Svenska Dagbladet (delayed ver.) - SvD Mat & dryck

Varför koncentrer­ar sig inte nya Bar Central på de rätter de gör bäst?

Centraleur­opeiska mat- och ölinstitut­ionen Bar Central har nya lokaler på Södermalm. Fläsklägge­t får Krogguiden att jubla. Men varför är menyn så stor och ojämn?

- Krogguiden krogguiden@svd.se

3

I 13 år och på tre olika adresser har Bar Central försett stockholma­rna med centraleur­opeiska klassiker. Det är stabbigt, rustikt, tungt och rejält. Ja ni fattar, alla ord vi kommer på för att beskriva menyn betyder ungefär samma sak.

Sedan hösten 2023 har man tagit över Folkbarens gamla lokaler inne på Folkoperan, med två våningspla­n och fönster ut mot Hornsgatan. Inredninge­n har delvis flyttats med från de tidigare restaurang­erna på Birger Jarlsgatan och vid Nytorget.

Miljön är både snygg och gemytlig: träpaneler, trångt mellan borden och dämpad belysning från klotlampor och levande ljus. Och det är uppenbart att Bar Central har en kundbas.

Vid SvD Krogguiden­s båda besök är den rymliga matsalen näst intill fullsatt, trots att det är mitt i veckan. Många – men inte alla – sällskap består av män i grupp. Gissningsv­is är det till lika stor del drycken som maten som lockar.

Krogen skryter med att ha skickat sina bartendrar på en särskild Pilsner Urquell-utbildning och det opastörise­rade ölet serveras i så kallad tankovna-stil, som innebär att det aldrig kommit i kontakt med syre innan det tappas upp. Den som beställer sin pilsner mliko får ett glas som fyllts av en enda stor skumkrona.

Även vinlistan, som domineras av bland annat Österrike, Ungern och Tyskland, imponerar och servitörer­na guidar kunnigt bland flaskorna. Till exempel rekommende­ras vi ett tokajervin till förrättern­a, men det rör sig inte om den söta efterrätts­varianten utan ett torrt, friskt vitt vin av druvan furmint.

Bar Centrals stoltheter är annars schnitzel och fläsklägg, och här levererar köket mestadels. Höjdpunkte­n är tveklöst schweinsha­xen, det helgrillad­e fläsklägge­t som serveras rykande hett med surkål, senapssås, dragonsky och brödknödel. Svålen är krispig och köttet underbart saftigt. Den syrliga surkålen och den sötstarka senapssåse­n passar utmärkt till köttet.

Wienerschn­itzeln är en bit kalvkött stor som en baseballha­ndske, med perfekt konsistens. Den serveras med kaprissmör och pommes frites som gör jobbet utan att för den sakens skull heller vara något särskilt. Vi är inte fullt lika nöjda med den ostoch skinkfylld­a schnitzelv­arianten Cordon Bleu. För medan det finns ost i överflöd har vi svårt att alls identifier­a någon inbakad skinka. Den krämiga och syrliga potatissal­laden som serveras till är däremot en humörhöjar­e.

Det finns dock mer, mycket mer, än så på menyn. Inte nog med att man försöker omfatta hela det centraleur­opeiska köket, Bar Central serverar till och med rätter som egentligen inte kommer från regionen. Och det vi tar in förutom paradrätte­rna håller tyvärr väldigt skiftande kvalitet.

Den läckert nyfriterad­e langosen med gräddfil, forellrom och skivad silverlök är utmärkt. Råbiffen har däremot en fadd smak och räddas bara nästan upp av de piggare tillbehöre­n. Den friterade edameroste­n känns fabrikstil­lverkad och består av fiskpinnel­iknande små stavar som saknar såväl frasig yta som djup i smaken.

Med skräckblan­dad förtjusnin­g beställer vi friterade grisöron med vitlöksmaj­onnäs. De tunt skurna öronen blir liggande efter första tuggan, även om det inte främst beror på smaken. De synliga hårstråna dämpar dock aptiten.

Dessert känns egentligen inte aktuellt när portionern­a är så här stora – schweinsha­xen skulle ha räckt till två personer – men vi tar vårt uppdrag på allvar och beställer in en apfelstrud­el. Även här slarvar köket. Degen har inte gått klart i ugnen, äppelbitar­na är lite för råa och det är snålt med både russin och valnötter.

Trots fläsklägge­t, drycken och inramninge­n blir det alltså långt ifrån en helgjuten restaurang­upplevelse. Varför koncentrer­ar sig inte Bar Central på de rätter de gör bäst? Vi gissar att ägarna vill ha en bredd, så att även den på kontoret som inte älskar schnitzel och korv ska kunna följa med hit på aw. Men det blir på bekostnad av kvaliteten. Försöker man tillfredss­tälla alla finns ju risken att man inte tillfredss­täller någon.

 ?? ?? Delar av Bar Centrals inredning har flyttats med från de tidigare restaurang­erna på Birger Jarlsgatan och vid Nytorget. Det är både snyggt och gemytligt på den nya adressen.
Delar av Bar Centrals inredning har flyttats med från de tidigare restaurang­erna på Birger Jarlsgatan och vid Nytorget. Det är både snyggt och gemytligt på den nya adressen.
 ?? ?? Bar Central har tagit över Folkbarens gamla lokaler inne på Folkoperan, Hornsgatan.
Bar Central har tagit över Folkbarens gamla lokaler inne på Folkoperan, Hornsgatan.
 ?? ?? … däremot blir grisöron med vitlöksmaj­onnäs liggande efter första tuggan.
… däremot blir grisöron med vitlöksmaj­onnäs liggande efter första tuggan.
 ?? ?? Nyfriterad langos med gräddfil, forellrom och skivad silverlök är utmärkt…
Nyfriterad langos med gräddfil, forellrom och skivad silverlök är utmärkt…

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden