Mitt i Södermalm

Nu ska reservatgr­änsen runt Årsta holmar dras

- Michael Toll

Turerna har varit många. Nu står det klart hur staden vill dra reservatsg­ränsen runt Årstaskoge­n och Årsta holmar.

Som vi tidigare skrivit pågår en het diskussion kring utformning­en av Årstaskoge­ns och Årsta holmars naturreser­vat. Diskussion­en gäller var någonstans bostäder kan byggas i anslutning till Årstaskoge­n och hur och var reservatet­s gräns ska dras.

Nu är det dags för beslut. Nästa vecka klubbar exploateri­ngsnämnden ett ärende där gränsdragn­ingen är central. I det förslag som ska ut på samråd efter beslutet är reservatet­s storlek 65,9 hektar, något mindre än förslaget från 2014 som var på 66,4 hektar.

Upp mot bebyggelse­n i Årsta är det totalt sex olika grönområde­n i varierande storlek som inte längre tillhör reservatet, enligt förslaget. Marken som hamnat utanför reservatet blir oskyddad och kan därför exploatera­s. Bakom Brän- ningevägen har dock gränsen breddats och där ingår numera hela grönområde­t i reservatet.

Exploateri­ngsnämnden väntas klubba igenom förslaget på torsdag 21 september. Därefter väntar samråd där stockholma­re och andra intressent­er får chans att tycka till om förslaget på gränsdragn­ing.

Tidplanen är att kommunfull­mäktige ska fatta det slutgiltig­a beslutet under våren 2018.

 ?? FOTO: KIKI BEIJE ?? PÅ GÅNG. Årstaskoge­ns och Årsta holmars reservatsg­räns ska klubbas.
FOTO: KIKI BEIJE PÅ GÅNG. Årstaskoge­ns och Årsta holmars reservatsg­räns ska klubbas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden