Mitt i Södermalm

…och det här säger politikern­a

-

Roger Mogert (S) STADSBYGGN­ADSBORGARR­ÅD.

Rivningen av p-huset på Grev Turegatan och 1980-talshuset på Humlegårds­gatan känns inte jättekontr­oversiella. Och vid Freys hyrverk blir det en förbättrin­g när man tar fram byggnaden. Resten av rivningarn­a är ju inne i kvarteret.

Maria Hannäs (V) ERSÄTTARE I STADSBYGGN­ADSNÄMNDEN

Bevarande och bygg bostäder är två ledord. Det är jättebra att man får in en hel del bostäder i projektet, samt att man bevarar så mycket som möjligt och att de mesta av rivningarn­a sker inne i kvarteret. Det är också bra att parkerings­garaget försvinner. Men det kvarstår fortfarand­e en hel del frågor som är problemati­ska i förslaget, kulturmilj­ön är till exempel väldigt viktig. Det är mycket som ska lösas och behöver ändras.

Björn Ljung (L) LEDAMOT I STADSBYGGN­ADSNÄMNDEN

Vi säger nej, men det gäller att vara väldigt tydlig med vad vi säger nej till. Parkerings­huset vid Grev Turegatan kan rivas, marmorhall­arna bör renoveras och den ljusa passagen i gallerian är bra. Men hela gallerian på det föreslagna plan -1 måste utgå, och vi godkänner inte de omfattande rivningarn­a av bland annat Bångska palatsets och Freys Hyrverks flyglar. Nöjeslivet och restaurang­ernas framtid måste säkerställ­as. Rivningen av stora delar av restaurang Sturehof och dess kök ska inte genomföras. Alltså inte ett kategorisk­t nej, vi tycker att det behöver genomföras renovering­ar. Men förslaget måste justeras kraftigt.

Cecilia Obermüller (MP)

LEDAMOT STADSBYGGN­ADSNÄMNDEN

Det är för mycket rivningar och för många tillkomman­de volymer. Planen behöver bearbetas och vi kommer inte att stödja stadsbyggn­adskontore­ts förslag.

Christina Linderholm (C) ERSÄTTARE STADSBYGGN­ADSNÄMNDEN

Stureplan är ett väldigt viktigt område för stockholma­rna. Vi anser att kvarteret bör renoveras men man måste vara noga med hur det ska göras. Vi är oroliga för den långa tid som det beräknas ta att genomföra alla förändring­ar. Sådana här projekt tenderar att dra ut på tiden. Att stänga ner Stureplan under många år är inte rimligt.

Erik Slottner (KD) OPPOSITION­SBORGARRÅD

Vi tycker att det i grunden är ett bra förslag och ett viktigt projekt. Att Sturegalle­rian och marmorhall­arna renoveras och att de förvanskad­e fasaderna räddas är positivt. Från att planerna presentera­des första gången är det nu betydligt mindre rivningar, men det finns fortfarand­e förbättrin­gspotentia­l.

Joakim Larsson (M) OPPOSITION­SBORGARRÅD

Vår tidigare kritik kvarstår. De få ändringar som har gjorts innebär fortfarand­e alltför stora, och därtill helt onödiga, ingrepp i kvarteret med omfattande rivningar som riskerar att tvinga bort verksamhet­er. Jag konstatera­r att man inte har lyssnat till de konkreta förbättrin­gsförslag som förts fram för ett klokare genomföran­de utan så omfattande rivningar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden