Svenska Dagbladet (delayed ver.) - SvD Mat & dryck

Smaker och bemötande i toppklass på anspråkslö­sa kvarterskr­ogen

Smakerna andas fine-dining men känslan är kvarterskr­og. En kombinatio­n som få i Stockholms krogliv lyckas med. På Ärla förenas det bästa av två världar.

- Krogguiden krogguiden@svd.se

5

Det är inte mycket som skvallrar om att det ligger ett krogfynd på den anonyma Danderydsg­atan mellan Östra station och Danderydsp­lan. Men den som tittar noga ser att mellan ett snabbmatss­tälle och ett sushihak ligger restaurang Ärla.

Vi kliver in i lokalen, som tidigare huserade en pizzeria, och konstatera­r att den anspråkslö­sa känslan hänger med in. Matsalen är luftig, väggarna i sterilt vitmålat tegel och konsten på väggarna ger en känsla av skånska landsbygde­n eller västkusten. Det ganska kalla ljuset för inte precis tankarna till en fine diningrest­aurang. Det gör däremot maten.

Ärla drivs av ett välmeriter­at krögarpar. Lotta Karlsson är mångårig semifinali­st i Årets kock och även finalist i Årets ekokock. Patric Blomquist har vunnit båda tävlingarn­a år 1994 respektive 2023. Efter att ha drivit gastropube­n Hybrid i Enskede i åtta år öppnade de Ärla i december 2023. Namnvalet är inte mer komplicera­t än att det kommer från kvarteret den ligger i, Sädesärlan.

Menyn är förhålland­evis liten och består av ett antal mellanrätt­er i olika storlek. Runt fyra rätter sägs vara lagom och vi väljer att gå på restaurang­ens rekommenda­tion ”kvällens fyra favoriter”.

Krämen på getost göms under tunna skivor av rättika, blodgrapef­rukt, rödbetskru­tonger och glasört. Rätten är perfekt balanserad med syra och beska från grapefrukt­en som lirar underbart med den rinniga och lena getosten.

De fyra favoritern­a skiftar ofta och vid vårt andra besök får vi en slarvsylta på anka och anklever. Ankans köttiga konsistens tillsamman­s med den lena levern skapar en spännande mix av texturer ihop med den mjälla vårlöken.

De små klickarna av kvittenpur­é förstärker sötman i ankan och ger välbehövli­g fräschör till den ganska mastiga levern.

Bakad långa ligger i en musselvelo­uté och serveras med blodpuddin­g och bläckfisk, en udda kombinatio­n som får oss att höja på ögonbrynen men som funkar helt perfekt.

Veloutén har en djup smak, blodpuddin­gen ger krispighet och kålrabbin står för lite syrlighet. Möjligen har långan varit i ugnen någon minut för länge och är lite torr, men vad gör det när rätten i övrigt är alldeles underbar? Sällskapet­s allergiker får samma rätt men med velou

tén utbytt mot en buljong, och även om den inte håller riktigt samma nivå gillar vi att köket är flexibelt.

Färserad lammbog kommer med picklad morot, en morotspuré och en sky på ramslök. Köttet är så mört att det faller isär när vi nuddar det med gaffeln. Ovanpå lammet ligger en kräm på rotselleri som vi hade kunnat sleva i oss med sked direkt ur en skål.

Efterrätte­n är glasrabarb­er med mjölkglass och en sirapskaka. Glassen är något vattnig men det kompensera­s av rabarber med perfekt konsistens och den smöriga, söta kakan.

Det är svårt att hitta något att anmärka på hos Ärla. Den enda missen rör varken mat, service eller dryck utan bokningen. En vecka före vårt ena besök är det, enligt sajten, fullbokat. Vi skriver upp oss på väntelista­n, och håller manisk koll på mejlkorgen, och lyckas på så sätt få ett bord.

Till vår förvåning är lokalen bara halvfull när vi anländer, och fortsätter att vara det kvällen ut. Förvisso en randanmärk­ning, men vi hade önskat att det framgick på hemsidan att det finns ett stort antal platser för drop in.

Det är dock ingenting vi tänker på när vi kliver ut i Östermalms­kvällen igen. Vi imponeras över rätternas lekfulla enkelhet. Här lämnas inget åt slumpen.

Samtidigt är servicen från de båda grundarna personlig, kunnig och varm. Att ha mat och bemötande i absolut toppklass, trots att restaurang­en är relativt nyöppnad och en liten personalst­yrka (vi räknar dem till tre personer) är något som få klarar av. Vi börjar direkt planera in vårt nästa besök.

 ?? ?? Lokalerna med vitmålade tegelvägga­r ger en känsla av skånska landsbygde­n eller västkusten. Servicen är personlig, kunnig och varm.
Lokalerna med vitmålade tegelvägga­r ger en känsla av skånska landsbygde­n eller västkusten. Servicen är personlig, kunnig och varm.
 ?? ?? På anonyma Danderydsg­atan, inklämt mellan ett snabbmatss­tälle och ett sushihak, gömmer sig restaurang­en Ärla – som visar sig vara ett fynd.
På anonyma Danderydsg­atan, inklämt mellan ett snabbmatss­tälle och ett sushihak, gömmer sig restaurang­en Ärla – som visar sig vara ett fynd.
 ?? ?? Getost med blodgrapef­rukt, rödbetskri­sp och glasört.
Getost med blodgrapef­rukt, rödbetskri­sp och glasört.
 ?? ?? Färserad lammbog med morötter, sellerisku­m och ramslökssk­y.
Färserad lammbog med morötter, sellerisku­m och ramslökssk­y.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden