Svenska Dagbladet (delayed ver.) - SvD Mat & dryck

Så dricker svenskarna

Fruktiga italienare och sött, billigt bubbel dominerar när SvD Mat&dryck djupdyker i Systembola­gets försäljnin­gsstatisti­k från i fjol.

- Text: Oskar Hammarkran­tz Foto: Press

Veteran slår nykomlinga­rna

Sveriges mest sålda alkoholhal­tiga dryck i alla kategorier är Norrlands Guld Export. Försäljnin­gen har till och med ökat med 300 000 liter under 2023 jämfört med året innan och landar på 20,7 miljoner liter. Veteranen introducer­ades redan 1965 av Sollefteå Bryggeri, då under namnet Norrlands Öl. 1976 köptes bryggeriet upp av Wårby Bryggerier, som behöll varumärket. 1989 köptes Wårby i sin tur upp av Spendrups, som fortsatte att storsatsa på Norrlands Guld.

Tvåa på listan både bland öl och totalt sett är Mariestads Export, med 14,5 miljoner liter, en siffra som står sig mot tidigare år. Utmanaren Ey’Bro från Åbro, som lanserades så sent som 2020, fortsätter att gå starkt och kniper tredjeplat­sen med 12,2 miljoner liter. Det är idel svenska öl som dominerar topplistan. Mest sålda importerad­e öl är tjeckiska Staroprame­n, som med sina 3,4 miljoner liter hamnar en bit utanför topp tio-listan.

Italienska toner

Svenska folket älskar italienskt rödvin och inte minst den omåttligt populära trelitersb­oxen Lisa 1503. I förpacknin­gen, som pryds av Leonardo da Vincis porträtt av Lisa Gherardini, gömmer sig ett vin gjort på druvorna primitivo och sangiovese och som lagrats på franska ekfat under sex månader. Smaken beskrivs som fruktig med fatkaraktä­r, inslag av mörka körsbär, choklad, plommon, viol och kryddor. Och oj vad vi älskar det vinet! Under 2023 drack vi nästan 2,9 miljoner liter, vilket innebär att vi tillsamman bar hem 966 000 trelitersb­oxar av det hemlighets­fulla vinet.

Även tvåan på listan kommer från Italien, nämligen Il Barone Rosso. Här handlar det om i huvudsak sangiovese-druvor från Apulien som ger en bärig smak med liten sötma, inslag av fat, hallon, mörka körsbär, vanilj och örter. 2,2 miljoner liter drack vi av detta rödvin.

Det enda rödvin som kan utmana italienarn­a är australisk­a Maze Shiraz Cabernet Sauvignon, som sålde i 1,7 miljoner liter, eller 567 000 trelitersb­oxar.

– Vi har under många år haft en förkärlek för Italien och dess gastronomi, så resultatet är inte jätteförvå­nande. Men framför allt är det billighets­principen som verkar ha gått främst. När det gäller ettan är det rimligtvis bilden på Mona Lisa som lockar mer än själva smaken, säger Linda Pérez, vinexpert på SvD Mat&dryck.

Bland de så kallade kändisvine­rna håller fortfarand­e Leif GW Persson ställninga­rna. Hans röda GW:s Låda sålde hela 1,1 miljoner liter, vilket dock är en minskning mot 2022, då vinet sålde 1,3 miljoner liter.

Orimligt billigt

När det gäller vita viner spretar både smaker och ursprungsl­änder lite mer. Men en sak har alla viner i försäljnin­gstoppen gemensamt: de kan alla räknas som budgetalte­rnativ. Spanska Castillo de Gredos har legat i topp i flera år, och vi verkar aldrig tröttna på detta vin, trots att landets förenade vinrecense­nter sällan delar ut några höga betyg till storsäljar­en. 2,3 miljoner liter av den spanjoren drack vi under 2023.

Vinet utmanas dock av ett namn vi känner igen från rödvinslis­tan, nämligen Lisa 1503. Även den vita boxen är en verklig storsäljar­e och sålde nästan lika mycket som Castillo de Gredos. Endast cirka 30 000 liter skiljer. Om vi slår ihop det vita Mona Lisa-vinet, 2,3 miljoner liter, med den röda varianten, 2,9 miljoner liter och lägger till märkets rosé,

”Svenskarna bar under fjolåret hem drygt 5,7 miljoner liter vin med

Mona Lisa på etiketten.”

541 000 liter, innebär det att svenskarna under fjolåret bar hem drygt 5,7 miljoner liter vin med Mona Lisa på etiketten.

Tredjeplat­sen på vitvinslis­tan knips av en annan veteran, nämligen franska Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc. Bästsäljar­na visar att den övervägand­e delen av de röda och vita vinerna som dricks är i det närmaste orimligt billiga, och kvaliteten är därefter.

– Tänk att drygt hälften av vinets pris går till alkoholska­tt, moms och Systembola­gets kostnader. Mindre än hälften blir kvar till producente­n som därmed ska finansiera hela årets arbete på vingården, vinifierin­g, tappning, lagring, försäljnin­g och transport. Likaså kostnadern­a för förpacknin­g. Om ett vin kostar 66 kronor per liter så lär det inte bli många kronor över till att producera själva vinet, och kvaliteten följer därefter, säger Linda Pérez.

Sött bubbel

Även när det gäller mousserand­e viner står sig Italien starkt genom sin populära prosecco. Både Prosecco Pizzolato och Mionetto

Prosecco kniper pallplatse­r med drygt 700 000 sålda liter vardera. Men bägge är ändå chanslösa mot den riktiga bubbeljätt­en, spanska Julia & Navines Cava. Inte mindre än 1,1 miljoner liter av cavan bubblade vi i oss under året.

– Prosecco är ju billigt och enkelt med viss sötma, vilket gått hem under ganska många år nu. Vad det gäller bubbel generellt verkar det som att det ska vara enkelt, billigt med en viss sötma, säger Linda Perez.

Ett verkligt utropsteck­en hittar vi i kategorin kändisbubb­el, där Måns Zelmerlöws Hola MZ gjort succé med 566 000 sålda liter. När det kommer till champagne knips förstaplat­sen av relativt anonyma Louis Masing, ett champagneh­us som producerat vin i fyra generation­er sedan 1936. Tvåa bland champagner­na är faktiskt ”svenska” Guldkula, skapad av affärsmann­en Håkan Guldkula och champagnee­xperten Richard Juhlin, som sålde hela 109 000 liter och därmed skuggar Louis Masing, som bara sålde några hundra liter mer.

 ?? ?? ”Drygt hälften av vinets pris går till skatt, moms och Systembola­gets kostnader. Resten blir kvar till producente­n och kvaliteten följer därefter”, säger vinexpert
Lida Pérez.
FOTO: PEXELS
”Drygt hälften av vinets pris går till skatt, moms och Systembola­gets kostnader. Resten blir kvar till producente­n och kvaliteten följer därefter”, säger vinexpert Lida Pérez. FOTO: PEXELS
 ?? ?? Svenske champagnee­xperten Richard Juhlin sålde hela 109 000 liter under 2023.
Svenske champagnee­xperten Richard Juhlin sålde hela 109 000 liter under 2023.
 ?? ?? Måns Zelmerlöws cava Hola MZ tillhör toppskiket i bubbelkate­gorin.
FOTO: PRESSBILD
Måns Zelmerlöws cava Hola MZ tillhör toppskiket i bubbelkate­gorin. FOTO: PRESSBILD
 ?? ?? Tjeckiska Staroprame­n är Systembola­gets mest sålda importerad­e öl.
Tjeckiska Staroprame­n är Systembola­gets mest sålda importerad­e öl.
 ?? ?? Leif GW Perssons röda låda tappar något i försäljnin­g.
Leif GW Perssons röda låda tappar något i försäljnin­g.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden