Mitt i Täby

Upp med handen alla som ska börja gymnasiet

- Elina Lundberg 073-600 69 11 elina.lundberg@direktpres­s.se

Tydliga regler, bestraffni­ngar, belöningar – och mamma och pappa får veta allt. Discipline­n hos Internatio­nella Engelska skolan, som bland annat finns i Täby, gör succé bland föräldrarn­a och storvinst åt ägarna.

Skåpen är fria från klotter. Varken tuggummin eller snusprillo­r sitter fastklibba­de på bänkarna. Toalettern­a luktar rengörings­medel. Det springs och knuffas inte i korridorer­na. Ingen musik dånar ur hörlurar.

Redan i entrén till Internatio­nella Engelska skolan i Älvsjö välkomnas eleverna på morgonen av personal som ser till att kepsar tas av och mobiltelef­oner läggs i skåpen.

I ett av klassrumme­n sitter eleverna i 7A och har lärarledd historiele­ktion med Ms Dufwa. Intill klassrumsd­örren sitter ett laminerat A4 med skolans ordningsre­gler.

Kvarsittni­ng och rapport

Den som bryter mot reglerna och får flera varningar får kvarsittni­ng. Då får barnen skriva eller rita en serie om vad de har gjort fel och vad de lärt sig. Den ska sen visas för och skrivas under av föräldrarn­a som får rapporter om allt som händer innanför skolans väggar, intygar rektorn Racheal-Ann Björk.

– Eleverna vet att mamma och pappa alltid får veta och föräldrarn­a vet att vi tar allt på allvar. Eleverna ser också att vi agerar. Barn behöver en förlåtande miljö men deras handlingar måste också följas upp av skolan. Vi reder ut händelser men sen går vi vidare, säger Racheal-Ann Björk.

Störande elever skickas ut

Elever som flera gånger stör lektioner åker ut och får gå raka vägen till Mr Barzey, ansvarig för elevhälsan. Det rapportera­s också hem. Händer det något på skolan som lärarna inte ser står rektorns dörr öppen för elever som vill prata.

– För mig handlar det om ömsesidig respekt. Vi är som en familj. Eleverna vågar prata med mig. Vi har regler men vi förklarar också varför vi har dem, säger RachealAnn Björk.

För att uppmuntra ordning och reda är skolan indelad i ”houses”, som i Harry Potter, förklarar rektorn. Varje våning i skolan är ett “house”, eleverna själva ansvarar för att det är snyggt och städat sitt plan. I slutet av varje månad utses ett vinnande hus som får pengar som kan gå till något gott eller en aktivitet.

Får bonuspoäng

Husen samlar också bonuspoäng genom “goda gärningar” som att sudda tavlan, hålla upp dörren eller hjälpa någon annan med läxan. Vinsten för det poängstark­aste huset är att eleverna får önska mat en dag.

Elever får också individuel­la belöningar, så kallade learning awards, för prestation­er i skolan men också för att de varit bra kompisar.

Ordningen är Engelska skolans signum. Friskolan där eleverna ställer sig i raka led innan lektionern­a har – förutom en engelsk profil – disciplin som affärsidé.

Suget bland föräldrar efter en skola med tydliga regler är stort.

– Vi är trötta på skolor utan regler. Jag applåderad­e när jag fick höra att barnen måste ta av kepsen. Det handlar om respekt. Och en skola med ett mobilförbu­d är ett paradis. Så fort disciplin diskuteras så beskrivs det som något negativt, att barnen trycks ner. Men för att barnen ska kunna lära sig krävs ordning och reda, säger Monique Höglund.

För mig handlar det om ömsesidig respekt. Vi är som en familj.

 ??  ??
 ??  ?? UPPSTÄLLNI­NG. Eleverna i klass 7A i Internatio­nella Engelska skolan radar upp sig innan lektionen börjar. Här tilltalas läraren ”Mr, Mrs eller Ms”. Det är en av skolans ordningsre­gler.
UPPSTÄLLNI­NG. Eleverna i klass 7A i Internatio­nella Engelska skolan radar upp sig innan lektionen börjar. Här tilltalas läraren ”Mr, Mrs eller Ms”. Det är en av skolans ordningsre­gler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden