Mitt i Huddinge

Hussein sätter upp Kafkapjäs om asylproces­sen

I Franz Kafkas ”Processen” ser Hussein Mohammadi sin egen historia som asylsökand­e ungdom i Sverige. Byråkrati, ovisshet, oro. I vår sätter han tillsamman­s med en teatergrup­p med unga asylsökand­e upp Kafkas verk på Dramaten.

- HUDDINGE Henrik Lindstedt

Oron hänger över honom dagligen.

– Jag försöker gå till skolan varje dag. Men på lektionern­a är mina tankar inte i klassrumme­t. Jag tänker på vad som kommer hända. Vad ska jag göra om jag får ett nej?

Advokater, ambassaden, Migrations­verket och sedan den eviga väntan. Hussein Mohammadi har bott i Sverige sedan hösten 2015 och som så många andra ensamkomma­nde ungdomar från Afghanista­n väntar han fortfarand­e på ett slutgiltig­t besked om sin framtid.

Det enda han vill är att få stanna i Sverige, ”i trygghet och frihet”, som han säger. Han pluggar på Östra gymnasiet och engagerar sig samtidigt i flera föreningar. Bland annat Ensamkomma­ndes förening Huddinge-botkyrka och Ungdomens nykterhets­förbund. Men med ett ständigt hot om utvisning hängande över sig känner han att han inte kan leva ut sin fulla potential.

Dramaten är det enda ställe där han kan släppa på sin oro.

– På teatern kan jag koppla av. Jag tar bort nästan allt i kroppen och går helt in i rollen.

Leds av kända skådisar

Hussein är en del av en teatergrup­p för nyanlända ungdomar på Dramaten som leds av skådespela­rna Hamadi Khemiri, David Fukamachi Regnfors och Jonathan Silén. Förra våren satte gruppen upp sin första pjäs, som delvis byggde på deras egna erfarenhet­er från Afghanista­n och den svåra resan till Sverige.

Asylsökand­es vardag

I juni ska de sätta upp en omarbetad version av Franz Kafkas roman Processen. För Hussein är Kafkas berättelse om Josef K:s hopplösa kamp mot en absurd byråkrati perfekt för att ge människor en inblick i de asylsökand­es var- dag: Hopp, väntan, avslag, förtvivlan, överklagan, väntan.

– Det är samma, nästan. Jag och andra ungdomar har problem på Migrations­verket, på ambassaden. Vi väntar, väntar och väntar. Vi har varit här sedan 2015 och eftersom många inte har fått ett positivt besked får vi inte jobba.

– Jag är fruktansvä­rt trött på att vänta, säger han med en djup suck.

Hussein kämpar för att bli en del av det svenska samhället och skådespele­riet är en del av det. Han lär sig språket, kulturen och får kontakt med svenskar.

Teatern är också ett ställe där han och hans vänner kan försöka förstå. Förstå vad de har varit med om i Afghanista­n, på resan genom Europa och hur det är att leva som ensamkomma­nde i ett nytt land.

– Jag blir väldigt glad när jag kommer till teatern. När jag är orolig har jag svårt att uttrycka känslan. Men på teatern kan göra det tillsamman­s med mina vänner.

Det är samma, nästan. Jag och andra ungdomar har problem på Migrations­verket, på ambassaden. Vi väntar, väntar och väntar.

 ??  ??
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? DRAMATISK. ”Vill du sitta därborta?” Hussein Mohammadi värmer upp med en scen på ett kafé.
FOTO: CLAUDIO BRITOS DRAMATISK. ”Vill du sitta därborta?” Hussein Mohammadi värmer upp med en scen på ett kafé.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? DRAMATEN. I juni ska Hussein och hans skådespela­rkollegor uppträda på Kungliga dramatiska teatern.
FOTO: MOSTPHOTOS DRAMATEN. I juni ska Hussein och hans skådespela­rkollegor uppträda på Kungliga dramatiska teatern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden