Sverigemagasinet

SÄRTSHÖGA VINGÅRD LANSERAR SIN FÖRSTA CUVÉE DE RESERVE

- Text: Anna Andersson Foto: Pressbild

Att producera mousserand­e vin enligt den traditione­lla metoden som man gör på Särtshöga är mycket tidskrävan­de. Och att göra ett reserv-vin tar ännu längre tid, vilket kräver både passion och tålamod, det är något som Niclas Albinsson, grundare och vinmakare besitter i hög grad. Vinet var nyligen represente­rat på en provning i Champagne där den fick högsta betyg.

– Från skörd till att vårt vanliga mousserand­e vin kan släppas på marknaden tar det cirka fyra år, eftersom vi vill att vinet ska ligga på flaska och jäsa ett par år. Vår Cuvée de Reserve har vi däremot fått vänta ännu längre på, det äldsta vinet i de flaskorna är skördat 2017 och under våren kommer vi att släppa en begränsad mängd till våra befintliga restaurang­kunder, säger Niclas.

Särtshöga Vingård ligger på Östgötaslä­tten intill Tåkern och med utsikt över Omberg. Vingården drivs av Niclas och Anna Albinsson som planterade sina första vinstockar år 2013. Utöver vinprodukt­ionen driver paret ett Gårdshotel­l samt en gårdsresta­urang under sommarsäso­ngen.

Provning i Champagne

Sedan Niclas och Anna Albinsson planterade sina första vinstockar år 2013 har vingården vuxit successivt. Idag består odlingen på cirka tre hektar av drygt 10 000 stockar och man har valt att helt fokusera på mousserand­e vin. Sedan 2017 har paret tagit hjälp av vinmakaren Pierre-Yves Bournérias från Champagne, där han har varit verksam i över 30 år. Det var också Pierre-Yves som höll den provning av Särtshögas viner som ägde rum i februari i Champagne. Sammanlagt deltog sex producente­r och sommeliere­r som provade fem olika kvaliteter, bland dessa stack

Cuvée Reserve ut som favoriten.

– Att arbeta tillsamman­s med Pierre-Yves, som har en så djup kunskap och erfarenhet har varit otroligt lärorikt under åren. Och att få lovord från andra producente­r och vinkännare i Champagne, som ju är det mousserand­e vinets mecka, känns stort, säger Niclas.

Sverige – ett vinland på frammarsch

Vinodling och vinprodukt­ion är fortfarand­e en ung bransch i Sverige. Idag finns ett knappt 50-tal kommersiel­la vinodlare. I relation till mellan- och syd Europa är vi ett mycket litet vinland, men enligt branschorg­anisatione­n Svenskt Vin har det aldrig planterats så mycket vin runt om i landet som under de senaste åren.

– Det är en otrolig utveckling vi ser just nu. Vi har haft ett enormt besökstryc­k under de gångna somrarna. Men för att den svenska vinnäringe­n ska växa på riktigt behöver gårdsförsä­ljning tillåtas. Vi vet att vi kan odla och producera viner i världsklas­s i Sverige. Många i branschen och nya odlare står beredda att investera i svensk vinodling, säger Niclas.

Särtshöga Vingård har valt att inte sälja sitt vin via Systembola­get, i stället serverar man vinet på gårdens restaurang under sommaren och säljer det till utvalda krogar som exempelvis Ekstedts, Brasserie Astoria och Adam och Albin i Stockholm samt Restaurang Jord, Stångs Magasin och Omberg Turisthote­ll i Östergötla­nd.

– I takt med att kvaliteten på svenskt vin har blivit så mycket bättre har också intresset bland ambitiösa krögare ökat. Men för att Sverige ska bli ett vinland att räkna med på riktigt behöver förbudet mot gårdsförsä­ljning hävas, så vi blir en del av Europa, avslutar Niclas.

 ?? ??
 ?? ?? För att den svenska vinnäringe­n ska kunna växa i den takt efterfråga­n önskar krävs det att gårdsförsä­ljning tillåts
För att den svenska vinnäringe­n ska kunna växa i den takt efterfråga­n önskar krävs det att gårdsförsä­ljning tillåts

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden