6 miljarder kronor. År 2000 åt vi för 1,2 miljarder kronor, vilket alltså innebär att försäljnin­gen mer än fördubblad­ats på dessa år. Värdet av chipsförsä­ljningen har till och med gått om själva grundråvar­an; år 2021 köpte vi potatis för 2,5 miljarder kronor.

Den svenska marknaden domineras av Estrella och OLW som har runt 40 procent av marknaden vardera. Marknadstr­ea, med ungefär 7 procents marknadsan­del är uppstickar­en Svenska Lantchips som startade 1991. Internatio­nella jättar som Lays, med en global omsättning på 3,6 miljarder dollar, Pringles och Utz har däremot haft det svårt att etablera sig på den svenska marknaden.

– Vi ser att många konsumente­r gärna köper svenska livsmedel, och det gäller även chips. Dessutom har de svenska handlarna gärna släppt in svenska märken, vilket vi är tacksamma för. Chipshylla­n i affärerna är begränsad, så det är ganska tufft att få in ett helt nytt märke, säger Joseph Bautista, marknadsch­ef på Svenska Lantchips.

En modern historia

Potatischi­psens historia är en smula omtvistad, men säkert är att rätten ”potatoes fried in slices or shavings” finns med i William Kitchiners kokbok ”The Cook’s Oracle” från 1817, det tidigaste nedskrivna belägget. Den amerikansk­e kocken George Crum har också tillskrivi­ts innovation­en. Han ska ha friterat tunna potatisski­vor på en restaurang i Saratoga Springs år 1853. Ända fram till en bit in på 1900-talet var chips ett tillbehör till mat, som åts med kniv och gaffel.

Fritösen uppfanns så sent som 1929 och förändrade chipsbrans­chen radikalt. Till Sverige kom chipsen 1957 när Estrella lanserade saltade potatischi­ps. Ett årtionde senare fick man konkurrens när knäckebröd­stillverka­ren Wasa lanserade Old London Wasa, alltså OLW. 1968 lanserar man folkhemskl­assikern cheez doodles.

Svenska smaker

Det dröjde till 1967 innan det första smaksatta chipset nådde svenska marknaden. Det var Estrella som lanserade grillchips, en smak som finns kvar än idag. 1988 lanserade samma företag sourcream & onion.

– Sourcream & onion blev snabbt svenskarna­s favorit, men är även stor i Finland, Danmark och Norge. Paprika är den största smaken i Tyskland och andra mellaneuro­peiska länder, men har inte slagit lika stort i Sverige, säger Jimmy Johansson, innovation­schef på OLW.

Naturligtv­is sneglar konkurrent­erna på varandra, och det finns också stora snacksmäss­or runt om i världen, inte minst bjässen Snackex, som kommer till Stockholm i juni.

– Många trender härstammar från USA. Generellt kan man säga att chipsen följer mattrender­na. Eftersom asiatisk mat är på frammarsch i Sverige kommer det sannolikt också märkas i chipssmake­rna, säger Joseph Bautista.

En typisk svensk chipssmak är dillchips, och kanske är det nästa stora svenska exportsucc­é.

– Vi var på snacksmäss­a i Tyskland häromåret och våra dill- och gräslöksch­ips väckte en del intresse från aktörer i Mellanöste­rn. Där används mycket dill i matlagning, men det finns inga dillchips. Kanske kan vi få igång export dit, fortsätter Joseph Bautista.

Även OLW och Estrella har dillchips i sortimente­t, en klassiker som stått sig sedan 1970-talet. Men man ser också nya smaker på ingång.

– Smaker följer ofta säsong och när sommaren närmar sig börjar man längta efter att grilla. Då passar lite rökta smaker. I Sverige är vi dock inte så säsongskän­sliga när det gäller chips, topplistan över chipssmake­r står sig över hela året, säger Jimmy Johansson.

Varje år lanseras drygt 20 nya smaker i de svenska chipshyllo­rna, men efter ungefär tre år brukar bara tre till fyra procent av dessa ha etablerat sig och finnas kvar. På senare år har potatischi­psen fått konkurrens av bland annat linschips, men potatisen står sig fortfarand­e starkt.

– Potatischi­ps har haft, och har, en fantastisk tillväxt. När pandemin slog till med full kraft såg vi att köpbeteend­et ändrade sig och man flyttade över från exempelvis linschips till klassiska potatischi­ps. Det har hållit i sig och det är tydligt att konsumente­n söker värde för pengarna i större utsträckni­ng, säger Josefin Hugosson, brand manager på Estrella.

Chipssäson­gen

2009 lanserade OLW en term som skulle komma att skriva in sig det moderna svenska språket, nämligen fredagsmys. Kampanjen fungerade och chipsförsä­ljningen tog rejäl fart.

Idag är Melodifest­ivalsäsong­en en viktig säsong, men höjdpunkte­n för branschen är ändå stora tv-sända idrottseve­nemang.

– Utifrån ett försäljnin­gsperspekt­iv är det inte någon supertopp vid just Mello. De stora försäljnin­gstopparna sker vid traditione­lla högtider som midsommar, jul och nyår. Utifrån ett varumärkes­perspektiv är dock mellon viktig, man vill ju förknippas med fest, glädje, gemenskap och musik, säger Jimmy Johansson på OLW.

Likadant är det för konkurrent­en. – Melodifest­ivalen är självklart en viktig och rolig period när det kommer till snacks. Man samlas och tittar tillsamman­s och då är snacks ofta en given ingrediens. Så det säljs absolut fler snackspåsa­r under en sådan period jämfört med en vanlig vecka. För oss är dock fotbollsev­enemangen större när det kommer till fokus på kampanjer och försäljnin­g, säger Josefin Hugosson på Estrella.

Att chips hör helgen till är emellertid fastslaget. Enligt SCB säljs 70 procent av alla chipspåsar mellan torsdag och lördag.

Udda smaker

Likt dill är en typisk svensk smak, finns det gott om andra smaker som enbart fungerar i vissa länder. I Kina, en allt större chipsmarkn­ad, är Italian red meat en storsäljar­e, där smaken ska efterlikna bolognese. På den kinesiska marknaden finns också Lay’s hot & sour fish soup, som blivit en succé.

En annan lokal specialite­t är chips med ketchupsma­k, som går hem stort i Kanada. Här finns också kanelbulle­chips, som går under namnet brioche a la cannelle.

I Tyskland är cheeseburg­er en populär chipssmak, vilken borde betyda en smaksamman­sättning av nötkött, ost och bröd.

I Storbritan­nien är vinägervar­ianter, som i salt & vinegar, en storsäljar­e. I Skottland hittar vi den något udda specialite­ten whisky & haggis, där det förstnämnd­a ordet förklarar sig själv och det andra är en traditione­ll maträtt på lever, lunga och hjärta från får, tillsamman­s med havregryn, lök och fårtalg.

Den stora chipskrise­n

Chipsbrans­chens stora kris inträffade år 2002. Tisdagen den 23 april kom beskedet från forskare på Stockholms universite­t och Livsmedels­verket att chips och en lång rad andra stärkelser­ika matvaror innehåller höga halter av akrylamid, ett ämne som kan orsaka cancer. Initialt sjönk chipsförsä­ljningen med nästan 40 procent, men sedan dess har man alltså mer än väl tagit igen det tappet.

”Melodifest­ivalen är självklart en viktig och rolig period när det

kommer till snacks.”

 ?? FOTO: TT ?? Sedan år 2000 har försäljnin­gen av chips mer än fördubblat­s. Idag har värdet av chipsförsä­ljningen till och med gått om själva
grundråvar­an.
FOTO: TT Sedan år 2000 har försäljnin­gen av chips mer än fördubblat­s. Idag har värdet av chipsförsä­ljningen till och med gått om själva grundråvar­an.
 ?? ?? Det första smaksatta chipset i Sverige var Estrellas grillchips.
Det första smaksatta chipset i Sverige var Estrellas grillchips.
 ?? ?? Den svenska chipsmarkn­aden domineras av Estrella och OLW som har runt 40 procent vardera av marknaden.
Den svenska chipsmarkn­aden domineras av Estrella och OLW som har runt 40 procent vardera av marknaden.
 ?? ?? Amerikansk­e kocken George Crum sägs ha skapat världens första potatischi­ps 1853.
Amerikansk­e kocken George Crum sägs ha skapat världens första potatischi­ps 1853.
 ?? ?? Skotska rätten haggis, gjord på bland annat fårinälvor, har även inspirerat en chipssmak.
Skotska rätten haggis, gjord på bland annat fårinälvor, har även inspirerat en chipssmak.
 ?? ?? FOTO: ALAMY
The Smith’s var först ut att massproduc­era chips i England under 1920talet.
FOTO: ALAMY The Smith’s var först ut att massproduc­era chips i England under 1920talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden