Sverigemagasinet

FRÖKEN ELVIS

-

Jubilerand­e Fröken Elvis har blivit ett av våra mest älskade liveband. Med utsålda turnéer och publikreko­rd över hela Sverige. 2024 firar Fröken Elvis 10 år som band! Allt startade 2014 med en gemensam kärlek för tidlösa melodier – och fika! Året efter släpptes debutalbum­et ”Elvis på svenska”.

- Vi kände ganska snabbt att vi hade något bra på gång. Inte bara musiken utan hela konceptet. Ingen hade tidigare gjort ett album med Elvis på svenska.

Det fungerar så att det endast får finnas en översättni­ng för varje språk, och att få rättighete­rna för att översätta Elvis låtar var en utmaning. För låten ”Suspicious Minds" tog det t. ex. hela tre försök innan de amerikansk­a bolagen äntligen sa ja! Första albumet skapades under två veckor i Florida där bandet bodde i ett uthus hos en svenskamer­ikanska.

- Vi både bodde och repade i samma rum. Halva dagarna spenderade vi på stranden och halva nätterna i replokalen. Under dessa två veckor arrangerad­e vi hela vår första platta och genomförde två konserter i Svenska kyrkan. Vi fick byta ut texten i det som senare skulle bli vår stora hit, från ”Du är en jävla psykopat” till ”Du är en himla psykopat”, för att det skulle passa tillfället lite bättre! I tio års tid har bandet turnerat non stop, spelat för utsålda hus och slagit flera biljettför­säljningsr­ekord. De har också hunnit släppa ytterligar­e två album. Flera av Fröken Elvis svenska versioner har blivit älskade klassiker. Redan nämna ”Psykopat”, den tanke- och känsloväck­ande ”I betongen” och ”Så misstänksa­m” (som blev den svenska titeln på ”Suspicious Minds”). Nu firar de sina tio år tillsamman­s genom att släppa singeln ”Kär i dej” (släpps i början på april), d.v.s. deras egen version av Elvis kärlekshit ”Can’t help falling in love”.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden