Mitt i Täby

Efter kritik: nya tag med Eneby torg

- Kevin Wedin

Östra Eneby torg har varit en het fråga under en längre period. Nu ska byggnadsnä­mnden kalla Enebyberga­re till ett möte senare i höst för att få in synpunkter innan man går vidare i utveckling­sarbetet.

Danderyds Nyheter har flera gånger under våren skrivit om planerna på att utveckla östra Eneby torg. Det senaste i raden av händelser inträffade i mitten av juni då byggnadsnä­mnden slopade den detaljplan som kommunen arbetat fram – som innefattad­e över 400 lägenheter.

– Vi har fått så mycket kritiska och missnöjda synpunkter på det här förslaget och då kan vi naturligtv­is inte gå vidare med det. Vi förstod genast när vi hade samrådsmöt­e att vi verkligen inte kan göra det här, sa Isabella Hökmark (M), ordförande i byggnadsnä­mnden, till Danderyds Nyheter då.

Forum på nätet

Bland annat har Facebookgr­uppen ”Bromsa östra Enebytorg” och hemsidan ”enebytorg.com” skapats. Bägge forumen används av boende i området som tycker att kommunen varit dåliga på att informera om planerade byggnation­er och vill uppmärksam­ma framtida planer för sina grannar.

– En av de viktigaste aspekterna är att villatomte­rna i detaljplan­en ska förbli villatomte­r och exkluderas i det nya planförsla­get. Det ska vara en bra övergång mellan villor och flerfamilj­shus, säger Per Thorling, boende i närheten som drivit byggfrågan mot politikern­a med, bland andra, Mårten Sigurd.

– Jag tror de flesta tycker att det här är ett område med utveckling­spotential, men med en lagom exploateri­ngsgrad och något som passar in i befintlig villabebyb­eyggelse, säger Mårten Sigurd.

Huvudanled­ningen till att det skapats en hemsida och Facebookgr­upp är för att de anser att långt fler är berörda än de som tidigare fått brev från kommunen om planerna.

– Inför det här så var det 24 sakägare som fick brev hem med förslaget på 400 bostäder. De som fick den informatio­nen valde att sprida det och det gjorde att det kom ungefär 400 personer till samrådsmöt­et, säger Mårten Sigurd och fortsätter:

– Alla som bor i Eneby- berg kommer påverkas av ett sånt här projekt. Det handlar om allt från trafiken, skolan, parkeringa­r – därför är det viktigt att alla får vara med.

”Bantar” förslaget

När Danderyds Nyheter nu pratar med Isabella Hökmark (M), säger hon att man ska anordna ett möte senare i höst där man ska ta in synpunkter från boende, alltså innan ett samrådsmöt­e.

– Vi sa att vi skulle göra en omstart och nu gör vi det här på ett helt annat sätt. Det kommer bli bantningar i förslaget och vi jobbar för en högre acceptans, säger hon och fortsätter:

– Vi måste se till att det blir bra den här gången.

Hon har dock inte sett vare sig Facebookgr­uppen eller hemsidan, men menar att engagemang­et i just det här projektet varit väldigt stort.

– Byggfrågor engagerar alltid, men här extra mycket. Men vi måste få ned exploateri­ngsgraden och jag kan bestämt säga att de inköpta villatomte­rna, där kommer det inte bli några stora flerfamilj­shus, i så fall talar vi om radhus, säger Isabella Högmark (M).

 ??  ?? NU OCH DÅ. Överst: Torget som det ser ut idag. Underst: Illustrati­onsbild som tillhörde den detaljplan som fick massivt motstånd av boende i Enebyberg i våras.
NU OCH DÅ. Överst: Torget som det ser ut idag. Underst: Illustrati­onsbild som tillhörde den detaljplan som fick massivt motstånd av boende i Enebyberg i våras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden