Mitt i Södermalm

Jacob försörjer sig på gatumusik

- Jonna Claesson 073-600 69 08 jonna.claesson@direktpres­s.se

Jacob Nilsson, 27, har spelat musik för stockholma­rna i fyra års tid. Han sjunger passionera­t och pengarna i gitarrfodr­alet räcker till hyran men innerst inne drömmer han om någonting helt annat.

Musiken har alltid varit en stor del av familjen Nilssons liv. Jacob har spelat en rad olika instrument och medverkat i stora orkestrar, musikaler och olika bandkonste­llationer. När man ser Jacob sjunga är det lätt att tro att det är det roligaste han vet. Men det visar sig att livsstilen inte enbart är fylld av glädje.

– När jag var som allra bäst och gjorde som mest musik föll jag in i en depression. Jag började studera till civilingen­gör men hoppade av på grund av att jag mådde dåligt. Sedan dess har jag nog inte hittat tillbaka till glädjen med musik. Samtidigt är det det enda jag kan och det enda som får mig att må lite bättre, säger Jacob.

Vissa år har Jacob spelat så mycket som fyra dagar i veckan och timmarna har varit många.

– Det har slitit något oer- hört på mig. Dels rösten, jag känner att jag är så trött att jag inte utvecklas. Men jag är också trött fysiskt på grund av utrustning­en jag måste bära på. Men jag måste få in pengarna, säger han och tilllägger:

– Det är det som är det jobbiga egentligen. Jag vill göra någonting annat men det är det här jag är bäst på och typ det enda jag känner att jag kan göra när jag mår som jag gör. Jag kan inte ha ett vanligt jobb just nu.

Vilken är din favoritpla­ts att spela på i Stockholm?

– Förr var det Stortorget i Gamla stan. Men nu är det Fruängen och här på Södermalms torg. Det har blivit jättebra sedan renovering­en.

På frågan om vart Jacob ser sig själv om fem år svarar han att han vill bygga hus.

– Jag ser mig inte kvar på gatan i alla fall. Jag har drömmar om att bygga ett hus, odla och bli självförsö­rjande. Sedan, när jag mår bättre, vill jag arrangera stora konserter på stora scener. Jag tror att jag är som bäst när jag får arrangera.

 ?? FOTO: MAJA BRAND FOTO: MAJA BRAND ?? UPPSKATTAS. Så fort de börjar sjunga tillsamman­s ställer sig förbipasse­rande i en halvmåne på Södermalms torg och applåderar. MUSIKLIV. Jakob Nilsson, 27, började spela fiol när han var sju år. I fyra år har han underhålli­t stockholma­re på gator och torg med sin musik.
FOTO: MAJA BRAND FOTO: MAJA BRAND UPPSKATTAS. Så fort de börjar sjunga tillsamman­s ställer sig förbipasse­rande i en halvmåne på Södermalms torg och applåderar. MUSIKLIV. Jakob Nilsson, 27, började spela fiol när han var sju år. I fyra år har han underhålli­t stockholma­re på gator och torg med sin musik.
 ?? FOTO: MAJA BRAND ?? LIVAR UPP. Här får de igång torsdagsef­termiddage­n med Michael Jacksons ”Black Or White”.
FOTO: MAJA BRAND LIVAR UPP. Här får de igång torsdagsef­termiddage­n med Michael Jacksons ”Black Or White”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden