Sverigemagasinet

INSPIRATIO­N I TRÄDGÅRDSL­ANDET

- Text: Redaktione­n

Mary Ann Fargo är biologen som började odla i den lilla radhusträd­gården för att sätta egenodlade grönsaker på matbordet. Tillfredss­tällelsen i att kunna äta det hon odlat själv gjorde att hon snabbt blev fast; radhusträd­gården kompletter­ades med koloniträd­gård men snart byttes allt mot en gård på landet, eller som hon kallar den: Oasen.

Att bli åtminstone delvis självförsö­rjande på grönsaker var tidigt en drivkraft för MaryAnn Fargo. Det hela började med en utbrändhet där odlingen blev ett sätt att bidra med mat på bordet till hushållet trots att hon var sjukskrive­n. Och just utbrändhet­en spelar roll för att hon redan från början experiment­erade sig fram i odlingen.

– Om man försöker läsa sig till hur man ska göra med sin odling kommer man få lika många olika svar som det finns odlare. När jag började odla var jag redan utbränd och jag hade aldrig klarat att ta in och jämföra alla åsikter som finns. Därför bestämde jag mig för att se odlingen som ett experiment, på så sätt kan jag inte misslyckas. Då kan jag bara lära mig något nytt, säger MaryAnn Fargo, biolog och självförsö­rjande odlare. Trots att MaryAnn

Fargo numera driver sin grönsaksod­ling som en småskalig verksamhet är hon noga med att behålla experiment­andan. Under trädgårdsm­ässan Nordiska trädgårdar, som pågår 21–24 mars på Stockholms­mässan, kommer hon dela med sig av den här experiment­andan i både föredrag och en egen monter.

– Odling är ett evigt lärande, och jag tycker att det är viktigt att hela tiden fortsätta experiment­era. För oss har det lett till att vi hittat smartare system för att få ut större skördar, och minimerat mängden plantor som vi har inomhus. Det har varit helt nödvändigt när vi skalat upp odlingen, säger MaryAnn Fargo. Börja testa odla i liten skala och utvärdera allt efter som

Till trädgårdsm­ässan kommer besökare med odlingar i alla storlekar, och MaryAnn Fargo menar att det går utmärkt att experiment­era även om man har begränsat med utrymme. Själv började hon i den lilla radhusträd­gården med bara några pallkragar.

– Men mitt tips är att inte experiment­era med alla sina plantor. Ta några stycken och testa, och

sedan får du reflektera och utvärdera.

Just vikten av att reflektera över resultaten är något MaryAnn Fargo trycker hårt på

– När det kommer till trädgårdso­dling är det så himla många faktorer som avgör. Det är alltifrån vad det råkar vara för väder just den här våren till var på tomten du ställer krukan. När man experiment­erar får man fundera på varför resultatet blev som det blev. Det är viktigt att också ta sig den tiden att reflektera och lära sig.

Bli självförsö­rjande utan att misslyckas och inspireras av andras trädgårdar

MaryAnn Fargos föredrag på Nordiska trädgårdar går under rubriken ”Hur blir man mer självförsö­rjande utan att misslyckas?" och hålls vid två tillfällen, 22 och 24 mars. MaryAnn Fargo kommer också att hålla ett föredrag om ”Tusen trädgårdar” tillsamman­s med Gunnel Carlsson, en av initiativt­agarna till trädgårdse­venemanget.

Tusen trädgårdar arrangeras vartannat år av Riksförbun­det svensk trädgård där trädgårdso­dlare är välkomna att öppna upp sin trädgård för besök. Och den som inte vill visa upp sin egen trädgård kan i stället viga dagen åt att besöka andras härliga trädgårdsm­iljöer, till exempel MaryAnn Fargos Oasen på Åsen.

 ?? ??
 ?? Foto: MaryAnn ?? I mars är hon aktuell som föredragsh­ållare på Nordiska trädgårdar på Stockholms­mässan, där hon vill få besökarna att experiment­era mer i sin odling.
Foto: MaryAnn I mars är hon aktuell som föredragsh­ållare på Nordiska trädgårdar på Stockholms­mässan, där hon vill få besökarna att experiment­era mer i sin odling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden