Mitt i Täby

Konsten att kunna gå i ide

-

1 av 5 uppger att de sover dåligt generellt. Det visar en ny undersökni­ng från Sova. Värst är det bland kvinnorna, där 24% uppger att de inte sover bra.

Dålig sömn är oftast ett resultat av många faktorer; såsom sena vanor, för lite dagsljus, störande ljud, skärmanvän­dning, fel säng, för varmt i sovrummet, snarkande partner, och så vidare. Den främsta orsaken är dock stress och oro, det uppger 47% av respondent­erna i undersökni­ngen. Om din stress eller oro håller i sig och stör din vardag är det lämpligt att du uppsöker läkare, så att ni tillsamman­s kan reda ut vad som ligger bakom. Men goda förutsättn­ingar för att somna kan du fixa på egen hand.

Sängen

Att ha en säng som passar dig kan vara viktigare än du tror. En för hård eller mjuk säng kan försämra din nattsömn och göra att du vrider och vänder dig extra länge för att komma till rätta. Vilken hårdhet som passar dig beror på hur lång du är, och hur mycket du väger.

En grundregel är att du ska välja en fast madrass om du väger lite mer och en mjukare om du är lättare. Längden spelar också en viss roll eftersom vikten fördelar sig på en större yta på sängen.

Ljuset

Såklart rimmar god nattsömn dåligt med blått skärmljus och för starka läslampor. Undvik starkt ljus när du ska gå till sängs överlag, så har hjärnan lättare att koppla att det är natt och sovdags. En mysig belysning gör att kroppen går ner i varv, men kom ihåg att du också behöver en praktisk belysning. Med praktisk belysning menas att du till exempel ska kunna städa under vinterhalv­året. En ordentlig taklampa brukar räcka. Arbeta i övrigt med väggfasta läslampor intill sängen, som kan riktas på olika sätt. En inte för stark ljusslinga kan ge rummet en mysig belysning.

Stämningen

Sist men inte minst kan det vara lättare att somna i ett sovrum som bjuder in till avslappnin­g. Underskatt­a inte vikten av ett fräscht sovrum som luktar rent, är svalt och mörkt. Undvik för tunga dofter i sovrummet, de kan i värsta fall göra att du vaknar med huvudvärk. Satsa istället på att vädra innan du går och lägger dig. Filtar, kuddar och täcken är mysiga, men se till att det inte blir för varmt i sängen när du ska sova. Skapa gärna ett lugn i rummet, med mörka, sobra färger och rena linjer. Det ljusa och fräscha kan få bo i resten av hemmet.

Undvik för tunga dofter – men ge gärna rummet en hint av cederträ.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden