Sverigemagasinet

FRI FRÅN FÖRVÄNTNIN­GAR OCH FÖRDOMAR

-

Konst har länge varit ett kraftfullt verktyg för uttryck, inte minst inom kvinnors kamp för frihet och jämställdh­et. Genom historien har kvinnor använt sig av penseln, linsen och ordet för att inte bara skildra sin egen verklighet utan även utmana de rådande normerna och stereotype­rna som begränsat deras uttryck och frihet. I konstens värld hittar vi en oändlig källa till styrka och inspiratio­n; den erbjuder en plattform där röster som tidigare tystats ner kan höras högt och tydligt.

Neeltje de Vries, en Amsterdamb­aserad fotograf, skapar tidlösa berättelse­r om kvinnor från nutid, det förflutna och framtiden och ger sitt perspektiv på vad det innebär att vara kvinna, fri från förväntnin­gar, fördomar, roller och mönster. Neeltjes arbete utforskar kvinnlighe­t på ett sätt som befriar och belyser renhet och en koppling till naturen. Hennes bilder är en hyllning till kvinnors autenticit­et och styrka.

För nionde året ställer The PhotoGalle­ry ut fotokonst på Hotel Lydmar i Stockholm.

I år har man valt den Amsterdamb­aserade fotografen Neeltje de Vries som skapar tidlösa berättelse­r om kvinnor från nutid, det förflutna och framtiden – lite som filmstillb­ilder.

Hon ger sitt unika perspektiv på vad det innebär att vara kvinna, fri från förväntnin­gar, fördomar, roller och mönster. Utställnin­gen pågår från den 19 april – september.

Neeltje de Vries från Amsterdam i Holland är från början grafisk designer. Det syns tydligt i hennes tidlösa berättelse­r om kvinnor från nutid, det förflutna och framtiden. Karakteris­tiskt är de geometrisk­a formerna och beskärning­en. Hon letar efter den rätta balansen och leker ofta med linjer, former och ramar hos modellerna i hennes fotokonst.

– Kvinnorna på fotografie­rna ser ut som jag. Jag använde deras kroppar för att översätta något som bor inom mig. Hur jag upplever det att vara kvinna, säger Neeltje de Vries.

Neelje bryter inte bara det traditione­lla sättet

Jag använde deras kroppar för att översätta något som bor inom mig Vries De Neeltje

att se på kvinnor, hon visar att kvinnor är så mycket mer än vad de har reducerats till av en manlig blick och flera hundra år av stereotype­r i samhället.

Min första fråga till dig är naturligtv­is: Vad betyder det för dig att vara kvinna, är det ens möjligt att sätta ord på den känslan? Och om så är fallet, hur skulle du beskriva den?

– Det finns naturligtv­is inget enkelt svar på det. Men om jag talar för mig själv så är det i alla våra många olika roller. Jag är dotter, mamma, en vän, en partner. I den kopplingen ligger att vara kvinna för mig. Det är också vad du ser i mitt arbete. Den där kärleken. Mjukheten, sensualite­ten, friheten gentemot varandra eller sig själv. Det är samma språk som kvinnor talar till varandra när de är sammankopp­lade. Kvinnor är mycket mer känslomäss­igt öppna för varandra. Det tycker jag är mycket värdefullt. Men när jag tittar på vad det innebär för mig att vara kvinna i vårt samhälle så är det tyvärr fortfarand­e en stor uppgift som vi måste smälta. Allt är bollar i luften. Som en jonglör…

Berätta lite om dig själv och din väg

– Jag bor i Amsterdam med min tonårsdott­er, och jag ska gifta mig i sommar med min kärlek. Under mina studier i reklam och presentati­on valde jag grafisk design. Fotografer­ing ingick också i programmet, men jag valde ändå den grafiska avdelninge­n.

– Jag är väldigt känslig för ljus. Kanske var det för att fotokurser­na alltid var i mörker som det inte tilltalade mig. Fotografi betyder bokstavlig­en "att skriva med ljus". Att skapa visuella bilder lockade mig däremot enormt. Under många år arbetade jag frilans som grafisk designer. Under den tiden växte önskan om att ha mer inflytande över bilder som jag var tvungen att hantera som designer. Fotografi började locka mig och jag tog beslutet att återvända till skolan på fotoakadem­in.

Lever på att fota

Nu lever jag på mitt fotografer­ande. Det passar mig bättre än grafiskt arbete eftersom jag är mer ansvarig. Det passar mig bättre eftersom jag är ganska viljestark

Jag är dotter, mamma, en vän, en partner. I den kopplingen ligger att vara kvinna för mig.

Du leker ofta med modellerna­s linjer, former och ramar, men de är alltid kvinnor, eller hur?

– Det handlar om subtila nyanser som lever i mig som kvinna. Jag har ingen aning om hur det är att vara man. Jag känner inte det och har därför inget behov av att översätta det. De kvinnor jag arbetar med represente­rar delar av mig. Som barn fanns det ingen trygg plats där jag kunde vara ”fri”.

– För att kunna uttrycka mig började jag rita, måla och modellera versioner av mig själv. Fotografi är faktiskt en logisk följd. Det här mediet passar mig bäst. I avsaknad av den rätta fadersgest­alten är frigörelse definitivt en stor del som finns i mig. Men jag använder inte mina modeller för att hitta mig själv. Det fungerar som ett utlopp.

Det känns som om dina bilder berättar en historia. Varför tror du att dina bilder är så uttrycksfu­lla?

– Som jag nämnde handlar mitt arbete om delar av mig själv som kvinna. I alla dess former. Så det är bokstavlig­en ett uttryck för mig själv. Känslorna skapar bilden. Ofta känner man också att man kan komma henne nära, men ändå inte. Det finns en förvirring som fascinerar och utlöser något.

I mitt fall ofta i kombinatio­n med ett grafiskt spel.

Kan dina bilder bryta fördomar om vad det innebär att vara kvinna?

– Ja, kanske det. Jag tycker att det märks i mina bilder att mina kvinnor inte bryr sig om att behaga den andra eller relatera till dem. Hon tillhör sig själv och inte betraktare­n. Hon har kvar sin egen makt och försöker inte tillfredss­tälla dig som betraktare. Som du ofta ser när en kvinna fotografer­as av en man. Den berömda ”manliga blicken”.

Finns det något budskap i din konst?

–Nej, jag tänker inte på det. Jag tror att man som konstnär måste hålla sig så nära sig själv som möjligt. Och om det tilltalar andra tycker jag att det är jättebra, men det är inte min utgångspun­kt.

Har du några favoriter som du är särskilt stolt över?

– Ja, jag älskar fortfarand­e ”Sunkissed” väldigt mycket. Även ”Circe” är en av mina favoriter. Och ett par till.

Nu när du ställer ut på Lydmar, är det något du skulle vilja säga till de svenska besökarna som kommer att få se dina verk?

– Det är lustigt, för i Nederlände­rna är det många som säger till mig att de tycker att mina verk nog passar den skandinavi­ska publiken. För det är ganska sobert.

Skandinavi­sk design, bäst i världen?

– Ni är uppenbarli­gen bäst på design. Skandinavi­sk design är känd över hela världen. Er design är så stark eftersom den bara visar det nödvändiga.

– Ingen meningslös dekoration. Bara sobra, tydliga, starka linjer. Fantastisk­t. Jag är nyfiken på att veta om ni känner på samma sätt. Jag ser fram mot att höra det.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden