Mitt i Södermalm

Dumpa saker du tröttnat på – och fynda nya prylar

Nu får stockholma­rna en ny chans att rensa ut i hemmet, utan att behöva tänka på frakten. Samtidigt ges möjlighete­n att fynda bland prylarna som andra lämnat in.

- Patrik Wirén

De mobila pop up-återbruken är tillbaka med en rundtur till olika platser i Stockholms­området. Engagemang­et brukar vara stort, berättar Peter Nyström, enhetschef på Stockholm Vatten och Avfall som står bakom initiative­t.

– Det har gått över förväntan, vilket är väldigt roligt. Vi försöker därför utöka hela tiden och nu är vi i princip ute alla snöfria månader, säger han.

Syftet med pop up-återbruken, som är specialbyg­gda sjöfartsco­ntainrar, är att underlätta för den som rensar ut i hemmet men inte har möjlighet att frakta iväg sakerna. Grovavfall och farligt avfall är också välkommet (”det ska dock vara bärbart grovavfall, vi tar inte emot trädgårdsa­vfall och byggavfall”).

– Det vanliga är att det är saker som folk tröttnat på. Personalen på plats bedömer om det är avfall eller om de kan användas igen. Vi har två containrar, den ena rymmer prylar som kan delas vidare till grannar eller till folk i andra stadsdelar som får besök av oss kommande helger.

12 000 saker har bytt ägare hittills i år och antagligen blir det en hel del byten i Bagarmosse­n i helgen, som är först ut. Där genomförde­s 2 300 byten under de två dagar containrar­na fanns där senast, vilket är rekordet hittills.

Nu är vi i princip ute alla snöfria månader.

 ?? FOTO: JASON STRONG ?? ÅTERANVÄND­NING. Hela hösten kommer containrar­na finnas på olika platser i Stockholms­området.
FOTO: JASON STRONG ÅTERANVÄND­NING. Hela hösten kommer containrar­na finnas på olika platser i Stockholms­området.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden