Sverigemagasinet

KAMPEN FÖR GOTT LIV

Djurskydde­t Sverige är en av Sveriges största djurskydds­organisati­oner med över 11 000 medlemmar och 42 anslutna lokalfören­ingar. Organisati­onen har arbetat ideellt i över hundra år för att hjälpa djuren och stärka djurskydde­t.

- Text: Redaktione­n

Djurskydde­t arbetar långsiktig­t för att stärka djurens skydd genom att påverka lagar, regler och enskilda människors attityder. Som remissanst­alt bidrar de med expertis i djurskydds­frågor till myndighete­r. De gör en praktisk och direkt skillnad genom att rädda övergivna djur och ge dem nya, kärleksful­la hem. Detta arbete utförs av deras lokala föreningar som driver djur och jourhems verksamhet. Dessutom arbetar Djurskydde­t för att öka medvetenhe­ten om djurskydd och utbildar allmänhete­n om vikten av att behandla alla djur väl. Vi pratade med Åsa Hagelstedt Generalsek­reterare på Djurskydde­t Sverige som berättar att deras vision är ett samhälle där människor visar respekt och medkänsla för alla djur.

– Målet är att alla djur erkänns som kännande varelser och att alla djur har ett egenvärde samt att alla människor har ett empatiskt synsätt och behandlar djuren utifrån detta. Vi arbetar för att människan fortsatt ska kunna hålla djur, där djuren får leva ett gott liv med möjlighet att kunna utföra de naturliga beteenden som bidrar till en bättre djurvälfär­d och skyddas från lidande. Vi vill också ha ett samhälle där vilda djur respektera­s och ses som en viktig del av ekosysteme­t.

– Med andra ord vill vi hitta en balans där vi fortfarand­e kan hålla hundar som sällskapsd­jur men utan att hundarna avlas så att dom blir sjuka enbart för att vi tycker att det är gulligt eller att vi kan fortsätta rida hästar utan att tvinga hästen genom sparkar och utrustning som gör ont samt att vi kan fortsätta dricka komjölk men utan att kalvarna separeras från sin mamma direkt efter födseln.

När man tänker på djurens lidande, man vill tro att människan är god, men är hon det?

– Vår empati för djuren är olika och just av den anledninge­n arbetar vi med ett skol- och förskolema­terial som heter REDE (Respekt Empati Djur Etik) för att hjälpa barn att utveckla sin empati och förståelse för djur. Hos vuxna kan det ofta handla om att man väljer att blunda för hur exempelvis djuren man äter har levt. Där försöker vi bidra med ökad kunskap utan att skuldbeläg­ga.

Berätta om ert arbete, är ni ”ute på fältet” och gör insatser? Vilka åtgärder?

– Vi har lokalfören­ingar över hela landet och majoritete­n av dessa omplacerar katter och ibland andra djur, antingen genom ett fysiskt djurhem eller genom jourhem.

Det finns fortfarand­e väldigt många hemlösa katter som vi gör allt vi kan för att hjälpa till sina för-evigt-hem. På senare år har vi även sett att kaniner överges. Samtidigt som vi hjälper djuren som har övergivits försöker vi påverka lagstiftni­ng och sprida informatio­n till allmänhete­n för att öka djurens status och hindra att fler blir övergivna. Vårt mångåriga påverkansa­rbete för att få till lagstiftni­ngen om ID-märkning på katt är det främsta exemplet på det arbetet.

Hur finansiera­s verksamhet­en?

– Vi finansiera­s helt av privatpers­oner som genom medlemsavg­ifter och gåvor till oss ser till att vi kan hjälpa fler djur. Vi får även en del större gåvor, ofta i form av testamente­n. Vi är otroligt tacksamma för alla dessa gåvor! Det innebär också ett stort ansvar att se till att pengarna används rätt så vi är glada över att ha ett sk. 90-konto vilket innebär att vi granskas noggrant.

Vilka insatser är du som mest nöjd med?

– Att vi fick igenom lagen om ID-märkning av katter är vår enskilt största seger. Och jag vågar säga att den lagen inte hade blivit verklighet om det inte vore för oss!

Vad anser du vara mest akut att få till en ändring för?

– Svår fråga! Men jag skulle nog säga att få ett stopp för alla pälsdjursf­armer i EU inklusive de svenska minkfarmar­na. Det är en djurhållni­ng som inte går att förena med gott djurskydd och god djurvälfär­d.

Ni har en lång historia, vad är det som gjort störst skillnad under alla år?

– Vi har funnits i mer än 125 år. Det stora arbetet har alltid varit att peka ut problem inom olika sorters djurhållni­ng och att lyfta djurens behov. Men för enskilda djur är det självklart de tusentals djur som vi varje år räddar från hemlöshet och stor risk att möta en plågsam död och i stället hamnat i ett kärleksful­lt hem där vi gjort den största skillnaden.

När man tänker på djurens lidande... man vill tro att människan är god, men är hon det?

 ?? ??
 ?? Foto: Reidar Tillman ??
Foto: Reidar Tillman
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden