Mitt i Huddinge

Snubben, du visar att jag har rätt

-

land veckans högskolefu­skande elever, knytblusar och erigerade tillstånd har jag något oerhört viktigt att säga till er, allmänhete­n på den röda linjen: kvinnors utsatthet underkänns fortfarand­e av det motsatta könet, #metoo-tiderna till trots.

Det syns framför allt i det vardagliga samtalet. Av en slump är jag med i en grupp om IT på Facebook där mäns ton hörs högst - vilket absolut inte förvånar mig, då nätet är en spegling av det faktiska tillstånd vi kvinnor lever dagligen med. Jag gick in i gruppen dagarna efter att den mest omtalade kvinnan just nu, Sara Danius, lämnat Svenska Akademien.

Jag visste inte om jag skulle skratta eller gråta över det översta inlägget. Snubbarnas snubbe hade kommit på en genial idé. Ni vet han som dricker alldeles för mycket, fast han bara tagit ”en öl” på hela kvällen och

■ Att dom som fuskade på högskolepr­ovet inte kommer in. som skriker högst på hemmafeste­n och drar oerhört dåliga skämt samtidigt som snuset rinner i käften. Nu hade han seglat in i gruppen och blev mottagen i en bädd av rosor av de andra männen.

Den här snubben brydde sig noll om det faktiska. Här skulle ett nobelpris i IT tas fram! Helst igår, då dom andra männen skrek i kör ”JA!” Skit i att 18 kvinnor utstått våld från samma institutio­n som är delaktiga i just detta prestigefy­llda pris. Det var en fis i rymden.

Andemening­en i Sara Danius handling gick dem totalt förbi. Oturligt nog lyssnade jag på Jennifer Lopez låt ”Ain’t your mama” just då, därför blev det ingen uppfostran den dagen. Istället tillägnar jag snubben den här krönikan. Tack! Du är beviset på att Sverige inte kunde bry sig mindre om kvinnors utsatthet när det gäller sexuellt våld.

Jag ska inte lägga kollektivt ansvar på er eftersom män hatar att klumpas ihop. Men när ni är så många individer som lägger vikten vid priset, måste jag kommentera den kollektiva ignorans som uppstod i den här gruppen och det inlägget. Vilket underbart privilegiu­m ni har som kan förbise det våld som är var tredje svensk kvinnas vardag.

Den här okänslighe­ten är så skrattreta­nde att jag baxnar. Varför måste ni langa dom här i idéerna just nu? Varför måste ni synas mest i svåra tider?

Fast fokus borde vara på det Sara Danius gjorde. För många är vi som känner igen oss i att gå emot strömmen på en arbetsplat­s och oturligt nog delar samma öde som de 18 offren.

Det här handlar om något större än nobelpris och knytblusar. Sara Danius gjorde det jobb som rättsystem­et borde gjort för länge sedan. Hon tvivlade aldrig på vittnesmål­en. Att kapitalism­en försöker rida på den vågen, ska inte hon belastas för!

Du är beviset på att Sverige inte kunde bry sig mindre om kvinnors utsatthet när det gäller sexuellt våld.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden