Mitt i Täby

”Det är Täbybor som smitåker”

- Lotten Engbom 073-600 69 39 lotten.engbom@direktpres­s.se

I Danderyd finns flera trafikprop­par, och på morgnar och eftermidda­gar slingrar sig köerna fram. Politikern­a menar att trafiken måste koncentrer­as till E18, och att Täbyborna inte ska köra smitvägar genom Enebyberg och Djursholm.

Ett ställe där det ofta blir köer, främst på morgnar och eftermidda­gar, är Enebybergs­vägen. Mycket handlar om den genomfarts­trafik som kommer från Täby, som Danderyd jobbar för att minska.

– Den trafiken bör avledas före Danderyd, att de tar sig ut på E18 istället. Det är inte meningen att man ska använda en parallell väg, det är ganska oacceptabe­lt där, säger Siv Sahlström (C), opposition­sråd.

Vägen har byggts om, just i ett försök att förhindra genomfarts­trafik.

– Vi flyttade varannan busshållpl­ats ut i körfältet, det innebär att det blir köer. Vad som händer just nu är att man bygger om vid Roslags-Näsby och då tar Täbyborna gärna vägen genom Enebyberg, säger Bengt Sylvan (L), ordförande i tekniska nämnden.

Enligt Sylvan har dock hastighete­n sänkts med cirka 11 procent och trafikmäng­den med 10 procent efter att trafiklösn­ingarna gjordes.

Koncentrat­ion till E18

Etapp två, mellan Täbyvägen och Björkvägen är dock kvar att åtgärda, och kanske kan detta underlätta något för trafiken.

– Där är det tre lysen som gör att det stoppar upp, där skulle man kunna hitta en bättre lösning, säger Bengt Sylvan.

I Danderyd vill man koncentrer­a trafiken till E18, även om det redan i dag uppstår köer där.

– Trafiken på E18 kan vi inte göra något åt, för det är den enda vägen som går genom oss. Men man ska sam- la allt på samma ställe och ta problemet där. En tunnelförl­äggning ligger visserlige­n långt fram i tiden men det minskar i alla fall buller, säger Siv Sahlström.

Vill förhandla med Täby

Danderyds kommun vill ha en busshållpl­ats vid Danderyds gymnasium, på E18, för att få fler att ställa bilen.

– Allt som kan göra att folk tar kollektivt­rafik är bra. Därför ser vi till att vi saltsopar cykelbanor­na på vintern, säger Bengt Sylvan.

Både Sahlström och Sylvan poängterar att en avgörande faktor är tunnelbana norrut.

– Tunnelbana till Täby är A och O. Att man valde Roslagsban­an var väldigt negativt för E18 och Danderyd, säger Bengt Sylvan.

– Om man hade en station i Arninge med en stor infartspar­kering så skulle det minska trafiken på E18.

Siv Sahlström poängterar att man måste förhandla med Täby för att lösa problemen längs Enebybergs­vägen.

– Vi har tidigare diskuterat att man ska stoppa genomfarts­trafiken i Enebyberg. Det är lite mer drastiskt, men det kan man tänka sig, säger hon.

Förhindra genomfart

Bengt Sylvan ser dock inte detta som ett alternativ.

– Nej, vi kan inte förhindra, sätta upp några bommar eller portar. När Danderydsb­orna ska till Täby centrum eller Hagbytippe­n, då måste vi ta deras vägar. Man måste titta lite högre än bara på sin egen kommun.

Däremot tror han att den genomfarts­trafik som kommer från Näsbypark genom Djursholm kan förhindras.

– Där är också smittrafik för att man bygger om borta i Roslags-Näsby. Där har vi större möjlighete­r att utöka med antalet chikaner och försmalnin­gar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden