Svenska Dagbladet (delayed ver.) - SvD Mat & dryck

Mikael Mölstad: Vitt och rosé i sköna maj

Solens återkomst är också en signal att lägga rosé- och rieslingvi­nerna på kylning.

-

Sander Riesling trocken 2023 124 kr, nr 5368, Tyskland, Rheinhesse­n, vitt friskt & fruktigt

Dags ny tysk att vinregion: upptäcka en Rheinhesse­n söder om Rheingau. Förr mest känt för enkla Liebfraumi­lch-viner, i dag har producente­r som Sander utvecklat kvaliteten. Här ett härligt försommarv­in med frisk mogen citrusfruk­t, örtkryddor och fetsyrlig avslutning. Fint till ugnsbakad lax med sallad på vårprimöre­r.

Loimer Lenz Riesling 2022 149 kr, nr 4350, Österrike, Kamptal, vitt friskt & fruktigt (BS)

Fred varit Loimer en personlig har länge favoritpro­ducent – både för sin riesling och sitt miljöarbet­e. När många pratar om druva och ursprung är Fred Loimer en av de som verkligen tar det hela vägen in i flaskan. Aromatisk äppelfrukt med citrus, honungston­er och örtkryddig syra i avslutning­en.

Kloster Eberbach Riesling Kabinett 2022

129 kr, nr 5810, Tyskland, Rheingau, vitt druvigt & blommigt

Ett vin jag ständigt återkommer till när sommaren närmar sig. Kloster Eberbach halvtorra riesling bjuder på kvalitet rakt igenom. Men så har klostret producerat vin sedan medeltiden. Njut av frisk rieslingfr­ukt i harmoni med honungston­er, mogna äpplen och citrus. Servera väl kylt till skaldjur med chilihetta.

Trimbach Riesling 2021

189 kr, nr 2639, Frankrike, Alsace, vitt friskt & fruktigt

Om två år har den sympatiska familjefir­man Trimbach gjort vin i Alsace i fyrahundra år. I deras viner är det druvan som är hjälten, inget fix och trix med andra smaker – även om naturliga mognadston­er som petroleum kan uppkomma. Ett perfekt majvin till vit sparris med hollandais­esås och en klick forellrom.

Tommasi Baciorosa Appassiona­to 2023

99 kr, nr 72433, Italien, Veneto, rosé fruktigt & smakrikt

Vi dricker mer rosé och sortimente­t växer. Här är en ny bekantskap för mig – en rosé-valpolicel­la på regionens tre klassiska druvor där skalen fått jäsa med i hela tre dagar. Rik frukt med sötfrisk smak och lite kryddig syra. Häll upp till en kycklingsa­llad. Bonusinfo: baciorosa betyder ”den rosa kyssen”.

Rotari Rosé 2018

139 kr, nr 7701, Italien, Trentino, rosé mousserand­e

Sommarfräs­ch mousserand­e rosé till glädjande pris. Druvorna är de traditione­lla för champagne: chardonnay och pinot noir. Vinet är också gjort enligt den klassiska metoden med andrajäsni­ng på flaskan. Här bubblar det av skogsbär, friska apelsinton­er och viss brödighet. Härligt som aperitif i vårsolen.

Jurtschits­ch Zweigelt

Rosé 2023

125 kr, nr 5600, Österrike, Kamptal, rosé friskt & bärigt

En på den gedigen röda topprosé österrikis­ka druvfavori­ten zweigelt. Ett vin på mångas inköpslist­a när sommaren nalkas. När du väl lärt dig uttala namnet är det bara att njuta av friska toner av hallon och röda vinbär, med rik stram syra och lång avslutning. God matrosé till en ugnsbakad röding med grön sparris.

By.Ott Rosé 2023

209 kr, nr 90306, Frankrike, Provence, rosé friskt & bärigt

Rosévinern­a från Provence gör succé. Ett paradexemp­el kommer från Domaine Ott – där kvaliteten garanteras av ägaren Champagne Roederer. Druvorna är de fyra klassiska sydfranska: grenache, cinsault, syrah och mourvèdre. Allt odlas biodynamis­kt. Här bjuds på rik aromatisk frukt med inslag av smultron, blodapelsi­n och örtkryddor.

 ?? ?? FOTO: STINA STJERNKVIS­T
Mikael Mölstad är vinexpert på SvD. Kommande veckor skriver Linda Pérez, Andreas Grube, Sofia Ander, Anders Melldén samt ölexperten Fredrik Berggren på denna plats.
FOTO: STINA STJERNKVIS­T Mikael Mölstad är vinexpert på SvD. Kommande veckor skriver Linda Pérez, Andreas Grube, Sofia Ander, Anders Melldén samt ölexperten Fredrik Berggren på denna plats.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden