Mitt i Södermalm

Svalkande bad –

trots vattenvarn­ingar

- Emma Thimgren Jonna Claesson

Vi har tidigare rapportera­t om bristen på godkända bad i Hammarby Sjöstad. Redan 2016 lämnade Hanna Gerdes och Anne-Lie Elfvén (L) in en motion om att utreda möjlighete­rna att skapa en kommunal badplats i området.

Förslag som lagts fram är bland annat att avgränsa en del av sjön, att ställa upp en plaskdamm eller ha en flytande pool i vattnet. Förslag som inte genomförts eftersom det i Hammarby sjö finns förorening­ar och bakterier som gör att det helt enkelt inte är lämpligt badvatten.

Men Hanna Gerdes (L) är besviken över att det fortfarand­e inte gjorts en ordentlig utredning.

– Nästan alla remissinst­anser är positiva till att utreda hur möjlighete­r till bad skulle kunna se ut. Jag tycker att det är oseriöst att man inte ens har utrett möjlighete­n.

Tydlig avrådan

Nu har värmen gjort att många badar från solbryggan i Fredriksda­l – trots stadens tydliga avrådan.

– Det är helt galet att bo vid vatten men inte få bada. Det är ju så varmt så till slut orkar inte folk. Och börjar några bada, då tänker man att det är fritt fram. Då har man en situation där folk badar i farligt vatten för att vi inte har tagit tag i situatione­n. Jag blir rädd när jag ser att barn badar, säger Hanne Gerdes (L).

Det finns en liten skylt uppsatt vid bryggan, där står det ”tänk på att det inte är tilllåtet att bada från solbryggan, då den ligger inom hamnområde och det därför inte är ett säkert område för bad”. Men på grund av värmebölja­n har många badat ändå.

– Det är svårt att låta bli att bada när det är så varmt. Eftersom alla andra badar, badar vi, säger Sara Packalén, som kommit till bryggan:

– Det är så nära och så är det bra däck. Vi funderade på vad som kunde vara farligt, men så länge man håller sig här borde det inte vara något problem.

Bad på egen risk

Miljöborga­rrådet Katarina Luhr (MP) menar att det inte är förbjudet att bada på platsen men hoppar man i, gör man det på egen risk.

– Vi vet att det finns gifter i botten vid Hammarby sjöstad. Det gör att det inte är en lämplig badplats. Men det råder inget förbud. Badar man så gör man det på egen risk, säger hon och tillägger:

– Vi har många offentliga badplatser i Stockholm som kontroller­as ständigt och vi jobbar för att de badplatser­na ska bli fler. Vi vet att många vill ha en badplats i Sjöstan och jobbar för att det ska bli så i framtiden.

Det är svårt att låta bli att bada när det är så varmt. Eftersom alla andra badar, badar vi.

 ?? FOTO: EMMA THIMGREN ?? HÄRLIGT, MEN FARLIGT. Många har den här sommaren passat på att ta ett svalkande dopp i det farliga vattnet i Hammarby sjöstad.
FOTO: EMMA THIMGREN HÄRLIGT, MEN FARLIGT. Många har den här sommaren passat på att ta ett svalkande dopp i det farliga vattnet i Hammarby sjöstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden