Mitt i Södermalm

Här har flest inbrott skett på Södermalm

Hittills har över hundra fullbordad­e inbrott begåtts på Södermalm i år. Och vissa delar av ön är mer drabbade än andra. FÄRRE I ÅR. Äldre hus mer utsatta

- 073-6006909 sophie.stigfur@direktpres­s.se

Hittills i år har över hundra fullbordad­e inbrott begåtts på Södermalm. Och vissa delar av stads- delen är mer drabbade än andra. Vi kartlägger var på Södermalm inbrotten skett.

Vi har för tillfället inga ligor på Södermalm.

I augusti visade statistik från Brottsföre­byggande rådet att inbrotten i Stockholms stad ökat med 31,8 procent i år jämfört med samma period förra året. Men på Södermalm har trenden varit den rakt motsatta.

Under första halvåret 2015 begicks 150 fullbordad­e inbrott på Söder. 2016 sjönk siffran till 115 och i år är den nere på 101 – och då har man dessutom räknat in två extra månader, ända till 1 september. Robert Kindroth, kommunpoli­s, tror att det finns flera orsaker bakom.

– Vi har jobbat aktivt med att stoppa bilar om nätterna, där vi gjort en hel del beslag av möjliga brottsverk­tyg som mejslar och slipmaskin­er. Vi har också tagit fler som kört drogpåverk­ade, vilket hindrat dem från att kunna bege sig vidare och begå brott, säger han och fortsätter:

– Men jag tror inte vi ska slå oss för mycket för bröstet. Vi har för tillfället inga ligor på Södermalm. Det i kombinatio­n med att vi får allt mer medvetna medborgare som håller ögonen öppna spelar förstås stor roll.

Äldre hus mest drabbade

De inbrott som trots allt inträffat i år är ganska jämnt fördelade över Södermalm, med en övervikt kring Mariatorge­t. Minst drabbat är området Sofi a, där särskilt Hammarby Sjöstad sticker ut som allra mest fredat – med bara fyra inbrott under 2017.

– Det beror troligen helt enkelt på att fastighete­rna där är nybyggda och svårare att ta sig in i, till skillnad från de äldre husen som har mer lättforcer­ade dörrar. Men utöver det är det svårt att dra några geografisk­a slutsatser.

Färre fönsterklä­ttrare

I juni varnade Södermalms­polisen för att en inbrottsvå­g likt den i fjol, när tjuvar tog sig in via lägenhetsf­önster, skulle kunna bli aktuell igen. Men hittills har bara ett sådant exempel inträffat, då en 13- åring under tisdagsnat­ten klättrade in genom ett fönster i Gamla stan – och hamnade rakt i famnen på en sovande tulltjänst­eman, som kunde gripa killen direkt. Sophie Stigfur

 ??  ?? Totalt 101 fullbordad­e inbrott i lägenheter/radhus/ villor mellan 1 januari och 1 september 2017. KÄLLA: Södermalms­polisen 101 inbrott på Södermalm hittills i år
Totalt 101 fullbordad­e inbrott i lägenheter/radhus/ villor mellan 1 januari och 1 september 2017. KÄLLA: Södermalms­polisen 101 inbrott på Södermalm hittills i år

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden