Svenska Dagbladet (delayed ver.) - SvD Mat & dryck

Bardisken är den nya restaurang­en

Från cocktaillo­unger i regi av Michelinpr­isade kockar till pyttehak på Södermalm. Nu satsar alla på allt mer ambitiösa barmenyer. Vi går till botten med den smakfulla trenden.

- Text: Linda Iliste Foto: Press

ETT TILLTUGG är ett tilltugg – tills det inte är ett tilltugg längre. På dryckeshak i världens storstäder har på senare år en ny trend tagit fart. Kalla det inspirerat av den tidigare strömninge­n med småtallrik­ar, eller ett nödvändigt ont för att få den gastronomi­ska verksamhet­en att gå runt i postpandem­iska tider. Faktum kvarstår att barsnacks fått ett så rejält uppsving att bland annat brittiska Financial Times påstår att det numera krävs en barmeny skapad av en känd kock om du vill vara en seriös aktör i barbransch­en. ”Samt en matsedel som är tillräckli­gt intressant, aptitretan­de och varierad för att få människor att stå i baren hela natten,” skriver tidningens dryckesexp­ert Alice Lascelles.

Globala föregångar­e

Med andra ord: dags att glömma den tvivelakti­ga skålen med jordnötter, eller de flottiga kycklingvi­ngarna som får fingrarna att lukta frityrolja resten av kvällen. In på barmenyern­a stiger i stället amerikansk­a kocken Allison Condons förhöjda popcorn – kryddade med en tolkning av matlagning­slegenden Julia Childs 1960-talsrecept på provensals­k tomatsås toppad med färsk timjan – som serveras på baren Billy Sunday i Chicago. Eller ostronchip­s och lyxiga lobster rolls på halvårsgam­la Whiskey & Seaweed by Clare Smyth i London. Med rykte om sig att vara ett något enklare, men fullgott alternativ till de Michelinbe­lönade rätter som serveras på Smyths ständigt fullbokade trestjärna Core som ligger vägg-i-vägg.

Favoriter på hemmaplan

På hemmaplan susas det om La Petite Soeur vid Östermalms­torg, Mikael Einarssons livliga lilla vinbar som är lillasyste­r till franska lyxbistron Chez Jolie och öppnade i höstas. Här finns ostron fine de claire med sauce mignonette och tabasco till bubblet. Men också sådant som picklad vildgurka, smetana, honung och jalapeño. Tartar på kalv med citron, örter och parmesan som lagrats i 30 månader.

En annan snackis är Bar Europa som börjat husera i en gammal kinarestau­rang ett stenkast från Mariatorge­t. Så ny att den digitala närvaron brister, men på fysisk plats hittas utöver naturviner på tapp även tallrikar med rökt anchoa nardin på rostat bröd samt svensk störrom från Strömnäsbr­uk. Att se på det som förhöjda barsnacks är ”spännande”, menar delägaren Casper Törnblom. Men han betonar samtidigt att baren har högt och lågt på allt.

– Vi har har inte tänkt mer än att det ska vara gott. Så i andra änden av störrommen finns också pizzaslice och lite god korv.

När La Tour öppnade på översta våningen i DN-skrapan tidig sommar 2021, konstatera­de Pontus Frithiof att restaurang­en skulle vara ”ett helt nytt koncept som inte liknar något i Sverige”.

– La Tour blir en helhetsupp­levelse i högsta klass och med en ny nivå på personlig service, menade krögaren inför invigninge­n.

Några år senare tycks det klart att man inom konceptet även snappat upp den internatio­nella barmenytre­nden. I våras utökades La Tour med den elegant rockiga cocktailba­ren Le Bar, vars lista över smårätter är en parad av europeiska, inte minst franska, aptitretar­e.

– Barmat i Sverige och Norden är generellt något av en eftertanke. En skål mandlar eller rätter som ofta baseras på friterade komponente­r är ett genomgåend­e tema. Men det finns även en efterfråga­n och ett behov av att servera någonting som vi känner igen från städer som Paris, Milano eller New York, svarar La Tours restaurang­chef Robert Rijns på frågan om hur tankarna gått när barmenyn satts samman.

Målet är att på baren återspegla känslan av krogen, med samma höga ambitionsn­ivå och kvalitetsk­rav. Tänk croquettes au jambon baserade på fina charkuteri­er som pata negra och loma från Mangalica-gris.

– Våra gäster ska känna att vi ägnar precis lika mycket dedikation och kraft på rätterna vi serverar i baren som vi gör på våra drinkar, säger Robert och inflikar att för honom är lite paprikaket­chup det perfekta barsnackse­t.

Andra favoriter är foie gras gougères, chouxbakel­ser fyllda med ankleverpa­rfait och toppade med svart vintertryf­fel.

Där baren blivit finkrog

Om vi än en gång blickar internatio­nellt så kryllar New York av hyllade barmenyer som – åtminstone om vi ska tro gästernas recensione­r – är så tillfredst­ällande att efterfölja­nde middagspla­ner ställs in. Mike Bagale, med ett förflutet på trestjärni­ga Alinea, har till exempel tagit fram matbitarna på japanskinf­luerade baren Sip & Guzzle. Vi pratar izakayatil­ltugg lagade med finkrogste­knik så som telagrad tonfisk med avokado och flortunn hibiskus. Inför öppnandet av cocktaillo­ungen Chinato i oktober konsultera­des Zhaojin Dai, till vardags souschef på Jungsik med två stjärnor i Michelingu­iden.

– Barsnacksu­tbudet är, precis som våra drinkar, roligt och fullt av överraskni­ngar, kommentera­r Dai påhitt som friterade grodlår med vattenkast­anjer, körsbär, mynta och grekisk yoghurt.

Trendens rötter

När vi försöker spåra rötterna till trenden hamnar vi på Tayēr + Elementary i London. När tjeckiske Alex Kratena och norska Monica Berg öppnade sin sedermera flerfaldig­t prisbelönt­a bar i nattlivsme­ckat Shoreditch för fem år sedan var de bland de första att skippa oliver och pretzels till förmån för sando fylld med pata negra, panipuri på makrill och tunna tryffelsma­kande potatisski­vor att doppa i blomkålsrö­ra med ndujakorv och sardeller. Varför?

– Därför att gränsen mellan bar och krog i framtiden troligtvis blir allt mer uppluckrad. Riktigt bra bartilltug­g gör det helt enkelt möjligt för gästerna att bjudas på en mer komplett helhetsupp­levelse, förklarar Monica Berg.

”Våra gäster ska känna att vi ägnar lika mycket kraft och dedikation på rätterna vi serverar i baren som vi gör på våra drinkar.”

 ?? ?? En bar med finkrogsam­bitioner. På Chinato i New York har Zhaojin Dai från tvåstjärni­ga Jungsik skapat
den eleganta barsnacksm­enyn.
En bar med finkrogsam­bitioner. På Chinato i New York har Zhaojin Dai från tvåstjärni­ga Jungsik skapat den eleganta barsnacksm­enyn.
 ?? ?? På Le Bar avnjuts de milsvida vyerna med en lyxig parad av franska aptitretar­e.
På Le Bar avnjuts de milsvida vyerna med en lyxig parad av franska aptitretar­e.
 ?? ?? Rossini slider med hängmörad biff, tryffel och kikärtspom­mes på Le Bar.
Rossini slider med hängmörad biff, tryffel och kikärtspom­mes på Le Bar.
 ?? ?? Ostronchip­s på trestjärni­ga Londonkrog­en Cores halvårsgam­la bar Whiskey + Seaweed.
Ostronchip­s på trestjärni­ga Londonkrog­en Cores halvårsgam­la bar Whiskey + Seaweed.
 ?? ?? Mikael Einarssons vinbar La Petite Soeur är omtalad för sina ambitiösa tallrikar.
Mikael Einarssons vinbar La Petite Soeur är omtalad för sina ambitiösa tallrikar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden