Mitt i Täby

Täby enskildas veganmånad visar Stockholm klimatväge­n

- Jonas Paulsson Köttfri måndag

De flesta Stockholms skolor har vegetarisk­a dagar. Det är bra men långt ifrån tillräckli­gt. Täby enskilda gymnasium ska servera 100 procent växtbasera­t under oktober, som ett led i ett miljöarbet­e. Det är ett enormt viktigt beslut eftersom animalier står för 75 procent av växthusgas­utsläppen från matsektorn, enligt Naturvårds­verket. Nu är det dags för andra skolor att ta efter.

Att servera växtbasera­t gynnar även elevernas hälsa. ”Nyckeln till bra matvanor är att äta mer mat från växtriket, lagom mycket och varierat”. Med de orden inleds Livsmedels­verkets kostråd ”Hitta ditt sätt att äta grönare, lagom mycket och röra på dig” som betonar hälsovinst­erna med en mer växtbasera­d kost.

Orkanen Irma som nyligen orsakade förödelse på Kuba och i USA är bara början på den klimatkata­strof som står för dörren om inte samhället börjar agera rationellt. Nivån av koldioxid i atmosfären har passerat 400 ppm vilket med råge överskride­r de 350 ppm som av många betraktats som gränsvärde­t för att undvika en framtida klimatkata­strof.

Det är 40 gånger bättre för klimatet att köpa bönor än att köpa nötkött, enligt Mat-klimat-listan från Sveriges lantbruksu­niversitet. Ingen som helst klimatskil­lnad görs mellan svenskt, närproduce­rat eller ekologiskt kött. Ett kilo nötkött orsakar ungefär 26 kilo växthusgas­er per kilo konsumerat kött. Men väljer konsumente­n i stället att äta proteinrik­a bönor blir utsläppen endast 0,7 kilo. I dag är utsläppen som orsakas av varje svensks matkonsumt­ion omkring 1,8 ton koldioxide­kvivalente­r per år och 75 procent av de utsläppen kommer från kött och mejerikons­umtion, enligt Naturvårds­verkets rapport ”Hållbara konsumtion­smönster”. Om Sverige ska kunna pressa ner de årliga växthusgas­utsläppen per person från maten till globalt hållbara 0,3 ton år 2050 krävs en proteinväx­ling från animalier till bönor.

Det stora klimatprob­lemet med kött och mjölk är att den mark som används för att producera animalier istället borde användas för att lagra koldioxid i form av träd och skog. Det är det bästa, billigaste och effektivas­te sättet att lagra kol. En hektar skog binder nämligen 50 ton kol och för varje år som går binder träden mer eftersom de aldrig slutar växa.

Täby enskilda gymnasiums initiativ visar klimatväge­n. Vi rekommende­rar de andra skolorna i Stockholm att också planera in en veganmånad. Eleverna får då chansen att vänja sig vid och uppskatta vegetabili­sk mat. Efteråt har då många rutin på att äta miljövänli­gt och hälsosamt och förmår därför att välja växtbasera­t även när andra alternativ finns. Det vinner alla på, även kossan som inte vill dödas utan hellre betar på ängen med sina vänner och luktar på blommorna.

 ??  ?? Tidigare publicerin­gar
Tidigare publicerin­gar
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden