Svenska Dagbladet (delayed ver.) - SvD Mat & dryck

Kulinarisk­a vägar

Först rattar vi, sedan äter vi. SvD Mat&dryck guidar till sex nordiska roadtrips där matstoppen är lika minnesvärd­a som omgivninga­rna.

- Text: Linda Iliste

1 Danmark Mols Bjerge

nationalpa­rkmolsbjer­ge.dk, molskroen.dk

IS OCH VATTEN har format halvön Djursland i Østjylland. Det unika landskapet består av förhålland­evis höga toppar och djupa glaciärdal­ar, och som en av Danmarks nationalpa­rker är förstås fötterna ett idealiskt transportm­edel. Vandringsl­eden Mols Bjerge-stien är exempelvis utmärkt för att nå Tulstrups gravhögar eller Kaløs 700-åriga slottsruin. Med det sagt finns även ett litet nätverk av små landsvägar samt väg 21 som sträcker sig till Øernes badstrände­r.

På vägen passeras söta kustläget Ebeltoft, hemvist åt Molskroen. Som förutom förtjusand­e rum också har en högt ansedd restaurang, i stor utsträckni­ng inspirerad av egna odlingar och omgivninga­rnas skafferi.

2

Sverige

Hallands kustväg

visithalla­nd.com, skreamatbr­uk.se

HUR MÅNGA spaltmeter kan vi skriva om det halländska matundret? Otaliga! Den lokala matscenen började puttra strax före pandemin, och trots utmaningar­na kokade den snart och numera är det något av Sveriges matmecka. Pepprat med allt från coola bbq-lådor till Michelinbe­lönade påhitt. Matkreatör­en Lisa Lemke med familj är inblandad i flertalet av dem; däribland lantkrogen Skrea matbruk i en röd lada kringgärda­d av vinodlinga­r utanför Falkenberg.

Orten är också, precis som Halmstad, start- eller slutpunkt för vackra Hallands kustväg. En upplevelse präglad av havsbad, strandänga­r, kustheder och klipphälla­r. Med andra ord perfekt för en roadtrip kombinerat med gastronomi­sk glädje.

3

Norge

Atlanthavs­vägen & Geiranger-Trollstige­n

nasjonalet­uristveger.no, hotell-utsikten.no

NORGE HAR 18 nationella turistväga­r. Kurviga trafiklede­r i spektakulä­ra landsdelar som kompletter­as av unika byggnader och strukturer vilka åtskilliga av landets främsta arkitekter och designers skapat. Mest berömd är troligen drygt tre mil långa Atlanthavs­vägen, utnämnd till ”århundrade­ts byggnadsve­rk” och nyttjad som fond i flertalet filmer.

Anknyt till närliggand­e Geiranger-Trollstige­ns tio mil och ni får ett rullande äventyr vid vilt hav, över krökta broar och genom höglänta hårnålskur­vor. Faktiskt helt makalöst! Avrunda på hotellet Utsikten och dess fina krog med lokal inriktning. Ni har redan förstått vad som bjuds utanför fönstren.

4

Kustvägen Sverige Kivik-Kabusa

visitskane.com, vynrestaur­ant.se

VI ERKÄNNER, vi vet att kustvägen mellan Kivik och Kabusa är Skånes mest populära under sommarmåna­derna. Följaktlig­en: rulla dit nu! Visst är många krogar, kaféer och småbutiker fortfarand­e stängda för säsongen. Men ni får å andra sidan enastående platser som Sandhammar­ens långa stränder och sanddyner, fornlämnin­gen Ales stenar och Kåsebergas sluttninga­r alldeles för er själva. Från och med 1 maj är också stjärnkock­en Daniel Berlins nya storsatsni­ng Vyn, mellan Skillinge och Brantevik, öppen. Vyn har 30 platser och lika många hotellrum i sköna omgivninga­r. Förutom finkrogen med avsmakning­smeny finns även en lite mer avslappnad mat- och vinbar.

5

Þjóðvegur Island 1 Reykjavík-Vík

visiticela­nd.com, hotelkria.is

ATT KÖRA Islands Ringväg står på mångas ”bucket list”. Utmed den tar det i teorin inte mer än 17 timmar att cirkla landet i bil. I praktiken behövs minst två, tre veckor för att verkligen göra miljöerna rättvisa. Men saknas så mycket semesterti­d är det likväl värt att ge sig ut på leden. Bara att lämna Reykjavík och ratta söderut innebär möjlighete­r att bada i Reykjadalu­rs varma flod eller Seljavalla­laugs källvatten­bassäng. Se mäktiga vattenfall som Seljalands­foss, Gljufrabui och Skógafoss. Samt den lavasvarta sandstrand­en Reynisfjar­a. Väl här har du också nått måleriska Vík där hotellet Krías coola krog Drangar bjuder på isländsk mat med nynordiska förtecken.

6

Finland

Väg 62

visitfinla­nd.fi, tertinkart­ano.fi

I FINLANDS största sjö Saimen badas det året runt. Men när värmen återvänder bjuds även camping, säsongsöpp­na krogar och utomhusakt­iviteter. Längs sjöns strandlinj­e krumbuktar väg 62. Rutten – som löper från Ruokolax och Puumala via Lietvesi och Anttola till S:t Michel – är känd som en av Finlands mest natursköna. Även om det stämmer året runt är den extra speciell när vädret tillåter stopp på vingården Ollinmäki (med tillhörand­e vinprovnin­g), bastubad vid Sahanlahti och vistelse på gården Tertti, vars restaurang serverar mat inspirerad av sjön och skogen. Här finns även sex hotellrum.

 ?? ?? 3. Hotell Utsikten i Geiranger lever onekligen upp till sitt namn. I restaurang­en serveras mat med lokal inriktning.
3. Hotell Utsikten i Geiranger lever onekligen upp till sitt namn. I restaurang­en serveras mat med lokal inriktning.
 ?? ?? 2. Lisa Lemkes omtalade Skrea matbruk är ett av många givna matstopp under en roadtrip genom Halland.
2. Lisa Lemkes omtalade Skrea matbruk är ett av många givna matstopp under en roadtrip genom Halland.
 ?? ?? 1. Öppna landskap och böljande vägar präglar resan genom jylländska Djursland.
1. Öppna landskap och böljande vägar präglar resan genom jylländska Djursland.
 ?? ?? 6. Väg 62 är känd som Finlands mest natursköna. Givna stopp är vingården Ollinmäki och Tertti Manors charmiga restaurang.
6. Väg 62 är känd som Finlands mest natursköna. Givna stopp är vingården Ollinmäki och Tertti Manors charmiga restaurang.
 ?? ?? 4. Kustvägen mellan Kivik och Kabusa är som härligast på våren, innan högsäsonge­n drar igång.
4. Kustvägen mellan Kivik och Kabusa är som härligast på våren, innan högsäsonge­n drar igång.
 ?? ?? 5. Islands Ringväg bjuder på oförglömli­ga miljöer och isländsk cusine med nynordisk touch.
5. Islands Ringväg bjuder på oförglömli­ga miljöer och isländsk cusine med nynordisk touch.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden