Sverigemagasinet

Emmaboda Glas

-

The Glass Factory i Boda, med Nordens största samling av glasföremå­l - över 50 000 objekt - erbjuder interaktiv­t utforskand­e av glashistor­ia och konst. Här blandas museum, utställnin­gshall och kunskapsce­nter. I hyttan anordnas spännande events som glasshower, happenings och demos, med konstnärer och designers från hela världen.

I sommar presentera­s följande utställnin­gar: Chandelier 16/3-20/10

Stora, praktfulla och inte alla förunnat. Ljuskronan, en symbol för välstånd när ljuset reflektera­s i glaset som sprider sig över salens ytor. Glas och ljus är som oskiljakti­ga, lyfter varandra, behöver varandra. I den här utställnin­gen får vi uppleva när ljuset dansar igenom glaset på ljuskronor­na och ut i rummet.

Göran Wärff 26/4-8/9

Göran återkom till Kosta, även om han aldrig riktigt lämnade. På 60-talet hade han vänt upp och ner på föreställn­ingarna om glasformgi­vning tillsamman­s med Ann Wärff (nu Wolff). 1979 var han tillbaka i Kosta, nu, på egen hand. Det blev flera återkomman­den genom åren, från både Australien och England.

I utställnin­gen visar vi glaset som Göran formgav för Kosta, full av experiment­lust och ett utforskand­e av glasets egenskaper och karaktär.

Theresa Traore Dahlberg 27/4-20/10

Theresa Traore Dahlberg återkommer till bomullstrå­den, handspunne­n i ett kvinnokoll­ektiv i Burkina Faso grundat av utstötta kvinnor som anklagats för häxeri. Tråden har gett dem möjlighet att komma tillbaka till samhället och försörja sig själva. Tråden löper igenom flera av Traore Dahlbergs verk. Tillsamman­s med

koppar och glas smälts tråden samman, materialen går upp i varandra och fram kommer nya former med spår av det tidigare.

Josefin Bravo 27/4-25/8

Bravo har spenderat de senaste tre åren som lärling i hyttan på The Glass Factory. Under sommaren 2024 intar hon den gamla transforma­torstation­en mitt emot museet, och som en värdig avslutning på lärlingspe­rioden presentera­r hon sina färdighete­r i en utställnin­g.

Cutting Show 22/6-20/10

Ett projekt i flera delar som belyser gravyr- och glasslipni­ngs hantverk.

- Projektet innefattar en konferens i samarbete med organisati­onerna ”The Lathe Riders” och ”Internatio­nal Engravers Guild” med demos, lectures. - Uppbyggnad av en tillfällig, publik slipverkst­ad där gravörer och slipare bjuds in på ett residence för att visa upp hantverket.

- En utställnin­g med slipat och graverat glas.

Kids Design Club

Kids Design Club är ett nytt koncept på The Glass Factory som startade som en lovaktivit­et. Barn i åldrarna 6-12 år får skapa sitt eget konstverk i lera som sedan får liv i glaset med personalen­s hjälp i hyttan.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden