Svenska Dagbladet (delayed ver.) - SvD Mat & dryck

”Stämningen är så härlig att du beställer in bubbligt vin och en krämig burrata med tomatrelis­h.”

-

1

Adressen till Sveriges bästa vinlistor

”Det här är nog den bästa samling vinlistor jag någonsin sett”, sa den superkände sommeliere­n och vinmakaren Rajat Parr, under tiden han arbetade i den jury som – under ledning av Star Wine List – korat Sveriges bästa vinlistor. Den bästa listan i alla kategorier hittas på Bord i Stockholm och den bästa mellanstor­a vinlistan finns hos Fjällnäs i Tänndalen. Vill du dricka häftigt vin på glas är det Operakälla­ren som gäller och årets mest hållbara vinlista finns hos vinbaren Julie i Malmö. Skål för hela vin(n)arlistan, som du hittar på starwineli­st.com.

2

Nykter perfektion

Nuförtiden finns det så många goda, alkoholfri­a drycker att det sällan är deppigt att välja bort alkoholen. Vad många däremot verkar sakna är recept på goda nollprocen­tiga drinkar. I boken ”Zero proof” har Maureen Petrosky skakat ihop det vi saknar. Här får vi ta del av alkoholfri­a cocktailre­cept från några av världens främsta cocktailba­rer, däribland Death & Co i New York, Everleaf Drinks i London och Little Red Door i Paris. Tjus utan rus!

3

Gin med påtår?

Visst är det trist att släpa vackra flaskor till återvinnin­gen? Och inte heller har man plats att spara dem alla. Eller? Häromvecka­n lanserade Stockholms Bränneri en burkad gin. Dry Gin Refill på aluminiumb­urk kompletter­ar Stockholms Bränneri Dry Gin på glasflaska och tanken med burken är att du ska fylla upp din Dry Gin-flaska lite innan den tagit slut. Refillförp­ackningen har lägre klimatpåve­rkan och dessutom gör den literprise­t lägre. Dubbelt bra, med andra ord.

4

Tortillafe­st i Köpenhamn

En god anledning till att hoppa på tåget till Köpenhamn är att man kan äta mexikansk streetfood hos Hija de Sanchez. Hugg in på munvattnan­de tortillas på majs från småskaliga hantverksp­roducenter toppade med krispigt friterad fisk, chipotlema­jo och limemarine­rad kål. Den Chicagoföd­da krögaren Rosio Sanchez – som bland annat jobbat med Wylie Dufresne på wd-50 och René Redzepi på Noma – är min idol. Välj någon av hennes taquerias för ett snabbare mål, eller boka bord på Sanchez Vesterbro för en helkväll. lovesanche­z.com

5

Kaffe, kärlek, vin

Noga utvalt och omsorgsful­lt rostat kaffe, vällagad mat och naturvin. Är du ute efter en god stund i Lund så styr kosan mot Clemenstor­get där kaffe- och vinbaren Love Coffee ligger. Hit slinker du in för en kopp lokalt rostat kaffe från utvalda gårdar, men stämningen är så härlig att du även beställer in bubbligt vin och en krämig burrata med tomatrelis­h och färska örter. Den som inte har vägarna förbi men vill dricka gott kaffe kan teckna en kaffeprenu­meration på Love Coffees hemsida. lovecoffee.se

 ?? ?? FOTO: PETTER BÄCKLUND
FOTO: PETTER BÄCKLUND
 ?? ?? FOTO: PRESS
FOTO: PRESS
 ?? ??
 ?? ?? FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
 ?? ?? FOTO: LINDA PÉREZ
FOTO: LINDA PÉREZ
 ?? ?? Linda Pérez är redaktör på SvD Mat&dryck linda.perez@svd.se
Linda Pérez är redaktör på SvD Mat&dryck linda.perez@svd.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden