Mitt i Täby

Premiär för ny öppettid på bibblan – utan bemanning

- Lotten Engbom

Nu ska Täbyborna kunna hänga inne på biblioteke­t utan personal. Biblioteke­t i Gribbylund är först ut med att testa på konceptet ”meröppet”.

Med hjälp av en dosa utanför dörren, lånekort och kod ska Täbyborna kunna komma in på biblioteke­t i Gribbylund även när det egentligen är stängt.

– Man kan hämta ut reserverad­e böcker och sitta och plugga och man har tillgång till i princip allt som finns på biblioteke­t utom biblioteka­rier, säger Linnéa Björkman, filialföre­ståndare på Gribbylund­s bibliotek.

I dag stänger biblioteke­t 19 två dagar, 17 två dagar och 15 på fredagar. På bibblan har man märkt att många kommer i sista minuten och att många använder bokinkaste­t.

Måste registrera dig

Med meröppet kommer man in på biblioteke­t till klockan 22 både på helg- och vardagskvä­llar. Men först måste du registrera dig som meröppet- mottagare, och skriva under ett papper.

– När vi berättat om det har folk blivit lite ”oj, kommer det komma in folk och förstöra?” Men vad vi sett när vi pratat med de på andra bibliotek har det hänt någon enstaka gång, annars sköter sig folk, säger Linnéa Björkman.

– Det är Täbybornas bibliotek, och de tar ansvar för sitt bibliotek.

Exakt när de kommer att starta är inte helt klart, men planen är att det ska komma igång under hösten.

I Täby är Gribbylund­s bibliotek först ut att prova meröppet, men i Vallentuna har Kårsta bibliotek haft meröppet sedan den 19 november förra året.

– Vi är jättenöjda. Vi har utökat öppettider­na med över 90 timmar i veckan. Det är en otrolig serviceför­bättring. Och vi har inte dragit ner på personalen något, säger Marie Gustavsson, biblioteks­chef i Vallentuna kommun.

 ?? FOTO: LOTTEN ENGBOM ?? ÖPPNAR. Linnea Björkman ser fram emot att starta upp med ”meröppet”.
FOTO: LOTTEN ENGBOM ÖPPNAR. Linnea Björkman ser fram emot att starta upp med ”meröppet”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden