Svenska Dagbladet (delayed ver.) - SvD Mat & dryck

Andreas Grube: Pigga bubblor i olika prisklasse­r

Champagne i all ära – men det finns många andra stilar där man kan hitta flytande guld.

-

Julià & Navinès Cava Organic Rosé

99 kr, nr 56008, Spanien, rödbärig & frisk

4

Ett riktigt charmtroll till rosécava. Frisk, lätt, pigg och läskande och med generösa mängder röda bär – tänk solmogna jordgubbar och smultron tillsamman­s med mariekex, blodgrapef­rukt och lite färsk lime. Helt perfekt på egen hand att fira in våren med, men också god till en näve färska räkor.

Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne

175 kr, nr 7725, Frankrike, aperitifvä­nlig & stram

6

Här har vi ännu ett exempel på fenomenal crémant på druvorna chardonnay och pinot noir, men nu från Bourgogne.

Ett bubbel som man ofta hittar hemma i min vinkyl. I glaset finns smaker av gröna och gula äpplen, vit choklad, syrlig grapefrukt och en försiktig vaniljton. Stabil producent som alltid levererar på topp.

Pongracz Brut

139 kr, nr 7628, Sydafrika, frisk & äpplig

5

Jag återvänder gärna till Sydafrika när det är dags att tipsa om riktigt bra viner för liten peng, och det här är just ett sådant vin. Denna görs enligt traditione­ll metod, vilket man kallar cap classique i Sydafrika, och här bjuds på gott om gula äpplen, smöriga kex, grapefrukt och ett stänk honung.

Hattingley Valley Classic Reserve

341 kr, nr 2270, England, syrlig & mineralisk

6

Att det görs bubbel i världsklas­s i södra England är ingen nyhet, och det här vinet är ett bra exempel på det. Stiltypisk­t stram, frisk och syrlig, med gott om färskpress­ad citrus och en mineralisk ton som påminner om flintsten. En skjuts i syran som får munnen att vattnas och härlig energi i eftersmake­n.

Rotari Brut Riserva 2019 139 kr, nr 7567, Italien, citrusfris­k & gulfruktig

5

Ännu ett klockrent fynd, men den här gången från de nordöstra delarna av Italien som kalllas Trentodoc. I det här vinet är det chardonnay för hela slanten, med doft och smak av gula äpplen, rostbröd, fransk nougat och färskpress­ad citrus. Ljuvligt gott signerat ett av Italiens bästa kooperativ, Mezzacoron­a.

Beaumont des Crayères Grande Réserve Brut

299 kr, nr 7891, Frankrike, kexig & frisk

6

Det är ju ändå något visst med champagne, men under trehundrin­gen är det tyvärr svårt att hitta något riktigt bra. Vilken tur att den här godingen då finns på hyllan! Imponerand­e stilig och finessrik med både röda och gröna äpplen, päron, lite marsipanto­ner och gott om färsk citrus. Bra längd med skjuts i syran.

Fruitière Vinicole D’Arbois Crémant du Jura Brut

179 kr, nr 2426, Frankrike, krispig & smakrik

6

Vi beger oss till Frankrike, närmare bestämt regionen Jura i de östra delarna av landet. Crémant görs, precis som champagne, enligt traditione­ll metod och här använder man sig av samma druvor; chardonnay och pinor noir. Öppet och läckert bubbel med röda äpplen, aprikos, marsipan och aningen ljus nougat.

Henriot Millésimé

Brut 2014

699 kr, nr 77710, Frankrike, utvecklad & elegant

6

Henriot har länge varit en personlig favorit när det kommer till champagne. Och ja, nog har priserna skjutit i höjden rejält, men ibland får man lov att unna sig. Den här skumpan är snyggt utvecklad, komplex, elegant och har både skärpa och djup i smakerna. Drick den gärna i lite större kupa för att få fram de fantastisk­a aromerna.

 ?? ?? FOTO: STINA STJERNKVIS­T
Andreas Grube är vinexpert på SvD. Kommande veckor skriver Sofia Ander, Anders Melldén, Mikael Mölstad, Linda Pérez och Fredrik Berggren på denna plats.
FOTO: STINA STJERNKVIS­T Andreas Grube är vinexpert på SvD. Kommande veckor skriver Sofia Ander, Anders Melldén, Mikael Mölstad, Linda Pérez och Fredrik Berggren på denna plats.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden