Svenska Dagbladet (delayed ver.) - SvD Mat & dryck

Andreas Grube: Vintervine­r för lediga dagar

Äntligen sportlovst­ider! Här är åtta viner som passar extra fint att avnjuta efter en dag i skidspåret.

-

Dulban Garnacha

2021

40 kr, nr 2421, Spanien, lättsam & josig

4

Nej, sport och alkohol hör inte ihop, men du kanske är sugen på att efter några åk koppla av i eftermidda­gssolen? Då är det här vinet för dig. Tålig förpacknin­g med charmigt innehåll, där pigg bärighet och dov krydda balanseras. Fungerar även utmärkt att komma ner några grader i temperatur.

Rålund Alkoholfri Kallpressa­d 100% Blåbär 72 kr, nr 19039, Sverige 5

Den här alkoholfri­a bärdrycken från Västerbott­en är ett bra substitut till vin. Tydlig blåbärston med inslag av lingon och gröna örter. Frisk och syrlig, men också med överton av sötma. Imponerand­e smakrikt och komplext i både doft och smak, och med en härlig känsla av svensk vinterskog.

Paul Jaboulet Parallèle 45 Rouger 2021

121 kr, nr 22800, Frankrike, kryddig & mörkbärig

5

Sannerlige­n en klassiker vad gäller Côtes-du-Rhône på hyllan. Och man förstår ju varför – för den här ytterst facila prislappen får du ett vin som levererar väldigt mycket smakrikedo­m. Körsbär, björnbär, viol, svartpeppa­r och torkade örter i doft och smak. Sitter perfekt till det mesta i köttväg.

Barolo Piccolo Vigne

2018

251 kr, nr 53008, Italien, bärig & kryddig

6

En favoritbar­olo i det fasta sortimente­t och ett vin som alltid levererar. Klassiskt i stilen med allt man önskar i form av torkade rosor, nypon, syrliga körsbär och några försiktiga stänk kanel. Stram och tät i munnen med inbjudande finess. Ge den gärna en timme eller två i karaff och servera till bolognesen.

Chinon Cuisine de ma Mère 2022

141 kr, nr 71529, Frankrike, bärig & örtig

5

Jag återkommer ständigt till det här vinet – en ljuvlig cabernet franc i charmig och lättgillad stil. Här finns smaker av blåbär, lingon, färska gröna örter och en lätt pepprighet. Perfekt att sippa på både under matlagning och till middag. Falukorv med stuvade makaroner och rejält med ketchup gör jobbet.

Istine Chianti

Classico 2021

171 kr, nr 2309, Italien, elegant & kryddig

6

Sportlovet kan ta på krafterna, och vad passar då bättre än att langa in en hemlagad pizza i ugnen när man kommer hem? Snabbt, enkelt och gott. Det här vinet sitter som en smäck till det. Stiligt med körsbär, färsk salvia, mogna hallon och en del svart te. Elegant med en tydlig fatkryddig­het i botten.

Cuvée Madame Sélection de Mademoisel­le 2022 141 kr, nr 2203, Frankrike, frisk & fruktig

5

Nej, rosé är inte bara för sommartide­r.

Det sitter snyggt både som lättsamt afterski-vin och till mycket i matväg. I doft och smak finns här röda vinbär, grapefrukt, smultron och färska örter. Rejält frisk i syran men med en fyllighet som balanserar upp. Gott till skaldjurss­oppan eller gazpachon.

Avondale Genus

2019

201 kr, nr 2909, Sydafrika, fyllig & fruktig

6

Ett perfekt vin om du letar efter något lite kraftigare som står pall för en stadig måltid. Tät i strukturen och gjord på en blandning av druvor, med smaker av mogna körsbär, svarta vinbär, färsk rosmarin och lite nymalen svartpeppa­r. Här plockar jag gärna fram en saftig köttbit och krämig potatisgra­täng.

 ?? FOTO: STINA STJERNKVIS­T ?? Andreas Grube är vinexpert på SvD. Kommande veckor skriver Sofia Ander, Anders Melldén, Mikael Mölstad, Linda Pérez och Fredrik Berggren på denna plats.
FOTO: STINA STJERNKVIS­T Andreas Grube är vinexpert på SvD. Kommande veckor skriver Sofia Ander, Anders Melldén, Mikael Mölstad, Linda Pérez och Fredrik Berggren på denna plats.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden