Mitt i Täby

Inget får Henrik

att svika Viggan

- Kevin Wedin 073-600 69 38 kevin.wedin@direktpres­s.se

37-årige Henrik Zacco lade av med fotbollen för tre år sedan, men nu är han på väg att föra Viggan till en högre division. Trots erbjudande­n från större klubbar har kärleken till moderklubb­en varit för stor.

I dagens fotbollsvä­rld flyttar spelare mellan olika klubbar var och varannan säsong, ofta för astronomis­ka summor. Lojalitete­n ifrågasätt­s och fansen skyr de spelare de en gång älskat.

Men går man lite längre ned i det svenska seriesyste­met så går det att hitta spelare som är totala motsatsen till många av dagens fotbollssp­elare. En av dem är Henrik Zacco. Han är i dag 37 år och har varit Viggbyholm­s IK FF trogen sedan han var sex år gammal.

– Från början så var vi ett riktigt bra kompisgäng, vi gick i skolan ihop och många av oss följde varandra hela vägen upp till A-laget. Man kan väl säga att grunden var att vi hade riktigt bra tränare, både föräldrar och klubbanstä­llda, säger han.

– Varför jag fortsatt så länge är för att vi har varit ett sånt bra gäng hela tiden, det har alltid varit roligt.

”Stjärna här i 20 år”

Tommy Erlandsson har varit involverad i klubben i 20 år. Han började som en engagerad förälder när hans son spelade tillsamman­s med Henrik i juniorlage­t.

– Jag har känt honom nästan hela hans liv. Han betyder otroligt mycket för den här klubben. Han har varit stjärna här i 20 år, säger Tommy.

Och det här med att Henrik varit trogen Viggan hela sin karriär är så nära en sanning man kan komma. 2006 testade han sina vingar när han blev utlånad till Österåker för spel i division 2 - men han återvände till Täby.

– Jag behövde lägga ned så mycket mer tid på fotbollen då och det gick inte riktigt ihop med jobbet och det var inte roligt helt enkelt. Jag ville spela där jag tyckte att det var roligast och det var i Viggan, säger Henrik.

2014 beslutade sig Henrik för att lägga fotbollssk­orna på hyllan efter en tid fylld av skador och bristande motivation. Men i vintras blev han pappaledig och tankarna på att spela fotboll återkom.

– Jag började testa att träna igen och suget kom tillbaka och formen fanns där, säger Henrik, som gjort imponerand­e 23 mål på sina 14 matcher under årets säsong.

Flitig målspottar­e

Viggan spelar nu i division 5 och med tre matcher kvar av säsongen har man möjlighet att ta klivet upp till division 4. Senast laget vann division 5 var 2003 och då gjorde Henrik Zacco 31 mål.

– I år har det gått bättre än vad jag hade kunnat hoppas på. Jag hoppades göra några mål, men jag trodde inte det skulle bli så här många, säger han.

Fortsatt verksam

Om det blir en säsong till eller inte som spelare är än så länge oklart. Men att fortsatt vara verksam i klubben är en självklarh­et för Henrik.

– Jag har precis börjat i styrelsen, sedan i somras. Sen får man se framöver vad som händer, säger han.

– Man kan väl säga att Viggan symboliser­ar hela min uppväxt och mina vänner, jag umgås mest med gamla lagkamrate­r och några nuvarande.

 ?? FOTO: VIGGBYHOLM IK FF ?? LEGENDARER. 2003 mötte Henrik Zacco Sven Tumba som spelade i Viggbyholm i lindan av sin karriär.
FOTO: VIGGBYHOLM IK FF LEGENDARER. 2003 mötte Henrik Zacco Sven Tumba som spelade i Viggbyholm i lindan av sin karriär.
 ?? FOTO: VIGGBYHOLM­S IK FF ?? DÅ OCH NU. Bilden ovan på Henrik är tagen 1999. På den andra är han i färd med att fixa 2-0-målet under senaste matchen, mot Storskogen, som Täbylaget sedermera vann med 6-4.
FOTO: VIGGBYHOLM­S IK FF DÅ OCH NU. Bilden ovan på Henrik är tagen 1999. På den andra är han i färd med att fixa 2-0-målet under senaste matchen, mot Storskogen, som Täbylaget sedermera vann med 6-4.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden