Mitt i Täby

Förstklass­ig restaurang­skola bjuder till bords

- Lotten Engbom 073-600 69 39 lotten.engbom@direktpres­s.se

Sugen på fler matställen att välja mellan? Nu kan den som vill käka lunch i splitterny­a skolköket på Åva gymnasium.

Täbys kommunala gymnasiesk­ola Åva gymnasium vill skapa Sveriges ledande restaurang­skola och nu har skolans nya kök, med tillhörand­e restaurang­del, öppnat.

– Det är helt underbart! Det är mycket mer plats, mycket mer organisera­t och man får ha sin egen plats här, säger Alexandra Almstedt, 17 år.

Hon går i tvåan på restaurang- och livsmedels­programmet på Åva gymnasium. Nu kommer hon och kursarna laga och servera mat här alla vardagar i veckan.

Modernast i Sverige

Tidigare har eleverna hållit till på Täby Park-hotell, och det senaste året i en lokal på skolan. Allt i väntan på det nya köket.

– Nu är vi garanterat Sveriges modernaste restaurang­skola. Det är otroligt häftigt att Täby vågat satsa på det här. Restaurang och livsmed- el är Sveriges största arbetsgiva­re, säger Kenneth Dahlgren, lärare på skolan.

Enligt honom har de redan märkt av ett högre söktryck till programmet.

– Vi har alltid haft bra sök- tryck, men i år har det varit ännu högre, säger han.

Alla välkomna

Restaurang­en, som fått namnet Råvara, är publik och möjliggör alltså för privatpers­oner att komma dit och äta lunch.

– Det känns mer profession­ellt, på riktigt med vår egen restaurang. Det är roligt att folk får prova maten man lagar, även folk man inte känner, säger Alexandra Almstedt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ELD OCH LÅGOR. Alexandra Almstedt fixar canapéer. Gästerna bjöds på Saint Maureost med björnbärsm­armelad gratinerad med honung från Tarby gård.
VIKTIGT UPPLÄGG. Stephanie Älfvåg och Vilja Nederström lägger upp – Créme Ninon i shotglas dekoreras med...
ELD OCH LÅGOR. Alexandra Almstedt fixar canapéer. Gästerna bjöds på Saint Maureost med björnbärsm­armelad gratinerad med honung från Tarby gård. VIKTIGT UPPLÄGG. Stephanie Älfvåg och Vilja Nederström lägger upp – Créme Ninon i shotglas dekoreras med...
 ?? FOTO: HEGE HELLSTRÖM ?? RÅKOLL. Två lärare kom på den nya restaurang­ens namn: Råvara.
FOTO: HEGE HELLSTRÖM RÅKOLL. Två lärare kom på den nya restaurang­ens namn: Råvara.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden