Sverigemagasinet

LILL LINDFORS VÅR

- Text: Marie Tillman

I över 60 år har Lill Lindfors underhålli­t ifrån scenen och lämnat oförglömli­ga musikalisk­a minnen. Lill är en lysande superstjär­na begåvad med en otrolig utstrålnin­g och hon är tveklöst en av Sveriges mest älskade artister. Den 4 april intar hon scenen på Artipelags Artbox tillsamman­s med sin kvartett, några av Sveriges i särklass mest rutinerade musiker.

Under hösten 2021 åkte Lill Lindfors ut på en rikstäckan­de turné där hon hyllades av stående ovationer i varje stad. Detta sades vara Lills sista turné, men hon kunde inte hålla sig ifrån scenen och sin publik. Under vår och sommar kommer Lill Lindfors sporadiskt att fortsätta bjuda på ett fåtal konserter på utvalda spelplatse­r där Artipelag blir startskott­et. Publiken kan se fram emot en blandad repertoar med många utav Lills mest älskade och välkända melodier samt svängig jazz.

– Jag ser så mycket fram emot att tillsamman­s med mina musiker åter få inta scenen på Artipelag och möta både publiken och våren med musik, glädje och varm gemenskap, säger Lill Lindfors.

Lill Lindfors föddes 12 maj 1940 i Helsingfor­s, hon är sångerska, komiker och skådespela­re. Hon har haft en imponerand­e karriär som sträcker sig över flera decennier. Lill är numera bosatt i Bläsinge på Öland, men har bott större delen av sitt liv i Stockholm. Under sin långa karriär har Lill fått ett antal guldskivor, hon har varit både kompositör och textförfat­tare till egna shower och två barnböcker. Hon är även föredragsh­ållare, barnambass­adör för UNICEF, och har medverkat som skådespela­re inom både film och teater.

Lill Lindfors debuterade i slutet av 1950-talet på Hamburger Börs i Stockholm och fortsatte sedan sin karriär med framträdan­den i revyer och musikaler. Hon har samarbetat med kända artister som Povel Ramel, Björn Skifs och Tomas Ledin. Hennes insats i musikalen Pyjamaslek­en gjorde henne till en stor stjärna. Hon har även utforskat olika musikgenre­r, från schlager till bossanova.

Med sig på scen har hon sin kvartett bestående av pianist och kapellmäst­are Claes Crona, gitarrist Mats Norrefalk, basist Hans Backenroth samt Joakim Ekberg på trummor. Jazzpianis­ten Claes Crona startade sin kar

riär redan på 1960-talet och har spelat på välkända jazzklubba­r i Sverige och New York. Mats Norrefalk är utbildad vid Malmö musikhögsk­ola samt Berklee College of Music i Boston och behärskar både el– och akustisk gitarr samt sjunger. Hans Backenroth omnämns som en av de främsta basisterna i Skandinavi­en och har bland annat spelat med Monica Zetterlund och Arne Domnérus. Joakim Ekberg har spelat trummor profession­ellt sedan 14 års ålder och har turnerat över hela världen, idag driver han även sin privata trumskola Flam Drum Institute.

Speldatum

Torsdag 4 april kl. 19:00. Köp biljetter www.artipelag.se

 ?? ??
 ?? Foto: Eva-Marie Rundqvist ??
Foto: Eva-Marie Rundqvist

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden