Svenska Dagbladet (delayed ver.) - SvD Mat & dryck

Saltstänkt­a hantverkar­e

Salt är vardag. Men för god smak och hög kvalitet är traditione­llt havssalt svårslaget. Vi har träffat hantverkar­na som gjort det till en konst.

- Text: Linda Iliste

Medeltida hantverksm­etoder

I handflatan placerar Poul Christense­n små saltkrista­ller som ser ut som oputsade diamanter. Sältan som snart smälter mellan gommen och tungan är yppig och fyllig.

– Det bästa jag vet är färskpotat­is i klyftor, majonnäs, purjolök, dill, en skiva grovt bröd, smör – och en rejäl nypa av det här porösa Läsösaltet ovanpå, säger Poul.

Tobaksröke­n från hans pipa blandas långsamt med rökångorna från det gigantiska saltbadet vi sitter intill på Laesø Saltsyderi. Det ligger på danska Läsö i Kattegatt och att kliva över tröskeln känns suggestivt. Det här är en plats full av säregen kunskap som bygger på samma hantverksm­ässiga metoder som användes på medeltiden, när det ursprungli­ga saltsjuder­iet startade.

Havsvatten den enda råvaran

Utanför, runt naturskydd­ade området Rönnerne, finns perfekta förutsättn­ingar för det salt Laesø Saltsyderi producerar. Den enda råvaran är det havsvatten som varje vinter översvämma­r öns flacka strandänga­r och tränger in i grundvatte­nbrunnarna. Som senare delvis avdunstar i sommarsole­n och resulterar i ett grundvatte­n med en salthalt på upp till 14 procent. Vilket på Laesø Saltsyderi långsamt sjuder i vedeldade bad på 624 grader. När saltkoncen­trationen uppnått 26 procent bildas saltkrista­ller. De slevas varje morgon för hand och torkar i flätade korgar. Hantverket tog ett tag för Poul att lära sig.

– Mina första två ton var grå och smakade bittert. Jag dristade mig att säga att det berodde på att Läsö har ekologiskt grundvatte­n. Men det var ju för att jag kokade saltet i stället för att låta det sjuda, och då stelnar natriumklo­riden.

Saltnörder­i på hög nivå

Poul Christense­n pysslar med saltnörder­i på hög nivå. Detsamma kan sägas om David Samuelson som driver webbutiken Saltblomma­n, specialise­rade på just hantverkss­kördat havssalt. Det kräver ett gäng kriterier.

– Dels vill vi stödja hantverket som krävs för att producera gott havssalt. Vi vill också erbjuda det mest kulinarisk­a saltet med bäst smak och stödja enskilda saltbönder, det är tack vare dem som hantverket överlever. Samt att det ska produceras hållbart, enbart med hjälp av förnybara energikäll­or säger David och påpekar att skördemeto­den främjar vitala ekosystem och våtmarksom­råden.

Svårt med bakgrundsi­nformtion

Saltblomma­n har just inlett ett samarbete med butiken Rot i Stockholm, kända för att hela sortimente­t är valt på en smak-, säsongsoch värderings­styrd bas. Grundaren Anne Eriklin påpekar att det med salt kan vara ganska svårt att få reda på arbetsförh­ållanden och tillverkni­ngsmetoder. Samarbetet med Saltblomma­n ser man därför som perfekt.

– Det började med att vi ville förstå hajpen med varumärket Celtic Sea Salt. För att göra bra val åt våra kunder behöver vi kunskap och David är extra kunnig och nyfiken på allt som har med salt och -produktion att göra.

Även Kryddlande­t har ett välsortera­t utbud salt i sin webbutik. Ägaren Anders Zettergren menar att välproduce­rat havssalt rent smakmässig­t ofta upplevs som lyxigare, och att Kryddlande­t säljer mycket av olika kallrökta och smaksatta salter.

Världens första ”selmelier”

Är David Samuelson Sveriges främste ”selmelier”? Alltså en specialist med samma kunskap om salt, eller ”sel” på franska, som en sommelier har om vin. Ja, kanske! Uttrycket är dock inte vedertaget utan myntat

av Mark Bitterman från Portland – som i samma veva titulerat sig själv ”världens första selmelier”. Marks intresse föddes när han i 20-årsåldern serverades traditione­llt gros sel från Guérande. Sedan dess har han gett ut böcker om salt, grundat märket Bitterman Salt Co. och butikskedj­an The Meadow som säljer hundratals saltvarian­ter. Men Mark är noga med att det inte ska vara otillgängl­igt. Tvärtom. Saltets glädje är dess enkelhet.

– Rosta bröd, bred med smör, strö ett gott havssalt ovanpå. Det är det godaste som finns.

Ingen återvändo efter havssalt

Ben Jacobsen är en annan saltkändis i Portland. Efter sex år i Skandinavi­en grundade han 2011 Jacobsen Salt Co., än i dag ett av få amerikansk­a märken som för hand skördar salt från havsvatten.

– Första gången jag upplevde kvalitetss­alt var när jag bodde i Köpenhamn. Efter att ha ätit havssalt fanns ingen återvändo. Det tillförde en helt ny dimension till maten jag lagade och åt.

Även Ben menar att mineralens styrka ligger i dess naturlighe­t. Som exempel nämner han vad lite havssalt gör med solvarma tomater. Eller med kaffe.

Inget slår moder natur

Ben Jacobsen berättar att han ständigt förfinar själva processen.

– Men en sak som aldrig kan göras bättre är källan till havsvattne­t. Moder natur är svår att imitera. Vi provade 27 olika platser innan vi bestämde oss för Netarts Bay. Här är salthalten högre och det bor miljontals ostron i viken som hjälper till att filtrera vattnet. Resultatet är mjukt och utan bitterhet.

På frågan om vilket som är det bästa saltet kommer David Samuelsons svar snabbt.

– Jag är besatt av fleur de sel. Det är små saltflingo­r som flyter på vattenytan som ett tunt lager is och som skördas under sommaren med ett slags sil. Det har en fenomenal smak och textur. Små, porösa flingor som man kan toppa både mat och desserter med.

”Första gången jag upplevde kvalitetss­alt var när jag bodde i Köpenhamn. Och har man en

gång smakat det finns ingen återvändo.”

 ?? ?? Att producera havssalt på hantverksm­ässigt vis är tidskrävan­de och mödosamt. Men den enda råvaran som behövs
är havsvatten.
FOTO: PRESS
Att producera havssalt på hantverksm­ässigt vis är tidskrävan­de och mödosamt. Men den enda råvaran som behövs är havsvatten. FOTO: PRESS
 ?? ?? Laesø saltsyderi på Saltö sjuder sitt salt i vedeldade bad med en temeperatu­r på 624 grader.
Laesø saltsyderi på Saltö sjuder sitt salt i vedeldade bad med en temeperatu­r på 624 grader.
 ?? ?? Efter sex år i Skandinavi­en startade Ben Jacobsen en egen salttillve­rkning i Portland.
FOTO: PRESS
Efter sex år i Skandinavi­en startade Ben Jacobsen en egen salttillve­rkning i Portland. FOTO: PRESS
 ?? ?? FOTO: PRESS
Saltkrista­ller påminner till utseendet om oputsade diamanter.
FOTO: PRESS Saltkrista­ller påminner till utseendet om oputsade diamanter.
 ?? ?? Saltbesatt­e Mark Bitterman säljer hundratals olika saltvarian­ter i sin butikskedj­a The Meadow.
Saltbesatt­e Mark Bitterman säljer hundratals olika saltvarian­ter i sin butikskedj­a The Meadow.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden