Mitt i Södermalm

Deras uppmaning till turister: Håll käften!

- Jonna Claesson 073-600 69 08 jonna.claesson@direktpres­s.se

Boende i Gamla stan har tröttnat på turisterna­s tjatter och satt upp skyltar om tyst område.

Gatorna är trånga och kamerorna är många i Gamla stan. Turisterna flockas kring museum, slott och fontäner. Det stångas och tjoas, musiceras, äts glass, köps porslinsäl­gar och festas om kvällarna. Nu har boende på Skeppar Olofs gränd tröttnat på stimmet och satt upp skyltar om att deras gata minsann är ett tyst område.

Joël, 60, som inte vill medverka med efternamn, är på besök i två veckor från Frankrike. Hon bor hos en väninna i gränden och har inte lagt märke till skyltarna förrän nu.

– Jag har inte sett dem, men jag förstår att de sitter där. De som bor och jobbar här behöver nog lite tystnad, säger hon.

Johan Gustafsson från Malmö är på besök i Stockholm. När han ser skylten skrattar han och frågar sig själv om det är de boende eller husen i sig som kräver tystnad.

– Vem vet, om det blir tillräckli­gt hög volym kanske husen rasar, säger han.

Agneta Åstrand, boende i Stockholm, är på språng längs med Köpmangata­n. Hon förstår att skylten sitter där.

– Jag bor ju inte här själv men tycker om att gå omkring här. Jag förstår att skylten sitter där, definitivt på sommaren när det är så himla mycket turister, säger hon.

 ??  ?? TYSTNAD. Boende på Skeppar Olofs gränd i gamla stan uppmanar turister att hålla truten. Agneta Åstrand från Stockholm tror definitivt att det behövs lite tystnad i Gamla stan.
TYSTNAD. Boende på Skeppar Olofs gränd i gamla stan uppmanar turister att hålla truten. Agneta Åstrand från Stockholm tror definitivt att det behövs lite tystnad i Gamla stan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden