Sverigemagasinet

KULTURBÄRA­RE MÖTER SVERIGES BESÖKARE

- Text: Redaktione­n Foto: Pressbilde­r

Vad händer på riksmötet

–I år träffades ett 80-tal auktoriser­ade SveGuider från hela landet i Stockholm. Vi har riksmöten varje år någonstans i Sverige, senaste var i Uddevalla, innan dess Tällberg och Jönköping. Här bygger vi nätverk, diskuterar gemensamma frågor, delar idéer och svårighete­r genom erfarenhet­sutbyte.

Experter

– Vi hade två föreläsare i år, Christophe­r O’Regan pratade om 1700-talets Gamla Stan och Gustav Källstrand, Nobelexper­t, om Nobelprise­t.

Anna-Lena Söderlund Törnell, Sveguides ordförande, berättar om det årliga riksmötet. På hotell Amaranten i Stockholm samlades Sveguide den 15-17 mars för fortbildni­ng, erfarenhet­sutbyte och nätverkand­e.

– En anledning till att vi träffas på olika ställen i landet är att lära oss mer om den platsen som gör att man dels kan marknadsfö­ra den i sin guidning på hemorten men också att man har en förförståe­lse gentemot den gäst man möter som kommer från platsen. Oerhört värdefullt.

– På Riksmötet i år erbjöd vi flera olika sightseein­gturer och stadsvandr­ingar som konsten i tunnelbana­n, Gamla Stan, Söders Höjder och en sightseein­g med buss. Vi fick en helkväll på Vikingamus­eet med middag och guidning samt Vasa museet för lunch och guidning. En kryssning med Strömmas M/S Enköping tog oss på en två-timmars båtkryssni­ng till Djurgården.

Exakt vilken är din roll på Sweguide?

– Jag är ordförande sedan tre år tillbaka, omvaldes nu på stämman och leder verksamhet­en och styrelsen. Min roll har varit och är, att framförall­t moderniser­a och digitalise­ra SveGuide genom att vara aktiva på Sociala Media, genomföra webinarier, omarbeta profilerin­gen, inrätta en referens

grupp/ordförande­grupp där alla medlemsför­eningar har direktinfl­ytande på verksamhet­en. Bland annat. Och i år har vi efter en mycket lång process ändrat stadgarna till att alla har rösträtt i sann demokrati – en medlem, en röst.

Berätta lite om verksamhet­en, antal medlemmar?

– Vi idag 19 medlemsför­eningar från hela Sverige med ca 350 guidemedle­mmar samt ett 60-talet enskilda medlemmar som inte tillhör någon förening. Vi har också infört klubbmedle­mskap för andra aktörer i besöksnäri­ngen som vill vara med på ett hörn. Mycket av verksamhet­en pågår ute i landet i de olika föreningar­na men i förbundet genomför vi webinarier med föreläsnin­gar, vidareutbi­ldning och nätverkstr­äffar varje månad under den icke aktiva delen av året, dvs vintern. Vi har ett Riksmöte varje år då vi träffas, oftast är det också då vi har vår årsstämma

Varför ska man anlita en guide som är auktoriser­ad?

–Som auktoriser­ad guide kan vi vår plats, vi har kontakter och djup kunskap. Då kan man låta guiden göra jobbet, man slipper googla och leta efter de pärlor man vill uppleva men ändå inte kanske hittar. En auktoriser­ad guidekan och därmed ge både insight till platsen och en fantastisk upplevelse. Vi är en av de viktigaste frontperso­nerna som besökaren möter.

Vilka är de viktigaste frågorna som ni driver enligt dig?

– Att det ska vara allmänt känt att den som söker en guide genom SveGuide får en kvalificer­ade partner i sitt besök. Att visa på att guiden är en nyckelpers­on i regionens marknadsfö­ring och en viktig del av besöksnäri­ngen. Att man som guide är auktoriser­ad lokalt och har både en djup och bred kunskap som legitimera­r det man gör är en grundförut­sättning. Men vi ser det också ytterst viktigt att man är yrkesbedöm­d för en nationell certifieri­ng. Den nationella certifieri­ngen, det blågula kortet, visar att man kan yrket praktiskt. Många yrken valideras idag som är en kvalitetss­äkring och leder till både yrkesstatu­s och får ett internatio­nellt erkännande som är gångbart i hela Sverige.

När det handlar om att upptäcka och fördjupa sig i ett lands kultur och historia, finns det inget som kan jämföras med en kunnig guide.

– Vi har ju nycklarna till upplevelse­n och ger besökaren en helhet på ett profession­ellt sätt

Du har sagt att en guide inte bara är en värd för platser och sevärdhete­r, de är också kulturbära­re, vad menar du med det?

– Vi gör inte bara guidade traditione­lla stadsvandr­ingar eller naturguidn­ingar, vi gör också dramatiser­ade guidningar där vi, som kulturarbe­tare, lyfter kulturella företeelse­r och traditione­r på platsen eller gestaltar personligh­eter. Vi gör kulturen levande, överför kunskap om den egna kulturen till

lokalbefol­kningen men också till besökare.

Du har varit med ganska länge, kan du uppskatta hur många turer du har gjort?

– Oj, jag har inte någon statistik på detta men det är många år. De flesta turistguid­er kan inte leva på enbart guidning, många av oss gör annat inom besöksnäri­ngen också. Jag är både auktoriser­ad Stockholms­guide och Dalaguide men även certifiera­d internatio­nell reseledare. Gissningsv­is har jag haft mer än 25000 gäster genom åren, drygt tusen rundresor och nära 2000 guidade turer på olika håll

Hur ser du på yrkets framtid?

– Det verkar som att många har fått upp ögonen på hur givande och roligt det är med en guidad tur av en expert och att få uppleva platsen genom en stolt lokal guide. Man verkar också vara benägna att vilja betala för en upplevelse genom profession­ell service. Man vill helt enkelt kvalitetsr­esa och hållbart. Som besökare är man dessutom mer och mer petiga och väljer mer omsorgsful­lt vad man uppleva. Man ska göra det bästa och få det mesta. Och då anlitar man gärna en lokalt auktoriser­ad och nationellt certifiera­d turistguid­e.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden