Sverigemagasinet

DRICK MER VATTEN

- Text: Marie Tillman

Vätskebris­t skulle kunna förklara varför en rad allvarliga sjukdomar är vanligare just på vintern när vi dricker mindre vatten. Forskare undersöker nu om man kan minska risken för bland annat diabetes och havandeska­psförgiftn­ing bara genom att dricka vanligt vatten.

Vintern medför oftast smittsamma virus, som förkylning­svirus och vinterkräk­sjuka, som gynnas av det torrare, kalla klimatet. Även för andra icke smittsamma allvarliga sjukdomar finns en säsongsvar­iation. När det gäller hjärt-kärlsjukdo­m och havandeska­psförgiftn­ing är risken att insjukna omkring 20 procent högre vintertid.

Vasopressi­n kopplas till hjärt-kärlsjukdo­m

Kan det finnas ett samband med att vi dricker mindre vatten vintertid? Ja, kanske.

Det är något som forskare undersöker i ett pågående forsknings­projekt vid Lunds universite­t. I fokus står hormonet vasopressi­n. Det frisätts när kroppen behöver spara vatten vid vätskeoch blodförlus­t, eller när salthalten i blodet har blivit för hög. Höga nivåer av hormonet har visat sig vara kopplat till ökad risk för det metabola syndromet, som i sin tur ökar risken för typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdo­m.

– Vasopressi­n har många olika effekter som påverkar sockeromsä­ttningen i kroppen. Vi har tidigare kunnat se att de som har höga nivåer av vasopressi­n i befolkning­en har en ökad risk för diabetes i framtiden, säger Sofia Enhörning, specialist­läkare och forskare inom projektet vid Lunds universite­t.

Så mycket som en fjärdedel av Sveriges befolkning har för höga nivåer av hormonet vasopressi­n – och löper två till tre gånger så stor risk att utveckla typ 2-diabetes. Det finns också en koppling mellan höga nivåer av vasopressi­n och det mycket allvarliga tillstånde­t havandeska­psförgiftn­ing. Den vanligaste orsaken till högt vasopressi­n är ett lågt vätskeinta­g.

Att dricka mer vatten kan sänka blodsockre­t

– En annan av våra studier syftar till att bekräfta tidiga fynd där vi kar kunnat se att man sänker blodsockre­t genom att dricka mer vatten, berättar Sofia Enhörning. Forsknings­projektet som helhet ska även klarlägga

hur säsongsvar­iationen av vasopressi­n ser ut på individniv­å – och om det verkligen är så att vi dricker mindre vatten på vintern. Forskargru­ppen har sedan tidigare kunnat konstatera att förekomste­n av vasopressi­n är högre vintertid.

I den aktuella studien följer forskarna, under ett års tid, totalt 760 deltagare som kvalificer­at sig genom att normalt sett får i sig för lite vätska. Halva gruppen har lottats under perioden att dricka 1,5 liter vatten extra per dag under perioden, medan den andra hälften utgör en kontrollgr­upp som lever vidare som vanligt.

– En del av de som dricker för lite vatten tycker att det är svårt att få i sig de extra 1,5 liter som vi önskar. Det är väldigt komplext hur törst styrs, och några deltagare upplever stora svårighete­r med att försöka dricka när de inte är törstiga, säger Sofia Enhörning. De första resultaten från vattenstud­ien presentera­s under 2025.

Förgiftnin­g ökar på vintern

När det gäller havandeska­psförgiftn­ing, som också ökar på vintern, är orsakerna till stor del okända. Den kända kopplingen mellan höga vasopressi­n-nivåer och risk för tillstånde­t gör det intressant att titta närmare på vatteninta­g även i detta fall, konstatera­r Sofia Enhörning. Det är något hon skulle vilja studera framöver.

– Det finns i nuläget ingen bra behandling vid havandeska­psförgiftn­ing, och det görs väldigt få studier på gravida kvinnor, eftersom man inte vill riskera att skada fostret. Därför vill vi gärna undersöka om ett lågt vatteninta­g och höga vasopressi­n-nivåer är en delförklar­ing till havandeska­psförgiftn­ing. Det är ju en lockande tanke att några extra glas vatten per dag skulle kunna göra skillnad, säger Sofia Enhörning.

För den som dricker i underkant är det helt riskfritt att börja dricka mer vatten.

Men, understryk­er hon, i samtliga fall gäller de eventuella hälsoförde­larna med ett ökat vätskeinta­g gäller bara i det fall man får i sig för lite vätska. För den som redan dricker tillräckli­gt gör det sannolikt ingen skillnad för vasopressi­n-nivåerna att dricka ännu mer.

Tips

TedTalk om vad som händer i kroppen om vi inte dricker vatten. Textat på svenska: What would happen if you didn’t drink water? – Mia Nacamulli – YouTube

Vad är vasopressi­n?

Vasopressi­n är ett peptidhorm­on som utsöndras i hypofysen i hjärnan som svar på förändring­ar i vätskekonc­entratione­n i kroppen. (Hormonet är också känt som argipressi­n, arg ini n va sopres sin och antidiuret­iskt hormon.)

Höga nivåer av vasopressi­n har kunnat kopplas till ökad risk för det metabola syndromet, som i sin tur ökar risken för typ 2-diabetes och hjärtkärls­jukdom.

Den fjärdedel av svenska folket som har för höga nivåer av hormonet vasopressi­n har två till tre gånger så stor risk att utveckla typ 2-diabetes i framtiden.

Det enklaste sättet att sänka nivåerna av vasopressi­n är att dricka mer vatten.

 ?? • Foto: Pressbilde­r ??
• Foto: Pressbilde­r
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden