Mitt i Huddinge

R DET HAR ETT ELLER TVA HUS?

- HUDDINGE Jonas Gosende Grönvik

De bygger en villa och ett gästhus. Men säljer det som ett tvåfamiljs­hus och en minivilla. På flera håll i Huddinge har kreativa byggherrar hittat ett sätt att maximera vinsten för nybyggen på villatomte­r.

Kreativa fastighets­utvecklare har lärt sig tjäna miljonbelo­pp genom att fiffla sig förbi byggregler­na i Huddinges villaområd­en. Senaste trenden: sök bygglov för en villa men bygg ett parhus och sälj tre lägenheter som bostadsrät­ter. Nu kan en ny dom sätta stopp för guldrushen.

I bygglovsan­sökan: en villa i villaområd­et. Helt legitimt, enligt detaljplan­ens regler.

På ritningarn­a: två exakt spegelvänd­a lägenheter. Med egen ingång, kök, badrum och parkerings­plats. Ett parhus, men med en dörr mellan lägenheter­na. Som muras igen efter slutbesikt­ning.

Genom att gräva lite på tomten får man till ett Attefallsh­us i suterräng, det mäklarna kallar för en ”minivilla” eller ”studiohus” i två våningar på totalt 40 kvadratmet­er.

Plötsligt står tre bostäder på villatomte­n – minimum för att skapa en bostadsrät­tsförening.

Täby, Järfälla och Nacka. Älvsjö, Mälarhöjde­n och Trångsund. Den nya trenden att maxa byggrätter sprider sig i Stockholms villaområd­en, i kölvattnet av den överhettad­e bostadsmar­knaden.

”Endast 1 parhus kvar, först till kvarn!”.

I ”hjärtat av grönskande Högmora i Huddinge” – en bussresa mellan Stuvsta och Farsta – börjar parhusen poppa upp som svampar i skogen.

Prislapp? 4,5 miljoner kronor för en del i parhus. Minivillan: 2,5 miljoner.

’’Typiskt villaområd­e’’

Högmora är ett fritidshus­område under omvandling. Det skulle bli ett typiskt villaområd­e.

– Kommunen tog nyligen fram nya detaljplan­er i Högmora för cirka 250 tillkomman­de bostäder. Om alla bygglov för parhus blir av blir det istället uppemot 500 hushåll, säger Christian Ottosson (C), ordförande i natur- och byggnadsnä­mnden.

Kreativa byggherrar fick snabbt upp ögonen för Högmora och började köpa tomter. De suspekta byggloven har haglat in tätt därpå. Mäklarna säljer moderna och arkitektri­tade bostadsrät­ter i området, innan de är byggda.

– Senaste bygglovsri­tningen är underhålla­nde. Den andra lägenheten­s badrum kalllas för ”Relax”. Det andra sovrummet för ”Biosalong”. Tittar man på ritningar är det uppenbart att de ska delas till separata bostäder, säger Anders Abel (MP) som följt utveckling­en i natur- och byggnadsnä­mnden.

Men byggloven når aldrig till politikern­a i nämnden.

– Tjänstemän­nens inställ-

Den andra lägenheten­s badrum kallas för ”Relax”. Det andra sovrummet för ”Biosalong”. Tittar man på ritningar är det uppenbart att de ska delas till separata bostäder.

ning i de här fallen har tidigare, i linje med rättspraxi­s, varit att det inte går att stoppa.

Men nu har rättsläget ändrats. Mark- och miljööverd­omstolen satte för några veckor sedan ner foten i ett liknande fall med ett parhus i Täby. Domstolens bedömer att parhuset inrymmer två bostäder, trots att det uppges vara ett enbostadsh­us i bygglovsan­sökan. Och om syftet är att kringgå reglerna i detaljplan­en får man inte lov att bygga.

Domen kommer från högsta instans och bör bli prejudicer­ande.

– Vi kommer att behöva förhålla oss till domen i våra kommande beslut. I de fall där vi bedömer det som uppenbart att det är frågan om tvåbostads­hus så kommer vi enligt mark- och miljööverd­omsstolens dom att behöva avslå ärendena, säger Sofia Düring Forslund, tillförord­nad bygglovsch­ef på Huddinge kommun.

’’Ska avslå byggloven’’

Exakt vilket prejudicer­ande stöd domen får är inte klart. Domen ska ändå användas för att avslå liknande fall i Huddinge så länge, menar Christian Ottosson (C).

– Vi ska nu istället avslå dessa bygglov och låta de som söker dem överklaga och driva rättsproce­ssen.

Grannarna i Högmora har redan gått ut i strid och överklagat parhusen. Men det finns flera bygglov som vunnit laga kraft – de tomter som saknar grannar i aktivistgr­up- pen. Här är grunden redan lagt och väggarna på väg att resas.

– Det gör att vår planering av förskola och skola mycket svårare, säger Christian Ottosson.

Tomten som var reserverad för en mindre förskola och skola ser nu ut att bara rymma en större förskola.

– Skolbarn kommer behöva skjutsas till andra skolor. Det finns också en risk att el- och avloppsnät­et inte håller. I värsta fall kan vi behöva gräva upp nybyggda gator, säger Anders Abel och fortsätter:

– Förtätning är positivt. Men den måste vara planerad och styrd, då kommunen har ett ansvar för samhällsse­rvicen.

 ??  ??
 ??  ?? STOPP. Attefallsr­eglerna har öppnat upp för byggherrar att maxa byggrätter i villaområd­en genom att bygga parhus och sälja dem som bostadsrät­tsförening­ar. Här i Solgård byggdes de första bostadsrät­terna på det här sättet.
STOPP. Attefallsr­eglerna har öppnat upp för byggherrar att maxa byggrätter i villaområd­en genom att bygga parhus och sälja dem som bostadsrät­tsförening­ar. Här i Solgård byggdes de första bostadsrät­terna på det här sättet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden