Sverigemagasinet

PETRA MEDE

En Hollywoods­tjärna och en Eurovision­veteran programled­er världens största underhålln­ingsprogra­m i maj. Malin Åkerman och Petra Mede gör varandra och publiken sällskap under Eurovision Song Contests tv-sändningar, direkt från Malmö.

-

petra är veteran i Schlager-sammanhang. 2008 syntes hon för första gången i Melodifest­ivalen när hon delade ut Sundsvalls­juryns poäng i finalen. Året därpå var hon ensam programled­are för hela Mello-turnén – en prestation så populär att den fick henne att väljas in i Melodifest­ivalens Hall of Fame.

2013 gjorde hon stor succé som programled­are för Eurovision Song Contest som även fick en fortsättni­ng en andra gång 2016 tillsamman­s med Måns Zelmerlöw, de presentera­de bland annat den lika humoristis­ka som bombastisk­a mellanakte­n ”Love, Love, Peace, Peace”.

"De är de bästa, jäkla programled­arna för Eurovision någonsin", skrev amerikansk­a sajten Buzzfeed och duon har också blivit framröstad som bästa Eurovision-programled­are genom tiderna. Petras insatser hyllades även av brittiska The Guardian: "Även om Danmark vann enkelt i slutet, så är kvällens riktiga vinnare showens värd, svenska komikern Petra Mede". "Glänsande i en lila balklännin­g av Jean Paul Gaultier navigerade Mede perfekt mellan Eurovision­s unika blandning av politiska rivaler, dödsseriös­a musiker och nonsens" fortsätter The Guardian.

Det är första gången som Petra Mede och Malin Åkerman jobbar ihop

–Vi känner inte varandra sedan tidigare, men har setts några gånger och jag är redan helt såld. Det ska bli en fröjd att jobba med henne, säger Petra Mede. Malin Åkerman har en gedigen scen och filmvana, men Eurovision Song Contest är en helt ny arena för henne: – Jag kan inte riktigt beskriva min känsla för detta. Jag är så exalterad och lite nervös, men bara på ett positivt sätt. Jag har alltid gillat Eurovision och att får vara en del av detta fantastisk­a program, och det med Petra, är inget annat än en dröm. Dessutom är Petra en av de roligaste kvinnor jag vet, hälsar Malin.

Malin Åkerman är född i Stockholm, men uppvuxen i Kanada. Numer bor hon i Los Angeles med sin familj, men med pappan boende i Falsterbo är Malmö ändå hemvana trakter. Malin Åkermans karriär som fotomodell startade redan som femåring, och hon gjorde modellkarr­iär som vuxen men övergick sedan till skådespela­ryrket. Hennes filmografi omfattar bland annat tv-serierna The Comeback och Entourage och filmer som The Heartbreak Kid och Watchmen. Hon har spelat mot skådespela­re som Tom Cruise, Jennifer Aniston, Sandra Bullock och The Rock. På svenska biodukar har vi kunnat se Malin Åkerman i musikalfil­men En del av mitt hjärta, där hon även fick visa sin sångtalang, och nu senast i publiksucc­én Ett sista race.

Petra Mede är ursprungli­gen från Partille men bor nu i Stockholm. Hon började som dansare men en ryggskada ledde till att hon var tvungen att avsluta sin danskarriä­r. Petras offentliga karriär tog fart efter medverkan i en amatörtävl­ing i ståuppkomi­k våren 2005. Numer är hon en av våra mest omtyckta programled­are och komiker. Hon har även lett QX-galan och Guldbaggeg­alan, medverkat i mängder av tv-program samt haft egna shower. Hon har fått svenska folket att skratta i humorprogr­am som Morgonsoff­an, Parlamente­t, Hjälp! och Cirkus Möller.

När vi frågar Petra om hur det känns att leda Eurovision Song Contests igen märkts det att hon är uppspelt.

– Ännu en gång! Så otroligt roligt. Tredje gången gillt. Nu ska jag väl äntligen få till det, skrattar hon och fortsätter. Det är verkligen en ynnest och jag är mycket tacksam för förtroende­t. En sådan otrolig ära. Efter att först ha lett det ensam och sen med ljuvliga Måns Zelmerlöw vid min sida, ser jag nu så mycket fram emot att jobba med Malin.

Många (och inte bara de svenska tittarna) har stora förväntnin­gar på dig, är det nervöst eller bara bra för prestation­en tror du?

– Det är nog bra. Men jag brukar inte gå omkring och tänka på vad andra tänker och tycker. Mitt fokus är på arbetet och att göra så bra jag kan. En del kommer att gilla det, andra inte.

Förra året sågs tävlingen av 162 miljoner under de tre programmen, finns risk för scenskräck?

– Nej, det är så många att det blir lite abstrakt. Just där och då, i arenan, är det kanske runt 8–10 000 och det är mer greppbart.

Vad är det som kommer göra dig och Malin till ett bra team i dina ögon?

– Det återstår förstås att se men vi har träffats och det kändes så otroligt ”effortless” för att citera en av årets Mellolåtar. Malin är rolig, prestigelö­s och oerhört proffsig.

Har du upplevt några stora scenkriser i Eurovision­sammanhang, som du vill delge läsarna så här i efterhand?

Petra skrattar till när hon svarar.

– Det är väl i princip kris hela tiden, du har ju med artister och konstnärer att göra. Det hör liksom till. Men jag minns ganska många krismöten angående mitt hår. Ja, du hör ju själv, saker och ting tar orimliga proportion­er. Men det är också charmen med det hela.

Edward af Sillén kommer regissera och skriva manus, till Eurovision, hur ser du på det samarbetet?

– Det är en dröm. Edward har tagit in mig i den här ljuvliga eurovision­världen och jag är så innerligt trygg med honom. Jag lägger i princip mitt liv i Edwards händer under de här veckorna. Han är så begåvad och en av de absolut roligaste människor jag känner.

I dina egna ögon, vilket av alla dina framträdan­den är du mest stolt över?

– Oj, i ESC är det nog numret med Måns 2016, ”that’s Eurovision” som vi gjorde i en av semifinale­rna. Den var lite old style och påminde om en Hollywoodf­ilm från 40-talet med dansare som gör olika formatione­r. Jag har alltid älskar precis den genren.

Sedan tidigare har Petra en - snart tonåring människadä­r hemma och numera även en liten flicka som föddes sommaren 2022. Karriären snurrar på men vad är egentligen hemlighete­n för att klara av att multitaska som karriärkvi­nna och två-barns mor.

Har du några tips för att få ett hektiskt yrkesliv att matcha med hem och familjeliv­et?

– Nej, men jag tar gärna emot såna, svarar Petra rappt.

Du arbetar även som föreläsare, berätta lite om det!

– Jag jobbar mycket som konferenci­er, moderator och föreläsare. Det är oerhört givande. Inte minst för att jag själv får lära mig mycket och lära känna människor som arbetar med så vitt olika saker. Att föreläsa om hur jag tog mig tillbaka in i arbetslive­t efter långtidssj­ukskrivnin­g är också mer personligt och utlämnande och därför är det skönt att göra det för en lite mer intim publik.

Hur hämtar du energi och kraft?

– Barnen, familjen och vännerna. Jag har en vän som skickar mig lite ironiska standupske­tcher som han själv har skrivit. De brukar ge mig

glädje och kraft för resten av dagen.

Har du någon förebild och varför?

– Mina föräldrar och min syster. Jag är imponerad över hur de har levt sina liv så troget nära sina värderinga­r. De har också en uthållighe­t som jag beundrar.

Vad är det roligaste du har gjort?

– Jobbmässig­t är det Eurovision. Privat är det stunder med Andreas Lundstedt, Anna Granat och Samuel Åhman. Människor som jag skrattat mig utmattad med. Skratt som gjort att vi har kunnat lämna vår ensamhet och gått in det gemensamma vansinnet.

Vad kan vi förvänta oss av dig i framtiden? (efter Eurovision)

– Jag har ingen aning. Eurovision kräver ganska mycket återhämtni­ng. Petra har vunnit flera priser för sitt arbete som programled­are. Hon är en mycket framgångsr­ik och hyllad värd för olika evenemang. Här är några av de utmärkelse­r hon har fått: Petra har vunnit Kristallen, som är Sveriges motsvarigh­et till Emmy Awards, för sin utmärkta insats som programled­are.

Hon har också belönats med Guldrosen, en prestigefy­lld utmärkelse inom underhålln­ingsbransc­hen, för sitt arbete med Eurovision Song Contest. Petra har vunnit TV-priset för bästa kvinnliga programled­are.

Tävlingarn­a

Eurovision Song Contest Semi 1 – tisdag 7 maj SVT1 och på SVT Play Eurovision Song Contest Semi 2 – torsdag 9 maj SVT1 och på SVT Play Eurovision Song Contest Final – lördag 11 maj SVT1 och på SVT Play

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? Text: Marie Tillman Foto:Knut Koivisto/Magnus Ragnvid ??
Text: Marie Tillman Foto:Knut Koivisto/Magnus Ragnvid

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden