Mitt i Huddinge

Känd fifflare

I september förra året konfronter­ades den dömde mordbränna­ren Magnus Lundberg i ”Fuskbyggar­na” på TV4, efter att ha lurat en barnfamilj som köpt ett hus i Huddinge med flera fel. Men historien tar inte slut där. Nu förlorar den kända doktorn i Södertörns

- HÖGMORA/SEGELTORP Jonas Gosende Grönvik

förlorade i rätten

En småbarnsfa­milj köper ett nybyggt hus i Högmora. En tid efter köpet upptäcks flera allvarliga konstrukti­onsbrister. Samtidigt meddelar kommunen att huset uppförts utan bygglov.

Det visade sig att paret köpt huset av en dömd mordbränna­re: Magnus Lundberg.

Rubriker i kvällspres­sen

Lundberg skapade rubriker i kvällspres­sen 2012 efter att ha gjort en brasa av Harry Scheins lyxvilla på Danderyd. Lundberg hade köpt villan men brände enligt domstolen ner den efter att han fått avslag på sin bygglovsan­sökan. Han dömdes till fängelse för mordbrand och förlorade samtidigt sin läkarlicen­s. Sedan dess har han istället sysslat med fastighets­utveckling.

När ”Fuskbyggar­na” på TV4 tar sig an fallet i Högmora i Huddinge och låter göra en besiktning av huset upptäcks mögel i källaren och att huset vilar på en grund som riskerar att rasa. När paret köpte huset blev de lovade en slutbesikt­ning. Som aldrig kom.

Arga snickaren Anders Öfvergård konfronter­ade Lundberg i Tv-rutan och bad om hans version.

– Nej det går inte, svarade Lundberg och la snabbt benen på ryggen.

– Magnus. Du bygger hus utan bygglov. Hur kan du hålla på så här? Jag hoppas att du inte sover på nätterna när du lurar folk så här, ropade en arg Anders Öfvergård i TV.

Fifflet fortsätter

Programmet slutar med att Tv-teamets snickare åtgärdar felen. Paret får till slut huset slutbesikt­igat och godkänt.

Men historien tar inte slut där.

Två dagar efter Tv-teamets konfrontat­ion får paret en faktura av Lundberg på 85 625 kronor. Fakturan avser tidigare åtgärder för allvarliga brister i husets avloppsanl­äggning. Paret bestred direkt fakturan som en bluffaktur­a, då de menade att åtgärderna skulle ske utan kostnad.

Paret uppfattade fakturan som en reaktion från Lundberg, att han blev arg för att han konfronter­ades av Fuskbyggar­na. Men enligt Lundberg ingick de ett muntligt avtal på parets uppfart, några veckor innan arbetet utfördes. Nu har Södertörns tingsrätt sagt sitt: Domstolen anser inte att det är bevisat att något avtal om betalning ingåtts.

Lundberg har de senaste åren varit inblandad i flera skumraskaf­färer i Huddinge.

Mordbrand, förfalskad­e dokument och molotov cocktails genom fönstren. Huddingedi­rekt har tidigare berättat om radhusbygg­et som blev en mardröm för Segeltorps­borna. I tre år har grannarna tvingats bo intill ruinerna, som förvandlat­s till en soptipp.

I granskning­en förekommer Lundberg under namnet ”Jokern”. Lundbergs tidigare kompanjon ”Byggaren” i Segeltorps­historien ligger också bakom fuskbygget i Högmora. De gamla kompanjone­rna hamnade i konflikt efter att radhuset i Segeltorp brann ner.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden