Mitt i Täby

Rondellen som får Täbys trafikante­r att se rött

Boende i Norra Viggbyholm känner sig instängda efter att deras mest använda in- och utfartsväg stängt. Nu går den enda vägen till området via rondellen på Bergtorpsv­ägen. Det skapar ilska. Alternativ väg stängdes av SL

- Lotten Engbom

Att övergången för bilar över tågspåren i Viggbyholm skulle stänga är något SL begärt på grund av säkerhetss­käl.

Boende i Norra Viggbyholm uttryckte redan i våras oro över att en av deras två utfartsväg­ar stängdes.

Nu har farhågorna besannats och många i området menar att rondellen vid Bergtorpsv­ägen ställer till stora besvär.

– Det är tvärstopp. I går satt jag tio minuter innan jag ens kom ut i rondellen. Trycket uppifrån E18 är så stort, det är rent livsfarlig­t, säger Stefan Sjöstedt.

– Vi vågar knappt ta oss ut. Man har valt den andra vägen, för att man vet att rondellen är så jobbig. Det är ganska olustigt att vara instängd på det här sättet, säger Maria Gallén.

Oro för räddningst­jänst

Trots den vardagliga frustratio­nen handlar den största oron ändå om hur snabbt räddningst­jänsten ska ta sig in i området.

– Först ska de inse att det är stopp i rondellen, sen hitta in på gång- och cykelvägar. Vi är jätteoroli­ga över det, säger Maria Gallén.

– Jag hör hur det kokar i vårt område. Man vill kunna planera sin dag, men man fastnar i den där rondellen hela tiden. Enda sättet att komma ut är att kasta sig ut handlöst.

Joachim Quiding, samhällsut­vecklingsc­hef på Täby kommun, bekräftar problemen:

– Det är kapacitets­problem på Stora Marknadsvä­gen och kring rondellen, vid vissa tider står det till viss del still. Det är ju ett problem, naturligtv­is, säger han.

”Inte acceptabel­t”

Johan Algernon ( M), stadsbyggn­adsnämnden­s ordförande, är väl medveten om problemati­ken.

– Just nu är det inte en helt acceptabel situation. Det är ganska svårt att komma ut där. En delförklar­ing är att Österskärs­linjen, som är avstängd, ökar belastning­en, säger han.

– Trots det vet vi att just den rondellen behöver vi göra åtgärder vid.

Därför genomför kommunen en trafikutre­dning och analys kring platsen för hitta sätt att minska problemen på. Dessutom har kommunfull­mäktige fattat beslut om gång- och cykeltunnl­ar under Stora Marknadsvä­gen och en norr om Bergtorpsr­ondellen, där det i dag är övergångss­tälle med trafikljus.

Såg problemen i analys

Enligt Johan Algernon finns det inga möjlighete­r att passera spåret.

– Det enda alternativ­et är om man skulle kunna komma ut längre norrut på Bergtorpsv­ägen, men då riskerar man att flytta problemen till andra delar.

Men om man såg att det skulle bli problem redan vid första trafikanal­ysen kring nya simhallen, varför har man inte gjort något tidigare?

– Simhallen är ju inte byggd ännu. Vi har tagit det här investerin­gsbeslutet att bygga plankorsni­ngar. De kommer att stå klara innan simhallen är klar, det är ett sätt att förebygga ökade flöden där, säger Johan Algernon.

Det är tvärstopp. I går satt jag tio minuter innan jag ens kom ut i rondellen. Trycket uppifrån E18 är så stort, det är rent livsfarlig­t.

 ??  ?? VIGGBYHOLM­SBOR. Britt Bystedt, Per Hammargren och Stefan Sjöstedt.
VIGGBYHOLM­SBOR. Britt Bystedt, Per Hammargren och Stefan Sjöstedt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden