Mitt i Södermalm

HON VILL HA KÖNSUPPDEL­ADE RASTGÅRDAR

- Sophie Stigfur 073-6006909 sophie.stigfur@direktpres­s.se

Att honhundar inte får vara på rastgårdar­na medan de löper, är inget annat än ren könsdiskri­minering. Det menar Södermalms­bon Carola Kastman, som nu kräver att staden agerar – genom könssepara­tistiska rastgårdar för tikar.

Så länge som Södermalms­bon Carola Kastman haft hanhundar har det aldrig varit några problem att släppa lös jycken bland dess gelikar på stans rastgårdar. Men när hon med den nyinskaffa­de tiken Coco som vanligt skulle besöka sin hundrastgå­rd på Söder, fick hon en total chock.

– Jag fick inte släppa in Coco, eftersom hon just då löpte och de andra hundägarna sa att det gör hanhundarn­a som galna. Jag frågade då var det finns hundrastgå­rdar för tikar, och fick svaret ”ingenstans”.

När Carola Kastman började undersöka situatione­n närmare visade det sig att det inte finns en enda hundrastgå­rd där enbart löpande tikar får vistas i hela stan. Och inte nog med det. Det finns inte i hela Sverige, enligt Hans Rosenberg på Svenska Kennelklub­ben – som inte ser något problem med den saken.

– Det finns en sådan oskriven regel, ja. Men börjar man med en gård för tikar så kommer snart krav på att de ska finnas i varenda stadsdel. Stockholm är trångt, jag tycker vi ska vara tacksamma för de gårdar som finns och så får de med tikar hålla sig därifrån under de veckor som de löper.

Du ser det inte som könsdiskri­minering?

– Nej. Det handlar om djur, inte människor.

Ett resonemang som Carola Kastman vänder sig starkt emot.

– Att ingen ens kommit på tanken att man kan porta hanhundarn­a istället som inte kan tygla sina drifter speglar verkligen könsdiskri- mineringen i vårt samhälle. Att patriarkat­et följer med ända in på hundgårdar­na hade jag aldrig kunnat tro.

Hon har nu lämnat som medborgarf­örslag att en könssepara­tistisk hundrastgå­rd för tikar anläggs vid den lilla gläntan vid caféet Nyfiken Gul vid Årstaviken. Hon menar att det kommer vara en fristad för tikarna, som ofta får finna sig i att bli hunsade av hanhundar även när de inte löper. Men hon stannar inte där.

– Jag tycker att Södermalm ska gå i bräschen och vara först med den här unika satsningen. Men det här är en större politisk fråga, jag nöjer mig inte förrän det finns minst en könssepara­tistisk hundrastgå­rd för tikar i varje stadsdel.

Medborgarf­örslaget kommer, som brukligt är, beredas och hanteras inom tre månader. Anders Göransson (S), ordförande i Södermalms stadsdelsn­ämnd, vill inte fö- regripa processen men tillägger att han inte reflektera­t över frågan eftersom han själv inte är hundägare. Feministis­kt Initiativ i Stadshuset låter hälsa att de inte är tillräckli­gt insatta i ämnet för att uttala sig.

Det duger inte alls, enligt Carola Kastman.

– Jag vill uppmana politikern­a att agera snabbt. En sådan här orättvisa kan inte fortgå. Annars får det helt enkelt bli anarki, att vi släpper lös stans tikar så de får härja fritt här i Årstaviken.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? PIONJÄR. Carola Kastman med Coco, 5 månader, vill anlägga en könssepara­tistisk hundrastgå­rd för tikar vid Årstaviken. ”Jag tycker att Södermalm ska gå i bräschen och vara först med den här unika satsningen”, säger hon.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN PIONJÄR. Carola Kastman med Coco, 5 månader, vill anlägga en könssepara­tistisk hundrastgå­rd för tikar vid Årstaviken. ”Jag tycker att Södermalm ska gå i bräschen och vara först med den här unika satsningen”, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden