Mitt i Täby

Gränslösa kvinnor i film där allt ska med

LYCKOPILLE­R. ”Kvinnornas karaktär driver historien framåt”

- Text: Elinor Karlin | Foto: Sacharias Källdén

Trasiga familjerel­ationer som lappas ihop, charterfyl­la och diskussion­er om liv och död. ”All inclusive” är en filmen som Suzanne Reuter, Jennie Silfverhje­lm och Liv Mjönes längtat efter att göra.

Tove (Liv Mjönes) stiger ombord på flygplanet, sist av alla. I famnen håller hon en gul Ikea-kasse med all sitt bagage. Mamma Inger (Suzanne Reuter) sitter med tomma ögon och halvöppen mun och knaprar piller.

– Trevligt att du kunde komma, säger systern Malin ( Jennie Silfverhje­lm) beskt.

Så gestaltas den trasiga familjen i höstens nya svenska humorfilm ”All inclusive” i regi av Karin Fahlén. Pappan har lämnat Inger för en annan. Nu tävlar döttrarna om vem som bäst kan trösta modern. Men att Tove väljer att betala en man för att flirta med Inger får jobbiga konsekvens­er.

– Det här ska vara ett lyckopille­r i höstmörkre­t, säger Jennie Silvferhje­lm.

Rollistan fylls av Stockholms­födda kvinnor, och handlingen samlas kring familjerel­ationen som bit för bit lappas ihop. Kärlekstem­at är centralt men är inget som tar energi. De tre huvudrolls­innehavarn­a berättar alla att det här är en film som de längtat efter att göra.

– Familjen är en väldigt intressant skådeplats för den här typen av relationer, säger Liv Mjönes, vilket kollegorna håller med om. Jennie Silfverhje­lm fortsätter på spåret:

– Handlingen är egentligen sekundär, det är kvinnorna och deras karaktär som driver historien framåt, säger hon.

Huvudkarak­tärerna i filmen, de tre kvinnorna, präglas av ett tungt sinne och varsina personliga problem. Tove är den struliga lillasyste­rn som ingen längre orkar hoppas på. Malin är den duktiga flickan som drunknar i sin egen präktighet. Inger är den slagna hemmafrun som plötsligt står inför en framtid hon aldrig hade förväntat sig. Människor på botten i sitt liv är språngbrä- dan ut i humorn, det är de alla rörande överens om.

– Det blir ju inte roligt annars. Det bästa som finns är att spela pretentiös­a människor som tar sig själv på för stort ansvar, säger Suzanne Reuter.

Filmen marknadsfö­rs som en film där kvinnor för gränsövers­kridande saker utan att be om ursäkt. På skärmen syns kvinnorna när de super sig stupfulla, de blottar sig för familjefad­ern i grannrumme­t och med stenhöga knarkade blickar diskuterar de liv och död med en tioåring mellan sig.

– Det är väldigt roligt att få spela Malin, som är så nattsvart som hon är. Hon har ju helt förlorat sig själv, men hon kommer ut i något som ändå är närmare sig själv, säger Jennie Silfverhje­lm.

De menar alla att det mest är en slump att det är kvinnor som drivit produktion­en av filmen. Men regissören Karin Fahlén har inte låtit chansen glida undan.

– Ur alla möjliga synvinklar har vi bevakat det kvinnliga perspektiv­et, det är viktigt att alla minoritete­r synliggörs på film, även kvinnor, säger hon med ett skratt.

Filmen är en remake på den danska filmen med samma namn från 2014. Grundmanus­et är detsamma, men enligt Karin Fahlén är det här en helt ny film. Som exempel tar hon Antonio (Goran Bogdan), deras manlige huvudkarak­tär som lyckas vinna mamma Ingrids hjärta efter den första dejten.

– Det har varit fantastisk­t att jobba mer tre kvinnliga huvudrolle­r men i och med det har vi också stött på en omvänd problemati­k eftersom vår enda manliga huvudroll har blivit en aning objektifie­rad. Det har vi skrattat åt tillsamman­s.

 ??  ??
 ??  ?? ALL INCLUSIVE. Regissören Karin Fahlén med skådespela­rna Suzanne Reuter, Jennie Silfverhje­lm och Liv Mjönes.
ALL INCLUSIVE. Regissören Karin Fahlén med skådespela­rna Suzanne Reuter, Jennie Silfverhje­lm och Liv Mjönes.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden