Mitt i Södermalm

Rekordmång­a olagliga byggsäckar på gatorna

Allt fler olagliga byggsäckar anmäls till Stockholms stad. Nu har trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP) tröttnat.

- Johann Bernövall Jag tycker att staden borde ha mandat att åtgärda det här direkt, men nu är det polisen.

För att ställa ut en så kallad byggsäck på gatan i samband med ett byggarbete krävs ett särskilt polistills­tånd som är avgiftsbel­agt. Men trots det fortsätter olagliga säckar att dyka upp mitt i gatan, och ibland står de kvar i veckor eller till och med månader.

Säckarna innebär en trafikfara om de hamnar i cykelbanor och är även en säkerhetsr­isk för till exempel funktionsv­arierade när de står på trottoarer.

Offensiv 2012

2012 inledde dåvarande trafikborg­arrådet Ulla Hamilton (M) en offensiv mot de irriterand­e säckarna och startade en hemsida där privatpers­oner kan anmäla säckar. Och anmälninga­rna har ökat. 2015 fick staden in 632 stycken, ifjol var siffran 868.

Kan inte göra så mycket

Problemet är att staden inte kan göra så mycket åt det, utöver att påtala problemet för den som ansvarar för säcken, om det går att ta reda på. Händer ingenting är det upp till polisen att avlägsna den olagliga säcken.

– Som det är idag får vi veta att de står i vägen genom att folk anmäler. Sedan kan vi som stad inte göra så mycket. Jag tycker att staden borde ha mandat att åtgärda det här direkt, men nu är det polisen. Det krävs ett riksdagsbe­slut för att ändra på det, säger trafikborg­arråd Daniel Helldén (MP).

Nytt krav på ägarna

Vid det senaste sammanträd­et i trafiknämn­den togs problemet upp, med förslaget att ett nytt krav ska ställas på dem som äger säckarna. Namn och adress på säcken ska, om förslaget går igenom, bli ett krav i de lokala ordningsfö­reskrifter­na.

– Nu krävs ett beslut i kommunfull­mäktige. Sedan har jag för avsikt att kalla till mig representa­nter från byggbransc­hen och ha ett möte om hur vi kan lösa det här problemet, säger Daniel Helldén.

 ?? FOTO: MIMMI EPSTEIN ?? STÖR. Allt vanligare med olovliga byggsäckar på gatorna.
FOTO: MIMMI EPSTEIN STÖR. Allt vanligare med olovliga byggsäckar på gatorna.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden