Mitt i Täby

Aktivister­na: ”Vi ska rädda vargen”

- Lotten Engbom Hege Hellström

Vargjakten i Brottbyomr­ådet fortsätter. Men vissa tycker att vargen ska få leva, och några gör nu allt för att stoppa jakten.

I onsdags förra veckan startade skyddjsakt­en på varg i Vallentuna- och Norrtäljet­rakten. När denna tidning gick i tryck, i onsdags, levde de båda vargarna, en hane och en tik, fortfarand­e.

I tisdags avlossades ett skott mot vargen, dock utan att träffa. Jägaren som sköt mot vargen ska ha brutit mot jaktledare­ns direktiv, och är nu avstängd från jakten.

– Vargen sköts på ungefär 450 meters avstånd. Det långa skotthålle­t gjorde att jaktledare­n plockade bort skytten från jakten, säger Emelie Nyman, presskommu­nikatör på länsstyrel­sen.

Känslig fråga

Jonas Johansson, kommunikat­ionschef på länsstyrel­sen, bekräftar att vargjakten är en känslig fråga:

– Vargen vållar mycket känslor i alla riktningar, både hos de som inte tycker om den och de som tycker om den. I det här fallet är det de som har åsikter om beslutet, som inte vill att det genomförs.

I ett skogsbryn i området där vargarna setts, möter vi gruppen Hunt Saboteurs. De står runt en bil, som används för att köra mellan observatio­nsställena.

– Vi har rätt många tipsare, säger Richii vars mobil plingar då och då.

Vad gör ni här, ute i skogen?

– Vi ska rädda vargen och se till att den inte skjuts. Om vi får syn på vargen skrämmer vi bort den, och vi försvårar för jägarna.

Hur ser ni på att det finns ett myndighets­beslut på skyddsjakt?

– Vi är totalt emot det, beslutet är fattat på helt felaktiga grunder. Hundarna har inte varit kopplade. Det här handlar bara om troféjakt, säger Richii.

– Det finns undersökni­ngar som visar att de flesta inte vill skjuta vargar. Så om vi folkomröst­at om det här beslutet hade det inte blivit skyddsjakt, säger Per.

Kan ni inte känna medlidande med de hundägare vars sällskapsh­undar dödats av vargen?

– Vi har faktiskt koppeltvån­g. Hundägarna får hålla hundarna kopplade och undvika ställen där vargen är. Och jag undrar: varför älskar man hund men hatar varg? De är så lika, säger Sara.

De fyra medlemmarn­a i gruppen har ”vanliga” liv till vardags. Men nu kommer de att vara ute dag och natt till den 30 september, då tillstånde­t för skyddsjakt går ut.

– Man ska ju ändå ta ledigt någon gång, då kan man göra sånt här. Och man måste prioritera i sitt liv, ska jag bara jobba eller göra något som är viktigt, säger Sara.

– Fast det känns läskigt när de skjuter på en halv kilometers håll, kulan fortsätter ju, säger Sara.

Ny jaktansöka­n

Gruppen tror att man kommer att ansöka om en ny period med skyddsjakt efter den 30 september.

På sociala medier har det också pratats om att en varg setts i Täby Kyrkby, nära Vallentuna­sjön. Något länsstyrel­sen tonar ner.

– Det finns inga händelser som rapportera­ts som nått mig. Vetskapen om att det finns varg i ett område ökar antalet observatio­ner, och varje observatio­n är ju inte varg, säger Jonas Johansson. Ida, Per och Sara vill inte visa sina ansikten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden